Info

(P) Interviu Victor Dragomirescu, CEO Romanian Software

(P) Interviu Victor Dragomirescu, CEO Romanian Software

Autor: Publicitate

18.11.2021, 10:00 314

20 de ani de activitate

Interviu cu Victor Dragomirescu, CEO Romanian Software, unul dintre antreprenorii  ce a reuşit sa ridice compania în topul furnizorilor de soluţii software adresate pieţei de HR şi să dezvolte singura platformă HR integrată, de pe piaţa din România, colorful.hr.

  1. Câteva cifre şi realizări notabile despre Romanian Software în cei 20 de ani de activitate.

Am intrat în lumea resurselor umane din anul 2001 şi în tot acest timp am oferit soluţii de HR unui număr de mai bine de 600 de companii şi de peste 3.000 de manageri şi specialişti HR, iar prin serviciile Romanian Software am procesat datele a peste 250.000 de angajaţi din România.

  1. Ce oferiţi voi şi cui se adresează produsele şi serviciile voastre?

Există o nevoie imensă de îmbunătăţire continuă a proceselor, atât cele interne, cât mai ales cele aflate la intersecţia dintre angajator şi angajat. Aşa că, am acţionat în acest sens, am căutat să aduc digitalul în gestionarea proceselor, conştient că, fără digitalizare, orice îmbunătăţire nu putea fi decât temporară, uşor de pierdut odată cu dispariţia personalului experimentat sau cu apariţia unei noi provocări economice externe.

Din pasiunea pentru digitalizare şi automatizare şi din dorinţa de a reduce cât mai mult din munca manuală ce reprezintă o mare provocare pentru angajaţi, a luat naştere brandul colorful.hr.

Platforma oferă funcţionalităţi complete de HR de la recrutare, administrare de personal, pontaj electronic, salarizare, cursuri, evaluarea competenţelor, spaţiul personal al angajatului, managementul documentelor, până la comunicarea internă.

De asemenea, avem o întreagă echipă de specialişti pregătiţi pentru a prelua tot efortul legat de administrare a personalului şi a serviciilor de salarizare. În plus, ştim cât de dificilă este găsirea forţei de muncă calificate, astfel încât venim în întâmpinarea acestor nevoi şi cu servicii de leasing de personal.

Însă, dorinţa noastră de a veni în sprijinul companiilor nu se opreşte aici. Am reuşit să dezvoltăm şi o platformă gratuită, calculatorvenituri.ro, care oferă un calculator gratuit de salarii. Platforma facilitează calcului rapid de la brut la net şi de la net la brut pentru venituri din salarii, inclusiv deduceri personale sau alte beneficii cu facilitate fiscală, mandate de director, administrator, convenţii civile, drepturi de autor şi PFA.

  1. Cu o experienţă atât de vastă în industria de resurse umane, ce ai observat că nu funcţionează bine şi ce ai urmărit să schimbi în cadrul companiilor?

De-a lungul anilor am observat dinamica cu care se modifică mediul de lucru. La început lucrând cu firme mici ne-am confruntat cu nevoi ce ţineau de administrarea de personal, managementul documentelor, iar pe măsură ce am adăugat în portofoliu firme multinaţionale, departamentul de HR a făcut trecerea de la un rol funcţional către unul strategic. Am observat că nevoile sunt altele şi am continuat să dezvoltăm produsul conform cu aceste nevoi.

Departamentul HR are o prezenţă şi un impact mai pregnant în companii, iar provocările au o altă anvergură, atât din punct de vedere al volumului de informaţii pe care specialiştii HR trebuie să le gestioneze, cât şi a diversităţii de documente. În plus, la acestea se adaugă presiunile legate de costuri cu care se confruntă orice departament.

Majoritatea angajaţilor îşi doresc să scape de sarcinile manuale repetitive, pentru a se putea concentra pe ceea ce le aduce satisfacţie la locul de muncă.

Ce am urmărit să schimbăm în cadrul proceselor din companii prin platforma colorful.hr a fost să automatizăm şi să optimizăm activităţile curente, fie ele repetitive sau nu. Toate eforturile pe care specialiştii din HR le fac pot fi reduse şi simplificate prin eliminarea sarcinilor redundante şi consumatoare de timp.

  1. Ce beneficii aduce colorful.hr - şi ce îl diferenţiază de un alt software?

Colorful.hr este un instrument complex, dar intuitiv, uşor de adaptat nevoilor diferitelor organizaţii din orice domeniu de activitate.

În dezvoltarea platformei colorful.hr am fost atenţi la nevoile clienţilor noştri şi am investit permanent în tehnologii inovatoare care să-i ajute să obţină maximul de beneficii.

Ne-am gândit la provocările cărora companiile trebuie să le găsească rapid rezolvare şi am creat o aplicaţie care să le ajute să administreze procesele de salarizare, bugetare, pontaj, management personal, recrutare, comunicare cu angajaţii, evaluare şi să ia decizii inteligente de business pe bază de analytics.

Totodată, am integrat AI în domeniul HR prin dezvoltarea unui asistent virtual de tip chatbot IRIS. Integrarea inteligenţei artificiale în domeniul resurselor umane părea poate o utopie în trecut. Astăzi vedem tot mai multe companii care aleg să utilizeze astfel de softuri pentru a veni în sprijinul atât a angajaţilor, dar şi a oamenilor de HR, care au mai mult timp să gândească şi să implementeze strategii cu adevărat valoroase pentru creşterea unui business.

De exemplu, asistentul virtual IRIS ajută angajaţii să ţină evidenţa orelor lucrate, să verifice soldul concediului de odihnă, zilele de concediu suplimentare, să depună sau să anuleze cererile de concediu sau să solicite fluturaşul de salariu. Aplicaţia livrează răspunsurile rapid, ceea ce pentru angajaţi înseamnă un drum mai puţin la biroul de resurse umane, iar pentru oamenii de HR înseamnă mai puţină muncă administrativă şi mai mult timp pentru proiecte strategice.

 

  1. Din experienţa cu clienţii de până acum, din feedback-ul pe care l-aţi primit, care ar fi motivele pentru care, v-au spus ei, au ales să lucreze cu firma voastră?

Principalul lucru care a fost remarcat de clienţii noştri a fost experienţa şi expertiza în domeniu, promptitudinea şi rapiditatea în implementare. Am lucrat cu peste 600 de departamente de HR din România cu necesităţi diverse şi am vorbit acelaşi limbaj, am înţeles necesităţile lor şi am venit cu soluţii punctuale.

Sunt multe soluţii de HR în piaţă însă, înţelegerea nevoilor din industrie şi comunicarea eficientă sunt elementele care fac diferenţa în livrarea serviciilor de calitate  şi finalizarea unui proiect în care clientul să obţină rezultatele dorite.

  1. Cum găseşti modalităţi de a aduce permanent îmbunătăţiri, mai multă eficienţă afacerii?

Ne adaptăm continuu la piaţa mereu în schimbare şi în permanenţă am ascultat vocea clienţilor, a echipei, a partenerilor şi colaboratorilor noştri, întrebându-i constant care sunt nevoile lor, şi astfel ne-am adaptat produsele şi serviciile pentru a răspunde la necesităţile acestora. Mai mult, observând că trendurile externe cu privire la managementul resurselor umane ajung şi în România, am alocat resurse dedicate pentru cercetare şi dezvoltare continuă. Aş putea spune că nu trece nicio zi în care să nu aflăm ceva nou şi să nu mai sădim o sămânţă pentru viitoarele funcţionalităţi colorful.hr.

  1. Cum credeţi voi că puteţi încuraja adoptarea digitalizării în HR?

Adeseori principala piedică în digitalizarea proceselor de HR ţine de lipsa bugetului intern, iar pentru cei care înţeleg importanţa digitalizării proceselor de business şi în special a proceselor de HR, venim în sprijinul lor cu servicii de consultanţă pentru obţinerea de fonduri europene nerambursabile, cu focus pe modernizarea activităţii departamentului de Resurse Umane.

Specialiştii noştri, împreună cu o companie parteneră cu experienţă în domeniu, oferă consultanţă pentru accesarea de finanţări nerambursabile pentru  digitalizarea şi automatizarea proceselor de Resurse Umane, prin achiziţia de software de resurse umane.

Noi punem la dispoziţie toate informaţiile despre platforma colorful.hr şi ce ar presupune proiectul de implementare şi utilizarea ei în organizaţie, în funcţie de nevoile de business.

  1. Cum a venit în ajutor colorful.hr în această perioadă de pandemie care a încurajat munca de acasă?

Încă din momentul declanşării pandemiei am fost foarte atenţi la ce s-a întâmplat în mediul de business, dar şi la modul în care s-au schimbat procedurile de lucru în organizaţii.

Nevoia urgentă a companiilor a fost de a găsi soluţii pentru a susţine lucrul de la distanţă, astfel încât angajaţii să nu mai depindă de prezenţa fizică la birou. Astfel, în pandemie, am dezvoltat în platforma colorful.hr funcţionalităţi pentru telemuncă, pontaj planificat, bugetare, onboarding şi chatbot-ul de HR.

Am adaptat aceste funcţionalităţi ţinând cont de măsurile luate la nivel naţional, astfel că angajatorii pot face inclusiv scenarii legate de introducerea şomajului tehnic.

Aplicaţia de onboarding a fost, de asemenea, un răspuns la o nevoie din piaţă. Au fost multe companii care şi-au continuat eforturile de recrutare în mediul digital. Astfel că noii angajaţi aveau nevoie de o platformă integrată pentru a  trimite către HR documentele de angajare, pentru a primi informaţiile de care au nevoie şi de a  comunica cu colegii din echipă.

Pentru companiile care şi-au schimbat liniile de producţie pentru a putea  fabrica echipamente de protectie împotriva noului virus, sau a altor produse necesare în această perioadă,  am preluat în mod gratuit, în toată perioada stării de urgenţă şi încă trei luni de la încheiere, procesele de resurse umane: salarizarea şi administrarea pe personal.

  1. Ce urmează pentru ce a mai rămas din anul acesta şi ce planuri aveţi pentru anul viitor?

Pentru finalul acestui an vom pregăti lansarea pe piaţă a unui serviciu de automatizare a implementării soluţiei colorful.hr în cloud pentru IMM, astfel încât o companie de până în 150 de angajaţi să poată trece în maxim 30 de zile de la procese manuale, redundante sau ineficiente la o soluţie integrată, cu procese automatizate şi o comunicare mai bună cu angajaţii.

Anul viitor vom finaliza un proiect de dezvoltare foarte important pentru noi, în care ne vom axa să oferim pe piaţa românească soluţia HR cea mai prietenoasă, de încredere şi uşor de implementat pentru organizaţii.

Nu vreau sa spun foarte multe despre proiect, doar că va fi un "Pigment" în platforma colorful.hr, prin care fiecare organizaţie va avea "culorile" (procesele de HR) customizate rapid, sigur şi eficient.

  1.  În încheiere, ce sfat aveţi pentru antreprenorii care vor să investească în digitalizarea proceselor din HR.

În România, în ultimii ani, s-a conturat tot mai clar o tendinţă spre digitalizare. La nivel de software de HR, statisticile arată că piaţa globală de resurse umane va deveni o industrie de 38,17 miliarde de dolari până în 2027, cu o rată de creştere de 9.4% a software-ului de HR.

Succesul unei companii se măsoară în capacitatea de adaptare la noile tendinţe prin investiţii realizate la momentul oportun, iar aplicaţiile în cloud pentru firme mici şi medii reprezintă o soluţie ideală pentru automatizare, modificări legislative, management al muncii la distanţă şi al altor procese de lucru din organizaţie, datorită unei investiţii reduse pentru a realiza un astfel de obiectiv.

Angajatorii care încă ezită să lucreze cu tehnologii de ultimă generaţie, ratează beneficii importante generate de această oportunitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO