Info

(P) Moldindconbank, cea mai eficientă bancă din Republica Moldova, deschisă pentru un investitor strategic pentru 64% din acţiuni

Autor: Publicitate

14.12.2018, 09:00 1951

Moldindconbank, cea mai eficientă instituţie de credit din Republica Moldova şi al doilea cel mai mare finanţator al ţării, este deschisă pentru un investitor strategic care să preia o participaţie de 63,89% din capital şi să contribuie astfel la accelerarea creşterii şi dezvoltării uneia dintre cele mai mari bănci de peste Prut. Moldindconbank pune astfel la vânzare un număr de 3.173.751 acţiuni la un preţ iniţial de 239,5 lei moldoveneşti per titlu, echivalentul a circa 39 milioane de euro.

Achiziţia pachetului majoritar al Moldindconbank, a carui evaluare a fost realizată de o companie de audit internaţională – Deloitte Consultanţă SRL din România, poate reprezenta un excelent punct de start pentru un investitor interesat să participe la dezvoltarea sistemului bancar din Republica Moldova şi implicit să capteze randamente foarte bune ale investiţiilor sale. Sistemul bancar din Republica Moldova generează anual rate de rentabilitate de două cifre. Anul trecut, rentabilitatea medie a capitalurilor (ROE) s-a situat la peste 11%, iar după prima jumătate a acestui an rentabilitatea sistemului bancar moldovenesc a urcat spre 14%.

Indicatorii de rentabilitate ai Moldindconbank depăşesc însă cu mult media pieţei. La jumătatea acestui an Moldindconbank înregistra un nivel al ROE de aproape 26%, dublu faţă de piaţa în care activează. Această performanţă nu a mai fost atinsă de vreo altă bancă moldovenească, astfel că Moldindconbank îşi poate însuşi titulatura de cea mai profitabilă bancă şi totodată cea mai eficientă în utilizarea fondurilor acţionarilor săi.

Ceea ce este important de subliniat este faptul că indicatorii de profitabilitate ai băncii s-au îmbunătăţit în acest an faţă de finalul anului trecut, când ROE se situa la aproape 18%. În termeni absoluţi, câştigul net raportat de Moldindconbank în prima jumătate a acestui an a însumat 295 milioane lei moldoveneşti (14,5 mil. euro), acesta fiind în creştere cu 19,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Profitul raportat de Moldindconbank reprezintă aproape o treime din câştigul total înregistrat la nivelul sectorului bancar din Republica Moldova în perioada ianuarie-iunie 2018.

Moldindconbank se poziţionează pe un loc de frunte în sistemul bancar moldovenesc şi în funcţie de dimensiunea reţelei teritoriale. Banca acoperă întreg teritoriul Republicii Moldova prin intermediul celor 63 de sucursale şi 131 de agenţii ale sale, în total 194 de unităţi, amplasate în locaţii atractive cu un flux mare de clienţi. Aproximativ 40% dintre acestea sunt în mun. Chişinău. Sucursalele băncii oferă o gamă largă de servicii financiare adresată tuturor categoriilor de clienţi: persoane fizice şi companii, atât din domeniul privat, cât şi din domeniul public. Banca dispune de 235 bancomate (ATM-uri), adică circa o cincime din numărul total de ATM-uri din Republica Moldova şi 4.797 POS-uri, adică 28% din numărul total de astfel de terminale la nivel de piaţă.

Moldindconbank  este un promotor al dezvoltării serviciilor bancare în Republica Moldova, fiind prima bancă care a implementat ATM Cash-In, inclusiv multivalutar, unica bancă care a implementat tehnologii “cash by code” şi transfer „peer to peer” la bancomate. Adoptarea rapidă a tehnologiei a adus Moldindconbank locul unu şi după numărul de utilizatori web şi mobile banking.

Moldindconbank este totodată lider incontestabil pe segmentul cardurilor cu o cotă de piaţă de peste 37%. În prima jumătate a acestui an, Moldindconbank şi-a mai adăugat 110.000 de carduri în portofoliu, numărul lor total ajungând peste 700.000. Banca deţine propriul centru de procesare a cardurilor. Eforturile în direcţia inovării au fost remarcate la nivel internaţional, Moldindconbank fiind desemnată în 2015 şi în 2016 cea mai inovativă bancă din Republica Moldova de către publicaţia internaţională Global Finance.

Puterea băncii în sistemul financiar din Republica Moldova este însă cel mai bine redată prin valoarea activelor pe care le administrează, respectiv 15,7 miliarde de lei moldoveneşti (peste 800 mil. euro). Această cifră arată că Moldindconbank este a doua cea mai puternică bancă de peste Prut, ocupând a cincea parte din piaţă. Portofoliul de credite reprezintă peste 40% din activele totale ale băncii şi este direcţionat în proporţie de circa 29% în sectorul serviciilor, unul dintre motoarele economiei moldoveneşti, şi către segmentul de retail (16,0%). Finanţările acordate companiilor reprezintă 72% din totalul creditelor acordate de bancă (aproximativ 1.000 de companii). Circa 90% din acestea intra în categoria companiilor medii, mici şi micro. Moldindconbank este cel mai mare finanţator al companiilor, un vector cheie în dezvoltarea oricărei ţări.

Pe de altă parte, numărul persoanelor fizice care au un credit la Moldindconbank ajunge la 32.390, banca situându-se pe locul doi în piaţă în funcţie de creditarea persoanelor fizice.

Strategia Moldindconbank este focusată pe consolidarea poziţiei sale de lider în furnizarea serviciilor inovative. Banca va dezvolta în continuare funcţionalităţi de deservire bancară la distanţă pentru a asigura o combinaţie între sistemul bancar tradiţional şi cel digital.

Pe parcursul activităţii sale Moldindconbank s-a confruntat cu mai multe provocări. Cu toate acestea, rezultatele financiare, reputaţia şi încrederea clienţilor demonstrează că banca este pregătită pentru noi schimbări. Echipa profesionistă, cunoaşterea pieţei locale, precum şi strategia de dezvoltare vor asigura un parteneriat avantajos şi durabil.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO