Info

(P) Licitaţia celor mai apreciate vinuri, celor mai vechi whisky şi celor mai celebre beri pentru Paşte

(P) Licitaţia celor mai apreciate vinuri, celor mai...

Autor: Publicitate

15.04.2022, 17:13 329

Pe 20 aprilie se deschide „Pivniţa Colecţionarului’’ şi se scoate la vânzare un stoc de peste 200 de băuturi fine, potrivite pentru masa de sărbătoare, pentru cadouri de excepţie sau pentru a reprezenta o opţiune de investiţie alternativă profitabilă - câştigi şi dacă păstrezi şi dacă consumi. Licitaţia de Vinuri, Şampanii, Whisky şi Bere de colecţie oferă o platformă alternativă celei cunoscute a magazinului de vinuri, de aprovizionare accesibilă şi regulată de băuturi rare sau destinate stocării de către colecţionari la preţuri de pornire de cca. 30-50% din preţul pieţei de vinuri româneşti şi internaţionale.

Principiul de bază al investiţiei în băuturi fine face referire la calitatea gustului şi raritatea ediţiei limitate, care se apreciază în timp. Principiul este păstrat şi de whisky-ul Macallan Gordon and MacPhail. Sticla extrem de rară, rămasă de la 1938, are preţul de pornire de 2.000 de euro şi este însoţită de certificatul de autenticitate. Din seria băuturilor rare investiţionale face parte şi whisky-ul Glenlivet Special Jubilee Reserve, care are o vechime de 25 de ani. Whisky-ul are preţul de pornire de doar 500 de euro, este însoţit de cutia originală şi poartă numărul 88.

Pentru prima dată, în cadrul unei licitaţii Artmark, apare o colecţie deosebită de beri. Între cele mai rare şi valoroase sunt berile Fuller’s Vintage Ale, calificate de specialişti drept „catifea lichidă”. Lotul de 24 de sticle, datat 2009, are un preţ de pornire de 1.200 de euro. O tradiţie din 1997 statuează ca în fiecare an, berarii de la Fuller’s să ofere publicului o ediţie limitată de bere numită „Vintage”. Pe de altă parte, pentru preţul de pornire de 1.000 de euro sunt scoase la licitaţie şi 16 sticle de bere Fuller’s Vintage Ale, de data aceasta din anul 2000.

Vinul devine mai bun cu cât se învecheşte. Producţia celebră e limitată la anumite regiuni, aşa că e inflexibilă şi, de multe ori, nu face faţă cererii. De aceea, unele sticle sunt rare şi foarte scumpe. Şi pentru că doar un anumit număr de sticle se deschid în fiecare an, cele intacte devin şi mai preţioase. Acestea sunt principalele motive pentru a investi în vinuri rare, precum cele franţuzeşti de la 1950-1960. În cadrul licitaţiei de miercuri, 20 aprilie se regăsesc doar câteva astfel de loturi de vinuri vechi albe şi roşii. Pentru preţul de pornire de 150 de euro poate fi achiziţionat lotul de 12 sticle de Caves des Cordeliers AOC Beaune, de la 1966, sau pentru preţul de pornire de doar 75 de euro lotul de vinuri albe franţuzeşti Coteau Vouvray de la 1952. Din acelaşi an face parte şi lotul de vinuri vechi franţuzeşti de Bordeaux Chateau Laroche Baurech, care are preţul de pornire de 100 de euro.

Băuturile speciale nu sunt disponibile doar online, ci pot fi vizionate fizic în crama expoziţională deschisă la Palatul Cesianu-Racoviţă, iar apoi licitate online, în seara de 20 aprilie, săptămâna viitoare. În aceeaşi expoziţie şi licitaţie vizitorii pot întâlni multe alte loturi de vin şi şampanie rarisime, vechi, de poveste sau ediţii speciale, dintre cele care nu se pot cumpăra din magazine sau de la dealeri, ci se pot identifica doar în pivniţele pasionaţilor.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO