Info

(P) Motorul dezvoltării IoT

Autor: Publicitate

28.04.2022, 15:55 185

Cum companiile de infrastuctură de turnuri deschid calea pentru Internetul lucrurilor

Internetul lucrurilor, cunoscut şi sub numele de IoT (Internet of Things), ne-a influenţat pozitiv viaţa de zi cu zi, până la punctul în care chiar şi cei care nu sunt pasionaţi de tehnologie au început să aprecieze confortul şi perspectivele valoroase pe care le oferă. Este cunoscut, de exemplu, faptul că senzorii sunt un element de bază, obligatorii pentru industria IoT. Dar cum rămâne cu infrastructura de reţea necesară? Şi de ce companiile de infrastructura de turnuri joacă un rol cheie în IoT?

Ce este Internetul Lucrurilor?

În general, termenul IoT cuprinde tot ceea ce este conectat la internet, dar este din ce în ce mai folosit pentru a defini obiecte care comunică între ele.

Pe scurt, ecosistemele IoT sunt alcătuite din dispozitive, de la senzori simpli la smartphone-uri şi dispozitive portabile, conectate între ele. Prin combinarea acestor dispozitive conectate si guvernate de sisteme software automate devin posibile: culegerea de informaţii, analizarea lor şi declanşarea de acţiuni pentru a sprijini pe cineva în derularea unei activităţi sau pentru învăţarea unui anumit proces.

Gama de dispozitive existente şi potenţiale pentru Internetul lucrurilor este foarte mare. Consumatorii îşi folosesc adesea smartphone-urile pentru a comunica cu dispozitivele IoT, fie că este vorba de o lampă, o boxă inteligentă sau de un termostat de acasă. În acelaşi timp, IoT este însăşi baza pentru smart cities (oraşele inteligente), conducerea autonomă a autovehiculelor şi sisteme de producţie interconectate devin încet, dar sigur, parte din realitatea de zi cu zi.

Infrastructură pentru IoT

IoT inseamnă si transfer de informaţii, date care sunt colectate şi procesate de o multitudine de senzori prin milioane de dispozitive. Dar pentru ca obiectele să „vorbească” cu adevărat între ele, este nevoie de un lucru înainte de toate: reţele digitale cuprinzătoare, bazate pe o infrastructură stabilă. In definitiv, soluţiile în care se folosesc IoT se pot dezvolta numai dacă toate fluxurile de date pot circula în siguranţă şi fiabil între diferitele componente ale ecosistemelor inteligente.  

Companiile de infrastuctură de turnuri fac totul posibil pentru procesele IoT

Prin investiţiile constante în îmbunătăţirea reţelelelor prin dezvoltarea infrastructurii digitale, companiile de infrastructura de turnuri pun bazele pentru IoT şi fac posibile conceptele de tip smart city sau chiar smart village.

Vantage Towers este un exemplu in acest domeniu, fiind o companie europeană, lider în infrastructura de turnuri, care operează peste 82.000 de locaţii pe zece pieţe din Europa, aproximativ 2.300 dintre ele fiind situate în România. Activitatea de bază a Vantage Towers este construirea, operarea şi închirierea infrastructurii pasive către operatorii de reţele wireless. Pe lângă turnurile de la sol şi de pe acoperiş, portofoliul companiei include şi sisteme de antene distribuite pentru acoperire indoor (DAS) şi celule mici care acopera zone restrânse unde este nevoie de semnal pentru telefonie mobilă.

Cu acest portofoliu extins, Vantage Towers acoperă întreaga gamă de soluţii pentru a îndeplini cerinţe diverse ale multiplelor ecosisteme IoT, adaptate în funcţie de nevoi, fie că vorbim de proiecte mari sau mici, rurale au urbane, in zone de campie sau chiar la munte.

“Facilitarea implementării pe scară largă a proiectelor IoT poate fi susţinută şi accelerată de diversitatea si adaptabilitatea infrastructurii Vantage Tower la toţi furnizorii de reţele wireless de pe piaţă. Fructificând această compatibilitate se poate construi o punte de încredere între utilizatorii finali şi operatorii de reţele wireless. Astfel, proiectele IoT pot aduce, intr-un timp scurt, valoare adăugată reală ecosistemelor pe care le completează cu inovaţie, eficienţă si sustenabilitate.” a declarat Cătălin Tănase, Managing Director vantage Towers.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO