Info

(P) O nouă tendinţă în piaţa românească de artă

(P) O nouă tendinţă în piaţa românească de artă

Autor: Publicitate

28.01.2022, 11:08 505

Casa de Licitaţii A10 by Artmark dă start evenimentelor dedicate artei contemporane actuale. Primul eveniment dedicat segmentului aflat în plină expansiune, denumit „Arta Azi” şi care dă expresie trendurilor actuale va avea loc marţi, 1 februarie, ora 19:00, online, pe platforma de licitaţii online Artmark Live.

Piaţa actuală confirmă, pe de o parte, creşterea interesului colecţionarilor pentru segmentul de artă contemporană, atât raportat la componenta ei investiţională, cât şi, mai ales, la deschiderea către artă a gustului noilor generaţii, dar şi diversificarea-fenomen a vârstelor pasionaţilor de artă, cu accent pe tinerii colecţionari interesaţi de actual, unic şi investiţional, care îşi sporeşte valoarea în timp, pe de altă parte. În completare, apariţia noilor trenduri a fost dictată şi de artiştii contemporani, care au făcut, prin intermediul operelor create, legătura între situaţii din sfera politică, economică sau socială.

În cea mai nouă categorie de licitaţie lansată de Artmark, dedicată artei contemporane actuale, care reflectă trendurile de azi, în expoziţii şi în piaţa noastră de artă, dar mai ales în cea internaţională, se regăsesc tinerii artişti români contemporani – Mircea Suciu, Ciprian Mureşan, Mircea Cantor, Felix Aftene, Ana Bănică sau Roman Tolici. Preţul de pornire al operelor create de aceştia este unul conservator, fiind un moment potrivit pentru investiţie: 700 de euro este preţul de pornire pentru „Accident în piaţa Amzei”, semnat Roman Tolici; opera „Dansatori Cueca”, semnată de Ana Bănică, are preţul de pornire de 600 de euro; doar 150 de euro este preţul de pornire pentru „Cronos” realizat de pictorul Felix Aftene.

Arta contemporană a urmat, în ultimii ani, un trend ascendent pe piaţa românească de artă. În 2021, în acceaşi perioadă, a avut loc cea mai bună licitaţie de Artă Contemporană, organizată vreodată de Casa Artmark, înregistrând o rată de adjudecare de 84,4%. Mai mult, anul 2021 s-a dovedit a fi cel mai bun an pentru arta contemporană, Artmark înregistrând vânzări totale de 2,59 miloane de euro. Segmentul artei contemporane în România este condus de artistul Adrian Ghenie. Opera care se află în topul adjudecărilor în 2021, semnată de cel mai râvnit artist român contemporan la nivel internaţional, este „Untitled”, care s-a vândut pentru 129.000 de euro.

Operele semnate de artiştii care dictează gustul momentului, din cadrul licitaţiei din 1 februarie, pot fi admirate la parterul Palatului Cesianu-Racoviţă, în regim gratuit, de luni până duminică, în intervalul orar 10:00-20:00 sau online pe artmark.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO