Info

(P) Icoane vechi, din perioada lui Constantin Brâncoveanu şi Neagoe Basarab, scoase la licitaţie

(P) Icoane vechi, din perioada lui Constantin...

Autor: Publicitate

14.04.2022, 08:00 482

Printre cele mai căutate şi apreciate artefacte istorice se numără icoanele vechi româneşti, sinteză de identitate şi origine care, în ultimii ani de piaţă locală de artă, au început să contureze cotaţii interesante pentru arta sacră. Preţurile acestora sunt încă timide, raportat la cotaţiile celorlalte icoane ortodoxe regionale, precum cele ruseşti, greceşti, cipriote ori sârbeşti, dintre care cele vechi, de secole XIV-XVI, ajung şi la sute de mii de euro, însă se remarcă o treptată apreciere a preţurilor de piaţă ale icoanei româneşti pe sticlă ori lemn, cele speciale păşind, în ultimele licitaţii, în zona de preţ 5-10 mii de euro.

Astăzi, icoanele vechi sau de autor au depăşit funcţia de obiect de cult sau simbol religios, întrunind calităţi de obiect de colecţie cu valoare estetică, documentară şi istorică. Astfel de piese de cult se regăsesc şi în licitaţia-simbol organizată de Artmark în Săptămâna Mare. Marţi, 19 aprilie, se scot la vânzare prin licitaţie 168 de icoane vechi, pictate pe sticlă sau lemn, care întrunesc cele mai importante caracteristici ale unei piese de cult de colecţie – calitate, perioadă, raritate, conservare, regiune şi provenienţă.

Cel mai mare preţ de pornire în Licitaţia de Artă Sacră îl are icoana pe lemn „Răstignirea Domnului”, de doar 4.000 de euro. Piesa de cult aparţine şcolii româneşti şi a fost realizată în epoca lui Neagoe Basarab, aşadar primele decenii ale sec. XVI. O altă icoană cu aceeaşi temă, „Răstignirea Domnului”, din vremea lui Constantin Brâncoveanu, sfârşitul sec. XVII - începutul sec. XVIII, care se remarcă prin elemente inspirate din arta occidentală, are un preţ de pornire de 2.000 de euro.

Un alt punct culminant al licitaţiei este apariţia unei splendide icoane de pelerinaj  - „Cetatea Ierusalimului”, datată 1863. Piesa rară, de mari dimensiuni, pictată pe pânză, în bună stare de conservare, are un preţ de pornire de 2.000 de euro. Icoana de pelerinaj reprezenta, acum 159 de ani, în perioada lui Alexandru Ioan Cuza, o hartă către Ţara Sfântă, dar şi un certificat-simbol, o dovadă a pietăţii celor care mergeau să se închine la Mormântul Sfânt de la Ierusalim. Partea centrală a icoanei ilustrează Sfântul Mormânt din Ierusalim, iar cele mai remarcabile scene, dintre multele registre pictate, sunt: Maica Domnului cu Pruncul şi Iisus Pantocrator, Facerea Lumii, Învierea lui Lazăr sau  Judecata de Apoi.

În cadrul Licitaţiei de Artă Sacră sunt prezente nu doar icoane româneşti, ci şi piese reprezentative pentru şcoala grecească sau rusească, de largă circulaţie regională şi internaţională. Datată 1881, icoana pe lemn, cu ferecătură din argint „Maica Domnului cu Pruncul (Glykofilusa)” este emblematică pentru rafinata şcoală moscovită şi are un preţ de pornire de doar 250 de euro, iar tripticul „Sfântul Vasile, Sfântul Gheorghe, Sfântul Haralambie şi Sfântul Dumitru”, realizată în prima jumătate a sec. XVIII, de şcoală grecească, are un preţ de pornire de 1.000 de euro.

Icoanele de colecţie sunt expuse zilele acestea, cu prilejul Săptămânii Mari, la Palatul Cesianu-Racoviţă, urmând a fi licitate marţi, 19 aprilie, începând cu ora 19:00. Persoanele interesate pot participa la licitaţie atât prin telefon, cât şi prin intermediul platformei Artmark Live, deschizând un cont pentru a lăsa o ofertă scrisă pentru licitaţie, fie participând la licitaţie online în timp real.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO