Info

(P) ‘Ignite your Passion’. Flex îşi îndeamnă viitorii angajaţi să-şi urmeze pasiunile

(P) ‘Ignite your Passion’. Flex îşi îndeamnă...

Autor: Publicitate

01.02.2019, 09:00 2070

Pe măsură ce rata şomajului în România continuă să scadă şi vânătoarea de talente se intensifică, marile companii multinaţionale încep să simtă o anumită presiune în recrutarea şi retenţia angajaţilor.

Însă Lucian Şoaită, noul manager general Flex, este optimist în privinţa viitorului.

După 25 de ani petrecuţi peste hotare, predominant în Statele Unite ale Americii, acesta a revenit în Timişoara pentru a prelua conducerea Flex, unul dintre cei mai mari angajatori şi exportatori la nivel naţional.

În acest profil aruncăm o privire spre Flex şi aflăm de la managerul său care sunt motivele pentru care prevede un viitor luminos pentru companie.

Cine este Flex?

Flex are o prezenţă remarcabilă în Timişoara. Filiala locală face parte dintr-o reţea vastă de peste 100 de fabrici şi centre de design la nivel internaţional, reţea ce are misiunea de a îmbunătăţi lumea prin tehnologie. Aceasta se referă la faptul că şi-au propus să ajute companiile să proiecteze şi să construiască produse inteligente pentru lumea noastră bine conectată.

Începuturile companiei Flex se situează acum 50 de ani în Sillicon Valley, pornind ca şi producători de plăci de bază pentru calculatoare şi furnizori ai industriei de electronice. Evoluţia lor a fost către furnizor de servicii de producţie de electronice, generând un model pe care în prezent îl numesc ‘Sketch-to-Scale®.

Serviciile de producţie Sketch-to-Scale

“Rolul nostru la Flex este clar’ spune managerul general. ‘Noi ne descriem ca şi parteneri netradiţionali. Ne concentrăm nu doar pe a face produse, ci şi pe a combina inovarea şi tehnicile disruptive cu expertiza aprofundată în domeniu, precum şi pe colaborarea cu clienţii noştri ca să îi ajutăm să genereze valoare şi să se diferenţieze de competitorii lor.

Afacerea noastră a evoluat de la producţia în sistem outsourcing la transformarea în furnizori de soluţii Sketch-to-Scale, unde ne folosim din plin expertiza în proiectare şi inginerie, resursele tehnologice şi capitalul intelectual. Combinând perspective şi tehnologii din mai multe industrii diferite, Flex poate aduce valoare unui anumit sector cu tehnologia dezvoltată în altul, pentru a-i rezolva unele dintre problemele majore.”

Pe lângă valoarea pe care o aduce clienţilor această ‘polenizare industrială încrucişată’ între idei şi tehnologie, Lucian Şoaită mai vede valoare şi pentru comunitatea locală de business, din moment ce fabrica sa livrează expertiza din Silicon Valley în Timişoara şi asta poate fi un factor decisiv pentru alte afaceri româneşti.

Unul dintre beneficiile angajaţilor este că sunt expuşi la o serie de abilităţi de top precum profilarea metalelor, vopsire, producţie de electronice până la soluţii pentru sisteme IT, automatizări, test development & logistică şi Supply Chain.

Aprinde-ţi pasiunea

“Tocmai am lansat o campanie de recrutare numită ‘Ignite your Passion’ la Flex’, ne mai dezvăluie el. ‘Se referă la a găsi oamenii potriviţi să se alăture echipei Flex, dar şi mai important este să identifice oamenii care au potenţialul de a deveni viitorii lideri, iar apoi de a lucra cu ei şi de a le hrăni potenţialul până ajunge să dea roade.

Noii lideri ai acestei companii ar putea fi deja printre noi şi de aceea este treaba noastră să îi identificăm, să îi pregătim, să îi mentorăm şi să îi încurajăm să iasă din zona lor de confort, astfel încât ei să-şi realizeze potenţialul şi să ajungă să conducă.”

Lucian Şoaită, el însuşi inginer şi masterand al Marquette University din Milwaukee, Wisconsin, USA, are în mod evident ambiţia de a forma lideri excepţionali, precum şi de a genera produse excepţionale în fabrica sa din Timişoara.

“Ce m-a atras pe mine la Flex acum câteva luni a fost cu siguranţă această pasiune vizibilă de a dezvolta oamenii şi de a împuternici angajaţii existenţi ai companiei, precum şi entuziasmul de la sine înţeles de a fi primii din clasă când e vorba de produs şi proces.”

“La fel de incitantă este şi cultura colaborării, unde oamenii sunt deschişi să lucreze unii cu ceilalţi chiar şi atunci când nu se pun de acord. Ei vor să înveţe şi să predea, să asculte şi să ofere, astfel încât rezultatul final să fie ceea ce Flex numeşte ‘colaborare intensă’, adică un produs de succes şi un client fericit. Aici în România avem în mod natural multe dintre aceste caracteristici, aşa că ştiam că o să mă bucur de acest mediu.

Pentru mine, colaborarea presupune trei lucruri:

  • Să găsesc şi să dezvolt talentul şi abilităţile potrivite;
  • Să am posibilitatea şi contextul de a executa în mod eficient şi la scală;
  • Să am cultura şi atitudinea potrivită.

Probabil cultura este cel mai neaşteptat element în acest trio. Dar Flex pune mare accent pe cultură, afirmând că este cel mai mare avantaj sustenabil al lor.

“Dacă te gândeşti la cultură, spune managerul general, e de fapt despre ce fac oamenii atunci când nimeni nu îi supraveghează şi poate fi dezvoltată fără coaching”.

Regionalizare

Când Lucian Şoaită a absolvit Universitatea din Timişoara, companiile de producţie ofereau doar servicii de fabricaţie sub contract ( ‘contract manufacturing services’). Practic, ele vindeau capacitatea de a realiza un produs mai ieftin decât ar fi putut clientul însuşi.

La acea vreme, o mare parte din costul de producţie o constituia forţa de muncă. Astfel, dacă te puteai muta într-un mediu economic cu costuri minime, probabil în Asia, îţi puteai reduce costurile şi asta devenea profitabil pentru client.

În ziua de azi, costul muncii este un factor mai mic în calculele de ansamblu.

Proximitatea faţă de pieţe, disponibilitatea materialelor, legăturile bune pentru transporturi, disponibilitatea abilităţilor şi politicile guvernamentale prietenoase pentru afaceri sunt de asemenea factori cheie.

“În România ne concentrăm pe creşterea calităţii joburilor pe care le aducem aici. Prin oferirea de servicii de mare valoare care necesită un nivel aprofundat de expertiză, joburile devin mai sustenabile şi oferă căi de dezvoltare mai interesante pentru angajaţi. Noi avem deja un centru Cercetare & Dezvoltare în campusul de aici, precum şi un nivel ridicat de talente dedicate inovării în domeniile automotive şi device-uri medicale”, spune Lucian Şoaită.  

În acest moment, obiectivul Flex nu este arbitrajul de muncă, ci mai degrabă să acţioneze acolo unde abilităţile pot fi dezvoltate în aşa fel încât să permită o colaborare strânsă între brandurile globale.

Timişoara

Lucian Şoaită este încrezător în oportunităţile disponibile pentru absolvenţii universităţilor şi colegiilor tehnice din Timişoara. El însuşi absolvent al  Universităţii “Politehnica” din Timişoara, a acumulat o vastă experienţă profesională în străinătate, în posturi care atunci nu erau încă disponibile în ţară.

El este de asemenea foarte conştient de oportunităţile globale extraordinare ce sunt acum posibile în oraşul natal şi, pe măsură ce industriile continuă să fie supuse transformărilor de către tehnologie, se pare că viitorul arată cu adevărat foarte luminos.

Istoria Flex

Flex este furnizorul de soluţii Sketch-to-Scale® care proiectează şi construieşte produse inteligente pentru o lume interconectată. Cu aproximativ 200.000 de profesionişti în 30 de ţări, Flex oferă servicii inovative de proiectare, inginerie, fabricaţie, aprovizionare în timp real şi logistică tuturor nivelelor de companii din diferite industrii şi pieţe de vârf.

În 1998, venea în România, la Timişoara, renumita companie americană de echipamente electronice şi subansambluri Solectron.

Solectron a fost preluată în 2007 de o companie rivală, tot americană, Flextronics International Ltd, care mai târziu s-a rebranduit în Flex.

Compania furnizează servicii pentru clienţii care activează în segmente de piaţă precum cel industrial, telecomunicaţii, medical, automotive.  Pe lângă acestea, a deschis la Timişoara şi un centru de design şi inginerie, care furnizează servicii clienţilor companiei. S-a ajuns ca 35 %  din producţia de echipamente din Europa să fie realizate la Timişoara.

În prezent, Flex România are peste 4000 de angajaţi.

Pentru mai multe informaţii, accesaţi flex.com sau urmăriţi-ne pe Twitter @Flexintl.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO