Info

(P) HELION GROUP - „Ne-am transformat dintr-un simplu instalator de sisteme de securitate, într-un furnizor de soluţii integrate” – Rareş Codrean, director general

(P) HELION GROUP - „Ne-am transformat dintr-un simplu...

Autor: Publicitate

22.02.2022, 10:00 4904

Smart şi IoT sunt noile direcţii în zona de soluţii pentru clienţi. Cerinţele beneficiarilor s-au schimbat, astfel încât acum simpla furnizare de sisteme de supraveghere sau de alarmare la efracţie, pe care de multe ori le pot achiziţiona online şi instala singuri, nu mai răspunde nevoilor acestora. Solicitările sunt mai degrabă în direcţia proiectării unor soluţii complexe, cu aplicaţii care să eficientizeze consumul de energie electrică, termică, care să securizeze echipamente IoT şi să cripteze comunicaţiile. 

“Ceea ce am înţeles noi din experienţa ultimilor ani este că piaţa soluţiilor este foarte dinamică, nevoile de business ale clienţilor noştri de asemenea, motiv pentru care la Helion concepem şi furnizăm soluţii gândite nu doar pentru activitatea curentă a clientului, ci mai degrabă sunt o proiecţie raportată la planul acestora de dezvoltare pe următorii 5-10 ani” spune Adriana Mîrza, director de vânzări al Helion Group. 

“Construim soluţii IT & IoT pentru a eficientiza financiar unele activităţi prin automatizarea proceselor de muncă repetitive: începând cu arhivare electronică, aplicaţii de scanare şi citire a documentelor cu introducerea automată a informaţiilor în diferite formulare şi cereri, până la aparate automate de plată a taxelor sau a parcărilor cu bariere. Acestea vin apoi integrate în sisteme complexe Smart şi Safe Corporation sau în diferite soluţii de securitate în aeroporturi, spitale, etc. Practic, ne-am transformat dintr-un simplu instalator de sisteme de securitate, într-un furnizor de soluţii integrate” detaliază Rareş Codrean, directorul general Helion Group, doctor în domeniul Securităţii Naţionale şi profesor asociat la Universitatea din Oradea. 

Gândeşte SMART

Ce înseamnă “Gândeşte Smart”? Clientul Helion, o clădire de birouri, a solicitat o soluţie de supraveghere video şi sistem de alarmă. A fost întrebat dacă i s-ar părea utilă prezenţa unor senzori care, dacă nu mai detectează mişcare, să oprească automat încălzirea, iluminatul, aerul condiţionat şi chiar întreruperea alimentării cu apă în cazul detectării unei scurgeri de apă. Dinamica şi specificul activităţii clientului, dar şi condiţiile actuale privind munca la birou, l-au determinat să aleagă soluţia completă care îl ajută să controleze de la distanţă spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea.

Dezvoltarea acestui tip de proiecte personalizate sunt consecinţa interacţiunii constante cu clienţii. Rolul specialiştilor Helion este să identifice produse care, incluse în proiect, să le reducă beneficiarilor substanţial cheltuielile şi să le securizeze afacerile.

„Un exemplu concret, implementat şi funcţional, care arată cum îţi poate salva bugetul de cheltuieli o soluţie bine proiectată: Clientul nostru, o instituţie publică, a avut cheltuieli salariale iniţiale de 1,8 milioane lei. Au investit 604.000 lei într-un Sistem Smart proiectat de noi, rezultatul a fost că în primul an cheltuielile cu salariile au scăzut la 756.697 lei. Prin soluţia propusă şi implementată am rezolvat 2 probleme majore ale clientului: o eficientizare financiară de peste 55% şi eliminarea problemei angajărilor. Asistăm la o lipsă de resurse pe piaţa forţei de muncă, aceasta fiind din ce în ce mai limitată şi generează dificultăţi în mare parte din activităţi. Iar în cazul acestui client, prin implementarea soluţiei, s-a dovedit că redimensionarea la 45% a numărului de angajaţi este suficientă în desfăşurarea activităţii.” arată Rareş Codrean, directorul grupului de firme.

Numărul mare de solicitări pentru soluţii personalizate a convins managementul Helion că anul 2022 trebuie să fie anul în care se vor focusa pe extinderea departamentului de dezvoltare software. 

Unul din proiectele aflate în dezvoltare este implementarea într-o unitate spitalicească a unui modul de control acces pe bază de identificare facială, citirea automată a cărţilor de identitate şi completarea automată a formularelor de acces în unitate. 

“Este un sistem de acces controlat care poate fi adaptat oricărui tip de clădire şi activitate care presupune diferite zone de acces restricţionat sau zone de securitate.”, spune Rareş Codrean. 

Cyber-Security şi WebShop - parte din priorităţile noastre 

Aşa cum am văzut cu toţii, atacurile cibernetice din ultimii ani au crescut ca şi număr şi complexitate, motiv pentru care Helion a dezvoltat un departament de cyber-security. În anul 2020 compania a fost implicată în stoparea atacului cibernetic asupra Spitalului Municipal din Oradea, prin care s-a criptat întreaga bază de date. Doi ingineri din cadrul acestui departament, specialişti în securitate cibernetică, au fost angrenaţi în remedierea situaţiei, iar informaţiile au fost recuperate fără a fi achitată o răscumpărare către hackeri, deşi aceştia criptaseră inclusiv arhiva de back-up. 

“Vânzările s-au transformat şi ele în ultimii ani. A crescut preferinţa clienţilor pentru achiziţiile online, din acest motiv, dar şi pentru a fi prezenţi în ţară, am dezvoltat zona de WebShop. Aşa cum spuneam, există soluţii plug&play la îndemâna unui utilizator şi există proiectele complexe. Noi ne dorim să ajungem la fiecare tip de client. Din acest motiv dezvoltăm aceasta zonă şi ne bazăm pe încasări de peste 1 milion euro în anul 2022 din zona de WebShop. Oferim soluţii complete, eficiente (testate şi implementate în multe proiecte), iar la solicitarea clientului oferim inclusiv servicii de instalare, mentenanţă şi suport telefonic profesionist. Asta înţelegem noi prin a fi furnizor de soluţii integrate: să acoperim procesul complet de la proiectarea soluţiei în urma discuţiei cu beneficiarul, la livrarea echipamentelor, instalarea lor, întreţinerea şi securizarea tuturor soluţiilor IT&SMART” declară Adriana Mîrza, directorul de vânzări al companiei. 

WebShop-ul Helion poate fi accesat la: https://www.helion.ro/

 

Istorie de trei decenii

Helion Group este un grup de firme care activează din 1993 în domeniile IT, sisteme de securitate, inclusiv sectorul de cyber-security, fiscalitate şi sisteme de gestiune, birotică papetărie, dar şi industria lemnului şi industria textilă, cu o cifră de afaceri de 5 milioane de euro (în anul 2021) şi peste 100 de angajaţi.

Inginerii de sisteme ai companiei sunt printre cei mai buni integratori de sisteme de securitate din Transilvania, cu peste 20 de ani de experienţă în securitate electronică şi securitate informatică, iar experţii în securitate Helion Group au fost pregătiţi de profesori care predau şi la Centrului George C. Marshall Germania, cel mai important centru de pregătire în domeniul securităţii de apărare din Europa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO