Info

(P) Pacienţii se pot vaccina antigripal în farmacii. Descoperă care sunt farmaciile Alphega autorizate ca centre de vaccinare

(P) Pacienţii se pot vaccina antigripal în farmacii....

Autor: Publicitate

31.01.2023, 07:00 244

Persoanele care îşi doresc să se imunizeze împotriva gripei sezoniere o pot face de acum şi în farmacie. Comunitatea de farmacii independente Alphega a lansat un proiect pilot de vaccinare antigripală în 15 farmacii din judeţul Iaşi, care se va extinde la nivel naţional pe măsură ce farmaciile din comunitate, parte din program, vor finaliza procesul de acreditare.

Pentru a face cât mai uşor de accesat serviciul de vaccinare antigripală în farmacie, comunitatea Alphega a creat o pagină web care permite utilizatorilor să localizeze un centru de vaccinare din apropiere, să se informeze asupra criteriilor de eligibilitate şi să primească răspunsuri la cele mai frecvente întrebări pe tema vaccinării antigripale în farmacie: https://www.alphega-farmacie.ro/campanii/vaccinare-antigripala

De-a lungul anilor, ne-am numărat printre cei mai activi reprezentanţi ai sectorului care au făcut demersuri concrete pentru ca farmaciştii să obţină dreptul de a putea oferi servicul de vaccinare în farmacie. Iată că, în sfârşit, farmaciştii au, pe lângă competenţa necesară actului medical, şi dreptul de a acorda acest serviciu atât de necesar mai ales în perioadele în care gripa se manifestă sever, iar cabinetele medicilor de familie devin mult prea aglomerate” declară domnul Iulian Trandafir, VP, Regional General Director Alliance Healthcare România, Republica Cehă şi Lituania.

Paşii de urmat pentru vaccinarea antigripală în farmacie

 

Persoanele care îşi doresc să beneficieze de serviciul de imunizare împotriva gripei sezoniere în farmacie, este foarte important să cunoască criteriile de eligibilitate.

Conform “Ghidului de bună practică pentru organizarea unui program pilot de vaccinare a populaţiei împotriva gripei sezoniere la nivelul farmaciilor comunitare” persoanele eligibile pentru vaccinare antigripală în farmacie trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii:

  • Să fi fost vaccinate antigripal cel puţin o dată;
  • Să nu fie alergice la ovalbumină sau să fi prezentat reacţii alergice la vaccinarea anterioară;
  • Să nu fie alergice la niciunul din componentele vaccinului;
  • Să nu prezinte simptomele unei boli febrile sau infecţii acute.

Persoanele care, în urma consultaţiei prealabile, nu îndeplinesc condiţiile de vaccinare de către farmacist în farmacie, vor fi îndrumate către medicul de familie/curant.

Este important de ştiut că serviciul de vaccinare antigripală nu este disponibil în orice farmacie, ci exclusiv în farmaciile autorizate ca centre de vaccinare.

Introducerea serviciului de vaccinare antigripală în farmacie vine cu beneficii atât pentru pacienţi, cât şi pentru sistemul medical. Achiziţia şi administrarea vaccinului în farmacie facilitează vaccinarea prin creşterea accesibilităţii acestui serviciu pentru pacient şi scade riscul de contaminare cu virusuri prin limitarea expunerii în spaţii aglomerate, cum sunt cozile care se formează la cabinetele medicilor de familie. De asemenea, sistemul medical va beneficia de o degrevare în perioadele de vârf” explică Laura Palade, farmacist şi administrator farmaciile Lara Farm, Iaşi.

Cum decurge procesul de vaccinare antigripală în farmacie?

 

Vaccinarea are loc într-un spaţiu de confidenţialitate special amenajat şi este realizată de un farmacist autorizat, în urma parcurgerii unui curs de formare. Acesta va urma procedurile din “Ghidul de bună practică pentru organizarea unui program pilot de vaccinare a populaţiei împotriva gripei sezoniere la nivelul farmaciilor comunitare” (aprobat de Ministerul Sănătăţii prin Ordinul nr. 3262/2022), care prevede verificarea criteriilor de eligibilitate, evaluarea prealabilă, informarea privind beneficiile şi riscurile vaccinării, obţinerea consimţământului informat al pacientului şi administrarea vaccinului conform protocolului.

Farmaciştii autorizaţi pentru a efectua vaccinare antigripală sunt instruiţi pentru a interveni şi în caz de reacţii adverse.  După inocularea vaccinului, fiecare persoană va fi supravegheată timp de 15 minute, pentru a putea identifica şi interveni în cazul apariţiei unei reacţii anafilactice.

La solicitarea pacientului, farmacistul poate elibera şi o dovadă a imunizării împotriva gripei sezoniere.

Vaccinează-te antigripal în farmaciile Alphega

Primele centre de vaccinare din comunitatea farmaciilor independente Alphega sunt în judeţul Iaşi. Numărul acestora se va extinde progresiv, pe măsură ce farmaciile se vor autoriza.

Lista farmaciilor care oferă serviciul de vaccinare este disponibilă pe site-ul Alphega împreună cu cele mai importante informaţii despre accesarea acestuia: https://www.alphega-farmacie.ro/campanii/vaccinare-antigripala

Alphega Farmacie este o comunitate de farmacii independente cu acoperire la nivel european, care a luat naştere în anul 2001, având ca scop principal creşterea calităţii vieţii pacienţilor şi a comunităţilor din care aceştia fac parte, contribuind astfel la îmbunătăţirea la scară extinsă a sănătăţii. Alphega Farmacie susţine o comunitate de peste 9 600 de farmacii în 10 ţări: Cehia, Franţa, Italia, Spania, Olanda, Germania, Marea Britanie, Turcia, România şi Portugalia. În România, comunitatea de farmacii independente Alphega numără peste 830 de membri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO