Info

(P) Ioana Mihai, Senior Investment Officer, European Investment Bank: Pe lângă experienţa proprie, EMBA-ul mi-a accelerat accesul internaţional în zona de venture capital

(P) Ioana Mihai, Senior Investment Officer, European...

Autor: Publicitate

28.04.2022, 10:00 266

Ioana Mihai este Senior Investment Officer în cadrul European Investment Bank – Banca Europeană de Investiţii (BEI), instituţia financiară a Uniunii Europene. Prin poziţia pe care o ocupă în acest moment în cadrul Băncii, aceasta face parte din eşalonul senior al echipei specializate ce analizează şi propune investiţii de capital pentru cel mai mare fond european de investiţii de tip venture capital, creat prin iniţiativa Comisiei Europene, European Innovation Council Fund.

Anul trecut, Ioana Mihai a absolvit programul de Executive MBA organizat la Bucureşti de WU Executive Academy, parte a Universităţii de Economie şi Afaceri din Viena (WU) - cea mai mare universitate de business din Europa. Aceasta a împărtăşit cum au ajutat-o experienţa de învăţare şi practica din cadrul EMBA-ului să adapteze expertiza din industria financiară tradiţională la tranziţia către zona de investiţii cu risc ridicat în afaceri inovative, ce urmăresc schimbarea paradigmelor şi profitabilitate crescută.

De ce ai ales să urmezi cursurile unui Executive MBA?

După mulţi ani de experienţă practică, am simţit nevoia de actualizare şi într-un cadru formal, de puncte de vedere noi şi actuale, dar şi de a vedea şi înţelege cum fac şi alţi oameni din diverse industrii care au ajuns într-un punct similar al carierei.

De îndată ce am luat decizia de a investi în cariera mea, următoarea ţintă a fost optimizarea investiţiei. Programul de EMBA oferit de WU Executive Academy a fost, pentru mine, alegerea clară datorită mai multor criterii: acreditarea triplă, reputaţia impecabilă, profesorii de la universităţi de elită, selecţia calitativă a studenţilor prin cerinţa de a contribui în mod direct la procesul de învăţare, precum şi accesul la o reţea internaţională, deşi programul este construit pentru mediul local.

Cum te-a ajutat EMBA-ul să îţi atingi obiectivele profesionale? Ce oportunităţi de carieră ţi s-au deschis?

Estimez că, pe lângă experienţa proprie, EMBA-ul mi-a accelerat accesul internaţional în zona de fonduri de investiţii cu risc ridicat (venture capital). Prin natura lor, acest tip de investiţii au nevoie de o abordare agilă, de tip 360 grade, a nevoilor de capital (evaluarea riscurilor, urmărirea trendurilor de inovaţie în domenii ţintă, coagularea de surse de finanţare, suport strategic acordat companiilor în care investim, inclusiv construirea şi participarea la guvernanţa lor corporativă). Exerciţiul din cadrul EMBA, m-a pus şi în tabăra « adversă », dându-mi ocazia să privesc şi prin lentila antreprenorului cu idei inovative în domeniul său, aflat la început de drum.

Care a fost modulul/profesorul preferat şi de ce?

Spre deosebire de un MBA în care te specializezi pe un anumit domeniu, programul de EMBA al WU Executive Academy este unul general, dar în acelaşi timp, suficient de detaliat pe subiecte absolut relevante pentru un lider în orice domeniu. În mod particular m-au atras modulele de Strategic Marketing al profesoarei Carmen Abril şi Contemporary Issues condus de profesorii Jakob Mullner şi Philip Nell. Pentru mine, succesul unei afaceri se datorează în cea mai mare parte înţelegerii pieţei în care activezi, a consumatorilor cărora te adresezi şi, de asemenea, a contextului general economic şi politic. Societatea de azi evoluează extrem de rapid datorită tehnologiei, afacerile sunt extrem de conectate între ele indiferent de domeniul de bază, prin urmare este absolut necesar să ai exerciţiul de a privi şi analiza contextul general, de a înţelege cine sunt toţi actorii implicaţi, care este miza fiecăruia şi cum te pot impacta. După criza financiară din 2007-2008 s-a popularizat conceptul de « lebăda neagră», adică acele riscuri neevidente care îţi pot afecta iremediabil activitatea, prin urmare un manager complet trebuie să fie antrenat să « vâneze » şi aceste riscuri. 

Cum ai reuşit să conectezi cunoştinţele dobândite în cadrul EMBA cu viaţa profesională?

Călătoria mea din cadrul EMBA-ului se continuă la nivel european, într-un mediu internaţional în care aproape zilnic descopăr idei şi afaceri noi, din culturi şi contexte diferite, pentru care decizia de a investi capital înseamnă să trec mereu prin exerciţiul din cadrul EMBA-ului pentru validare. EMBA-ul îţi completează cu teorie solidă şi actuală practica din cariera dezvoltată până la momentul respectiv şi te eliberează de limitările propriului context.

În opinia ta, a crescut importanţa unei diplome EMBA în ultimii ani? 

În mod cert, da. Nu pentru diploma în sine, ci pentru conţinutul de învăţare, conexiunile umane pe care le creezi şi schimbul accelerat de experienţă pe care îl primeşti şi îl oferi. Pentru a avea succes, cred că trebuie să înveţi continuu, inclusiv într-un cadru formal, pentru că pur şi simplu nu este timp să acumulezi doar prin practică. Văd destul de des cerinţa generică de « MBA studies » pentru poziţii manageriale, dar de fapt se caută (re)formarea pe care o primeşti în cadrul unui astfel de program. Antreprenorul care urmează un (E)MBA scurtează perioada de încercări până la reuşită, îşi creează o reţea de conexiuni care îl pot ajuta ulterior să găsească clienţi, parteneri, capital etc.   

WU Executive Academy şi Ziarul Financiar oferă burse de studiu în valoare de 115.000 euro pentru programul WU Executive MBA Bucharest, care va începe în luna noiembrie 2022.

Executive MBA oferit de WU Executive Academy este cel mai important program de tip EMBA din Europa Centrală şi de Est şi singurul care beneficiază de prestigioasa triplă acreditare internaţională – EQUIS, AMBA şi AACSB, deţinută de mai puţin de 1% din şcolile de afaceri din lume. Programul se va desfăşura part – time, pe parcursul a 16 luni, cursanţii având ocazia să lucreze cu profesori internaţionali de la WU şi alte universităţi de elită.

Înscrierile pentru burse au loc până la data de 25 mai 2022, prin completarea unei aplicaţii online. Informaţii complete sunt disponibile pe: www.zf.ro/ExecutiveMBA.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO