Info

(P) Piaţa imobiliară din Constanţa, viitorul dezvoltării IMPACT

(P) Piaţa imobiliară din Constanţa, viitorul...

Autor: Publicitate

31.08.2020, 09:00 3445

Constanţa devine gradual unul dintre polii emergenţi de dezvoltare rezidenţială din România datorită poziţionării excelente ca un hub economic propulsat de comerţul internaţional, dublat de un potenţial turistic cu grad ridicat de creştere pe termen lung.

Peste 1.600 de locuinţe se aflau în dezvoltare în Constanţa, în mai multe proiecte de investiţii care includ construcţia câtorva mii de unităţi locative în următorii ani.

Pe piaţa imobiliară constănţeană au fost livrate în jur de 1.500 de locuinţe noi anual, oraşul fiind pe locul secund la nivel regional în privinţa investiţiilor în ansambluri rezidenţiale cu dimensiuni mari. Datele cele mai recente, furnizate de către Institutul Naţional de Statistică, arată că în 2018 au fost livrate 1.609 locuinţe noi, ceea ce a dus la creşterea stocului total din municipiu până la 133.815 unităţi.

Preţurile pentru locuinţe au fost cele mai stabile în comparaţie cu situaţia înregistrată în alte oraşe regionale dinamice. O explicaţie parţială ar putea proveni din analiza stocului efectiv de locuinţe din Constanţa. Segmentul apartamentelor vechi domină oferta de locuinţe în oraş, însă acest raport s-ar putea schimba în anii următori, pe măsură ce marii dezvoltatori finalizează etapizat noile ansambluri rezidenţiale cu apartamente şi vile.

În iunie 2020, locuinţele scoase la vânzare aveau un preţ mediu de 1.240 de euro pe metru pătrat, în creştere uşoară faţă de perioada similiară a anului trecut, când proprietarii solicitau 1.130 de euro/mp, potrivit portalului de anunţuri Imobiliare.ro.  În acest interval, creşterea preţurilor pentru locuinţele noi a fost de 12,2%, iar pentru stocul vechi de locuinţe avansul a fost de 8,5%. Conform experţilor în domeniul imobiliar, trendul crescător se va menţine şi în următorii ani, astfel că până la sfârşitul acestui an suntem într-un moment propice achiziţiilor noi. Varianta ideală ar fi un imobil aflat în faza de proiect, de la un dezvoltator sau constructor de încredere, întrucât poţi obţine un preţ mult mai bun. În câţiva ani un apartament sau o casă achiziţionată în faza de proiect va valora cu minimum 30% mai mult.

 

Boreal, prima investiţie Impact în Constanţa

Impact Developer&Contractor a observat potenţialul pieţei rezidenţiale din Constanţa acum mai bine de un deceniu. În zona de nord a oraşului, în anul 2010, Impact a finalizat proiectul Boreal. Aici şi-au început o viaţă nouă şi locuiesc fericite de mai bine de 10 ani, 150 de familii.

În prezent, proiectul iniţial este extins cu Boreal Plus, un ansamblu rezidenţial care va avea circa 693 de locuinţe, împărţite între 675 de apartamente în 9 blocuri şi 18 vile de lux.

Noul proiect marca Impact din Constanţa este dezvoltat în patru etape pe un teren de 64.440 de mp, într-o locaţie cu acces facil la plajă şi infrastructura de transport, cu grădiniţă, cu hypermarket Kaufland, parc cu locuri de joacă pentru copii, cu teren de sport si spaţii comerciale, în cartier.

Valoarea totală a proiectului se ridică la aproape 65 milioane de euro, iar primele 210 apartamente ar urma să fie livrate în a doua parte a anului viitor.

Noul proiect este dezvoltat în linie cu politica de sustenabilitate urmărită de Impact Developer & Contractor în toate proiectele pe care le realizează la nivel naţional. Astfel, cartierul nou va avea un sistem de colectare selectivă şi gestionare a deşeurilor, dar şi iluminat eficient energetic alături de infrastructura specializată pentru recuperarea şi gestionarea apei uzate.

La nivel de design, Boreal Plus este creat pentru a se integra armonios cu mediul înconjurător cu ajutorul unor finisaje exterioare şi materiale care crează un ecosistem minimalist cu linii drepte, curate, fără detalii excesive.

Boreal Plus îşi propune să devină noul standard în materie locuire în Constanţa, folosind materiale atent selectate şi soluţii tehnice eficiente.

 

Zona de nord în dezvoltare accelerată

Locaţia din Constanţa, unde Impact a demarat noua investiţie, are un potenţial crescut de dezvoltare având în vedere că în zonă nu există un ansamblu rezidenţial amplu de o calitate superioară. Cartierul se află în proximitatea DN2A, fiind la 15 minute distanţă de centrul Constanţei, dar şi de autostrada A4. În prezent (august 2020), în zonă sunt deschise mai multe centre comerciale şi instituţii de învăţământ, facilităţi extrem de importante pentru viitori locatari.

Zona înregistrează şi preţuri mai mari la chirii în comparaţie restul pieţei din Constanţa. Costul mediu al chiriei pentru un apartament cu o cameră este de 250 de euro în aceasta zonă, faţă de 180 de euro media pieţei. La apartamentele cu două şi trei camere, chiria variază între 350 şi 400 de euro, faţă de media oraşului de 260, respectiv 350 de euro. O investiţie într-o locuinţă cu scopul închirierii în această zonă ar genera un randament de cel puţin 6,5%, rezultat superior altor instrumente de investiţii disponibile pe piaţa financiară din România.

Piaţa rezidenţială din Constanţa va înregistra o creştere a cererii în anii următori, dacă ne uităm la un indicator relevant pentru industrie. Dacă în Bucureşti, numărul de persoane înregistrate la domiciliu este de 2,4, în Constanţa acest indicator este de 2,5, potrivit datelor statistice. Prin comparaţie, în Craiova şi Iaşi, această valoare este de 2,7, respectiv 2,8. Aşadar, există spaţiu în piaţa rezidenţială  pentru proiecte de calitate care ies în evidenţă prin locaţia bună şi facilităţile numeroase pentru locuitori.

La nivel macro, economia Constanţei are potenţialul de a susţine creşterea sectorului rezidenţial în continuare datorită mixului de activităţi producătoare de valoare. La nivel de judeţ există aproape 22.000 de firme active în domenii diverse de la producţia petrolieră offshore şi rafinare, la agricultură, activităţi portuare şi turism.

Estimările economice arată că salariul mediu din oraş ar urma să atingă 600 de euro în 2021, în timp ce potenţialul de creştere al economiei locale depăşeşte 5%.

Investiţia majoră realizată de Impact în Constanţa va contribui la menţinerea unui climat economic vibrant într-un oraş recunoscut de-a lungul mileniilor drept o poartă de intrare pentru mărfuri în această parte a lumii.

 

Pentru mai multe informaţii privind noul ansamblu rezidenţial Boreal Plus, puteţi accesa site-ul proiectului[1] www.boreal-plus.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO