Info

(P) INTERVIU ANDREI CRUCERU, CEO METAMINDS

(P) INTERVIU ANDREI CRUCERU, CEO METAMINDS

Autor: Publicitate

16.06.2020, 09:00 942

La începutul lunii martie, Financial Times publica topul celor 1.000 de companii din Europa care au înregistrat în perioada 2015-2018 cea mai rapidă creştere. Printre acestea, compania locală Metaminds plasa România pe locul 2 la nivel european în topul companiilor cu cea mai importantă creştere în domeniul securităţii cibernetice şi ocupa locul fruntaş în cadrul companiilor româneşti cu profil IT incluse în clasament.

Pe lângă distincţia internaţională, datele financiare consolidate ale companiei indică, pentru anul 2019, o cifră de afaceri de peste 25 milioane de euro, în creştere cu 250% faţă de anul precedent. 

Andrei Cruceru, CEO Metaminds, vorbeşte într-un interviu în exclusivitate pentru Ziarul Financiar despre factorii care au determinat aceste rezultate, provocările actuale şi planurile de viitor.

  1. Cine este Metaminds?

AC: Metaminds este o companie 100% românească înfiinţată în 2015 şi are o echipă de profesionişti care împreună cumulează nu mai puţin de 100 de ani de experienţă în integrarea soluţiilor de securitate cibernetică şi a arhitecturilor complexe în domeniul IT. Chiar dacă avem deja o istorie pe piaţa locală, brandul Metaminds este o creaţie relativ recentă, un nume care a rezultat în urma unui proces complex de auditare internă şi care incorporează filosofia şi valorile noastre. Oamenii sunt pilonul esenţial al oricărui business şi, mai ales în domeniul nostru, diferenţa o fac acei oameni care luptă cu imposibilul, văd mai departe de astăzi şi au curajul să creioneze, prin ideile lor, cum arată viitorul. Ei sunt metaminţile pe care le căutăm şi pe care le creştem.

 
  1. După nominalizarea pe care aţi primit-o din partea Financial Times în topul companiilor cu cea mai rapidă creştere din Europa în perioada 2015-2018, raportaţi pentru 2019 o cifră de afaceri în creştere cu 250% faţă de anul precedent / faţă de rezultatul studiului. Care este “cheia succesului” în cazul afacerii pe care o conduceţi?

 

AC: Nu cred că există o “reţetă a succesului” care să fie universal valabilă în business, indiferent de domeniul de activitate. Studiul celor de la Financial Times acoperă o perioadă de trei ani, timp în care noi am crescut organic, de la numărul membrilor echipei, până la dimensiunile proiectelor, atât ca valoare, cât şi din punct de vedere al complexităţii acestora. Dacă ar fi totuşi să numesc un element care a susţinut creşterea în toţi aceşti ani, m-aş referi tot la capitalul uman. Fiecare dintre colegii mei are un nivel de certificare şi competenţe profesionale greu de egalat pe piaţa din România. De asemenea, pe lângă certificări, vin şi anii de experienţă practică din spate. Acest know-how este vital pentru a asigura implementarea de proiecte complexe, cu tehnologii avansate IT şi elemente specializate de securitate cibernetică.

 
  1. Pentru că aţi vorbit despre oameni, ne puteţi spune câţi angajaţi are în prezent compania? Dacă cineva ar vrea să se alăture echipei, există oportunităţi curente? Există programe de dezvoltare pe care le accesaţi pentru a vă menţine la cel mai înalt nivel, dat fiind caracterul extrem de competitiv al industriei în care operaţi?

 

AC: Echipa Metaminds numără 31 de membri, majoritatea specialişti de top în domenii precum securitate cibernetică, conectivitate şi integrare sisteme multiple, machine learning, sisteme complexe cu volume mari de date de tip big data. În procesul de recrutare, ne bazăm mult pe recomandări directe, dar apelăm şi la canalele de profil pentru zona de suport administrativ.

 

În ceea ce priveşte dezvoltarea oamenilor, pe lângă formele de pregătire şi perfecţionare pe care le accesăm care au legătură directă cu domeniul IT, încurajăm şi susţinem activ studiul individual care, realizat în mod coordonat, genereză competenţe complementare în echipă. De asemenea, proiectele în care suntem implicaţi, reprezintă, prin complexitatea şi unicitatea lor, un excelent instrument de învăţare continuă, de inovare, mai ales din punct de vedere al tehnologiilor implementate. De asemenea, punem un accent aparte pe creşterea capacităţilor de leadership intern, pe interacţiunea directă cu managerii şi pe un mediu de lucru informal.

 
  1. Care este nivelul mediu de salarizare în cadrul companiei?
 

AC: Din acest punct de vedere, ne situăm, poate, peste nivelul pieţei de profil. Pentru noi cel mai important lucru este calitatea forţei de muncă şi în ea investim cu prioritate, fie că vorbim de programe de perfecţionare continuă sau de pachete salariale combinate, adaptate fiecărui angajat în parte.

 

  1. Anumite informaţii apărute în presă vă etichetează ca pe un apropiat al lui Sebastian Ghiţă, fapt care asociază, într-o oarecare măsură, şi activitatea companiei cu influenţa acestuia, mai ales în ceea ce priveşte contractele cu statul român. Cum comentaţi toate acestea?

 

AC: În primul rând, nu sunt de acord cu conceptul de "persoane apropiate" în sensul conturat de canalele media. Pentru mine, “persoane apropiate” înseamnă familia, prietenii sau colegii şi nu am cunoştinţă ca dl. Sebastian Ghiţă să se încadreze în vreuna dintre aceste categorii. Singurul lucru adevărat este că la un moment dat am lucrat la una dintre companiile din grupul Asesoft, însă pentru o perioadă de timp semnificativ mai mică decât cei peste 12 ani petrecuti la mulţinaţionale precum IBM sau HP. Păstrând raţionamentul, se poate spune la fel de bine că sunt persoană apropiată a fondatorilor sau conducerii celor două companii globale.

 

În ceea ce priveşte cea de-a doua speculaţie, lucrurile sunt foarte clare. Absolut toate proiectele în care suntem sau am fost implicaţi au fost atribuite prin licităţii publice, trecând printr-un filtru riguros al criteriilor de selecţie şi singurul lucru care a făcut să câştigăm aceste licitaţii a fost faptul că am avut cea mai bună ofertă. Aş vrea să mai fac o precizare: chiar dacă văd că ceea ce rămâne şi se speculează este un contract cu statul, şi din păcate nu implementarea cu succes a unor proiecte care au impactat profesionalizarea unor servicii publice, noi considerăm acest tip de proiecte extrem de valoroase şi suntem mândri că ne-am putut aduce contribuţia în domenii cu o rază de aplicabilitate largă, întrucât credem că doar printr-un stat performant putem avea o societate performantă, per ansamblu

 
  1. Care sunt cele mai importante proiecte desfăşurate de Metaminds în ultimii ani şi care sunt rezultatele acestora? Ne puteţi menţiona câteva dintre realizările cu care vă mândriţi?
 

AC: Specificul proiectelor noastre, respectiv tema şi complexitatea fiecăruia, face dificilă întocmirea unui astfel de clasament. În majoritatea proiectelor am abordat soluţii de datacenter de ultimă generaţie, soluţii bazate pe conceptele de SDN (Software-Defined-Network) şi SDS (Software-Defined-Storage), respectiv pe automatizarea şi integrarea pe scară largă a tuturor elementelor ce definesc infrastructura unui datacenter. Aş menţiona unul dintre cele mai recente proiecte derulate - National Wireless Campus - unde am implementat cu succes infrastructura centrală care va opera accesul în condiţii de siguranţă a peste 1,5 milioane de elevi şi profesori la reteaua WiFi educaţională. Pentru această colaborare, Blackberry, partener în proiect, ne-a acordat în 2019 distincţia „EMEA Top Disruptor Partner Award”.
 

  1. Ce proiecte aveţi în plan pentru anul în curs?
 

AC: În dezvoltarea proiectelor curente şi viitoare, pornim întotdeauna de la nişte premise operaţionale şi de securitate actuale, care schimbă paradigma sistemelor tradiţionale. Aşadar, proiectele noastre pornesc de la premisa că reţelele nu vor mai fi sursa principală de încredere, iar controalele de acces vor fi dictate de fiecare caz în parte. Proiectele viitoare ţin cont şi de nevoia organizaţiilor de a-şi reorienta eforturile de securizare de la sisteme către date, iar aceasta s-ar traduce prin: necesitatea guvernării datelor, necesitatea implementării de instrumente pentru descoperirea şi clasificarea datelor şi metode adecvate pentru stocarea şi protejarea datelor.

De altfel, ne concentrăm pe implementarea unor soluţii de securitate bazate pe conceptul Zero-Trust, care abordează securitatea din punctul de vedere al faptului că oricine sau orice poate fi o ameninţare.

 
  1. Creşterea unei afaceri înseamnă, în general, şi o responsabilitate mai mare şi planuri mai ambiţioase. În ceea ce priveşte Metaminds, aveţi iniţiative sau planuri de implicare în acţiuni de responsabilitate socială? 
     

AC: Ne dorim ca Metaminds să devină un pilon important în domeniul Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (CDI), prin creşterea numărului de specialişti locali şi prin dezvoltarea unor proiecte ale căror rezultate ştiinţifice să fie utile atât la nivel naţional, dar să poată fi exportate şi în alte ţări.

Ne-am asumat o responsabilitate deosebită în ceea ce priveşte dezvoltarea capitalului uman, aşadar educaţia este unul dintre principalele puncte de interes. Pe viitor, vrem să ducem acest angajament mai departe prin dezvoltarea unor parteneriate cu universităţile de profil din ţară.

Pe lângă obiectivele din sfera profesională, susţinem proiecte şi organizaţii care ajută la rândul lor comunităţile locale, promovează protecţia mediului şi antreprenoriatul. În această perioadă, am considerat firesc să fim alături de eroii din linia întâi în lupta împotriva Covid-19. Am donat 200.000 lei către Spitalul Municipal Rădăuţi, 320.000 lei către restaurantul KAIAMO care a pregătit porţii de prânz angajaţilor Poliţiei Locale Sector 1, Fundaţiei pentru SMURD şi personalului Poliţiei de Frontieră Otopeni şi am ajutat la suplimentarea stocului de măşti de protecţie şi material dezinfectant pentru personalul Spitalului Grigore Alexandrescu din capitală.

 

9. Cum vedeţi evoluţia pieţei locale în domeniul în care activaţi? Este vreo tendinţă pe care credeţi că se pot face previziuni?
 

AC: Oricare ar fi fost tendinţele pieţei locale de profil, şi aici mă refer strict la zona de integrare de sisteme complexe în domeniul IT, pandemia de Covid-19 a schimbat fundamental orice previziune realizată la începutul anului. Cred, totuşi, că putem desprinde o concluzie generală şi anume că investiţia în tehnologie este mai importantă ca oricând, în orice domeniu, fie că vorbim de digitalizarea interacţiunii dintre stat şi cetăţean, a afacerilor mici şi mijlocii, sau a sistemelor moderne de educaţie sau telemedicină.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO