Info

(P) Holcim România dezvoltă proiectul „Photoelectric power plant with an installed capacity of 0.99 MWp in the HOLCIM ALEŞD location” - un parc fotovoltaic la fabrica de ciment din Aleşd, Bihor (Nr. de înregistrare proiect 2021/327429)

(P) Holcim România dezvoltă proiectul „Photoelectric...

Autor: Publicitate

21.11.2022, 08:00 211

Bucureşti, 16 noiembrie 2022 - Holcim România dezvoltă, începând cu data de 1 Septembrie 2022, un parc fotovoltaic cu panouri bi-faciale, „Cea mai bună tehnologie disponibilă”, în cadrul proiectului „Photoelectric power plant with an installed capacity of 0.99 MWp in the HOLCIM ALEŞD location” (fabrica de ciment din Aleşd, Bihor), proiect cu numărul 2021/327429, co-finanţat în cadrul „Programului pentru energie în România”, prin Innovation Norway în calitate de operator de program.

Obiectivul proiectului constă în implementarea unei centrale fotovoltaice cu o putere de aproximativ 0.999 MW în cadrul fabricii de ciment Holcim din localitatea Aleşd, judeţul Bihor, cu scopul producerii de energie electrică din surse regenerabile, reducând astfel necesarul de energie electrică din surse convenţionale.

Principalele rezultate vizate de proiect fac referire la:

  • un sistem fotovoltaic cu o putere totală instalată de 0.999 MWe;
  • reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 383 tone CO2/an;
  • energie produsă din surse regenerabile, cantitate medie anuală de 1.254 MWh;

 

„Inovaţia este esenţială pentru atingerea obiectivelor noastre Net Zero emisii de carbon. Încă de la începutul activităţii Holcim în România, în urmă cu 25 de ani, tehnologizarea şi sustenabilitatea proceselor de producţie au stat la baza întregii dezvoltări. Ne aflăm în punctul în care este nevoie de soluţii pentru construcţii sustenabile şi durabile, care să răspundă cerinţelor de reglementare, aşteptărilor sociale şi care să protejeze mediul înconjurător. Iar una dintre soluţii este să reducem consumul de energie şi de materii prime şi să folosim resurse regenerabile de energie şi resurse alternative de materii prime si combustibili, în acord cu principiile economiei circulare. În acest context, vom continua să ne îmbunătăţim, să multiplicăm bunele practici, să inovăm şi să ne transformăm pe măsură ce se dezvoltă noi tehnologii şi devin accesibile”, a declarat Bogdan Dobre, CEO Holcim România & Market Head Moldova.

Valoarea asistenţei financiare nerambursabile este de 357.400 de euro, iar proiectul este derulat în parteneriat cu International Development Norway AS (IDN) Norway – o organizaţie norvegiană cu peste 20 ani de experienţă în proiecte internaţionale pentru dezvoltarea de bune practici în domeniul eco-business.

Punctele de lucru Holcim au fost optimizate prin instalarea celor mai performante tehnologii disponibile la nivel european pentru reducerea emisiilor de CO2. De altfel, fabrica de ciment Holcim din Aleşd deţine deja de mai mulţi ani şi o instalaţie pentru recuperarea energiei termice reziduale şi transformare a energiei recuperate în energie electrică, produsă fără consum de combustibil şi fără emisii suplimentare faţă de procesul normal de producţie.

„Ca urmare a unui amplu program de modernizare şi implementare a celor mai bune tehnologii disponibile, deţinem astăzi echipamente de producţie mai eficiente cu peste 25% din punct de vedere energetic, am redus cu peste 25% emisiile de gaze cu efect de seră şi cu peste 90% emisiile de praf, în decurs de 25 de ani. Reducerea amprentei de carbon şi atingerea dezideratului Europei de Net Zero emisii de carbon până în 2050 este posibilă numai prin operaţiuni verzi, prin decarbonizarea modului de a construi, prin realizarea de construcţii circulare, în care creăm nou din vechi şi prin aplicarea principiilor sustenabilităţii în tot ce facem cu toţii”, susţine Edmund Piess - Director Sustenabilitate, Holcim România.

Pentru a contribui la atingerea acestui deziderat, Holcim România, prin strategia locală de sustenabilitate, susţine angajamentul asumat la nivel de Grup de a deveni o companie cu NET ZERO emisii CO2 până în 2050 şi de a conduce tranziţia către construcţii cu emisii scăzute de carbon.

„Programul pentru Energie în România” este un program al cărui obiectiv este de creare de „energie cu mai puţine emisii de carbon şi siguranţă sporită a furnizării de energie”. Programul face parte din granturile SEE şi Norvegiene 2014-2021. Granturile SEE şi Norvegiene au ca obiectiv reducerea disparităţilor economice şi sociale din Spaţiul Economic European (SEE) şi consolidarea relaţiilor bilaterale între statele donatoare (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) şi statele beneficiare.

Proiect finanţat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului pentru energie în România".

Despre Holcim România

Grupul de companii Holcim România include Holcim România (două fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare, 27 staţii de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi trei terminale de ciment), Somaco Grup Prefabricate (cinci fabrici de prefabricate şi una de BCA) şi Geocycle România (trei puncte de lucru pentru pre-tratarea deşeurilor).

Grupul de companii Holcim România activează în zona producţiei de materiale de construcţii performante, având ca obiectiv tranziţia către o afacere complet sustenabilă, prin dezvoltarea unor produse cu amprentă de carbon cât mai redusă şi printr-o preocupare constantă pentru protecţia mediului. Toate proiectele companiei lucrează în sinergie pentru consumul responsabil de resurse naturale, utilizarea de tehnologii eficiente energetic, reducerea emisiilor, scăderea impactului din transport prin optimizarea traseelor de distribuţie şi prioritizarea mijloacelor cu consum redus de combustibil. 

Specialiştii Holcim dezvoltă materiale pentru viitor bazându-se pe inovaţie şi digitalizare, având ca principali vectori responsabilitatea socială şi faţă de mediu, pentru comunităţi mai sustenabile, într-o economie circulară. În total, Grupul Holcim România are aproximativ 1800 de angajaţi.

    

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO