Info

(P) Piaţa românească de IT este tot mai competitivă. Ce pot face companiile locale pentru a supravieţui şi cum pot profita de experienţa Moldovei?

Autor: Publicitate

26.01.2023, 14:47 443

Revoluţia tehnologică din ultimele decenii continuă să aducă în fruntea „lanţului trofic” tot mai mulţi jucători din mediul digital, influenţând considerabil până şi cele mai stabile economii din lume. Producţia şi consumul de tehnologie creşte exponenţial, iar majoritatea ţărilor ţintesc să fie în fruntea procesului de inovare, asigurându-şi astfel poziţii confortabile în următorul val de progres.

Evoluţia industriei IT

România stă bine la acest capitol şi profită din plin de aceste tendinţe. Cererea de servicii IT şi software înregistrează o creştere semnificativă, aproximativ 85% dintre servicii fiind destinate exportului, indicator similar cu cel înregistrat de piaţa de IT din Republica Moldova.

Conform studiului privind impactul industriei de software şi servicii IT în economia României prezentat recent de Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), industria de software şi servicii IT a contribuit cu 4% din PIB. În acest sens, observăm din nou o puternică asemănare cu piaţa Republicii Moldova, unde ponderea contribuţiei domeniului tech este de 4,2% în 2021.

„Paşaportul pentru un business de succes”

“Romania, the passport for a successful business” titra InvestRomania în 2020. Şi într-adevăr, indicatorii înregistraţi de acest sector, după cum am văzut mai sus, sunt impresionanţi. Însă o posibilă eliminare a facilităţilor fiscale pentru companiile IT, o idee apărută tot mai frecvent în ultima perioadă în spaţiul public, este motiv de îngrijorare pentru unii jucători de pe piaţă. ANIS examina în raportul său trei scenarii de dezvoltare a industriei IT pentru următorii 3 ani. Dacă scenariile optimiste presupun o creştere similară la nivelul mediei Europei Centrale şi de Est sau chiar peste acest nivel, varianta pesimistă ia în calcul decelerarea competitivităţii, care ar duce la o scădere a aportului sectorului IT la PIB cu aprox. 2,6 mld. euro către anul 2025.

Cu 130-135 mii de angajaţi în industria digitală, România este un jucător important în regiune. Totuşi, cererea actuală de profesionişti IT este dublă în comparaţie cu fondul de talente disponibil, iar această dinamică ar putea duce, eventual, la scăderea competitivităţii şi atractivităţii ţării în rândul jucătorilor cheie din domeniu. Conform datelor ANIS, „disponibilitatea specialiştilor TIC este limitată şi din cauza emigrării, un fenomen care afectează întreaga economie”, iar în contextul în care mulţi dintre giganţii tech prezenţi în România oferă angajaţilor posibilitatea de relocare în ţările vestice, aceştia devin mult mai atractivi ca angajatori. Prin urmare, pentru businessurile IT locale uneori poate fi o provocare să găsească specialişti buni disponibili.

Cum putem răspunde provocărilor în industria IT, în special cele legate de competitivitatea de preţ şi accesul la talente?

MITP - o formulă de succes ce încurajează industria IT

Moldova a recunoscut importanţa schimbărilor rapide şi fundamentale în peisajul juridic şi economic. În acest sens, în 2018,  a fost creat Moldova Innovation Technology Park, o platformă dedicată exclusiv sectorului tehnologic. Încă de la înfiinţarea sa, MITP a făcut paşi importanţi în vederea promovării unui mediu favorabil pentru creşterea şi dezvoltarea afacerilor tehnologice.

Impozit unic 7%

Interesul sporit al giganţilor IT prezenţi în România vine cu „dezavantaje” neaşteptate, precum capacitatea lor de a plăti salarii mai competitive. Acest lucru poate deveni o problemă pentru companiile mici care doresc să rămână competitive şi relevante, fiind în acelaşi timp capabile să atragă talente locale calificate. A se menţine pe linia de plutire devine o provocare. Companiile mici pot alege atât soluţii „clasice” — să aducă specialişti mai ieftini, dar care necesită instruire, care costă timp preţios —, sau să caute opţiuni alternative, cum ar fi relocarea, fie fizic, fie virtual, în ţări cu un cadru de afaceri mai atractiv.

Avantajul relocării în Republica Moldova, şi cel mai semnificativ, constă înimpozitul unic de doar 7%, care se aplică tuturor companiilor tech care operează în cadrul MITP. Aplicat la cifra de afaceri, impozitul unic de 7% înlocuieşte toate celelalte impozite ale companiei (taxe salariale, locale, imobiliare, rutiere şi chiar pe profit), cu excepţia TVA (dar la exportul de servicii, este aplicabilă cota 0%) şi impozitului reţinut la sursa de plată la distribuirea  dividendelor sau efectuarea altor plăţi către nerezidenţi. Această schimbare încurajează companiile să plătească salarii competitive fără a pierde profituri, păstrând astfel talentul local acasă. În România, pentru a plăti un salariu net de 1.500 euro unui specialist IT, costurile totale, inclusiv sarcina fiscală, urcă de la 2.360 euro cu aplicarea scutirilor pentru IT. În cazul rezidenţilor MITP, în schimb, angajaţii îşi iau întregul salariu acasă, fără niciun impozit adiţional aplicat (adică exact 0% impozite la salariile angajaţilor). Practic, este o soluţie perfectă pentru angajatori de a mări salariile fără costuri suplimentare, iar companiile pot profita de asta pentru a concura cu marii jucători tech.

Remote work

Republica Moldova a profitat de oportunitatea de a atrage talente şi companii inclusiv prin relaxarea parametrilor juridici, pentru a favoriza munca la distanţă. Ţara a luat măsuri odată cu începutul războiului din Ucraina, încurajând relocarea afacerilor printr-o procedură destul de simplă, permiţând transferul atât pentru companii, cât şi pentru angajaţii lor, fără necesitatea de relocare fizică a acestora.

Una dintre cele mai noi inovaţii legislative ale RM în acest sens este introducerea noţiunii de „formulă flexibilă de muncă“, care oferă angajaţilor şi angajatorilor un spaţiu enorm de manevră în negocierea condiţiilor de lucru. Practic, acum companiile rezidente pot angaja profesionişti din orice locaţie. Acest lucru nu doar deschide porţile talentelor străine să intre şi să fortifice abilităţile angajaţilor locali, dar le permite şi companiilor care altfel ar depinde de lucrul în birou să fie mai flexibile în privinţa locaţiei. Atât companiile moldoveneşti, cât şi cele străine îşi pot deschide acum afaceri în Moldova şi angaja specialişti în cadrul MITP, cu beneficiile asociate, fără a fi nevoie să localizeze fizic angajaţii pe teritoriul Republicii Moldova. Acest pas a devenit un punct esenţial în relaţiile cu talentul şi companiile ucrainene şi poate fi un instrument important şi pentru afacerile din alte ţări, care doresc să beneficieze de impozitul unic şi de o legislaţie avantajoasă. Practic, atât angajatorii, cât şi angajaţii, au posibilităţi aproape nelimitate în ce priveşte formula de lucru.

Susţinerea guvernamentală

MITP este unul din proiectele de importanţă strategică pentru Republica Moldova, iar Guvernul îşi asumă susţinerea parcului, inclusiv prin garanţia menţinerii cotei impozitului unic de 7% şi a componenţei acestuia până în 2026, prelungirea cu alţi 10 ani ai acesteia fiind acum în discuţie.

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, consideră că Moldova are potenţialul de a deveni una dintre cele mai importante destinaţii tehnologice din regiune. „Industria IT este unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă creştere din Moldova şi beneficiază de un sprijin guvernamental puternic. Lucrăm cu partenerii noştri europeni pentru a face din ţara noastră o destinaţie mai atractivă pentru afaceri şi talente. Moldova are un mediu de afaceri înfloritor, o bună calitate a vieţii şi, de asemenea, oferim un mediu sigur şi primitor pentru familii. Acest lucru face ca Moldova să fie un loc ideal atât pentru profesionişti, cât şi pentru companiile IT.

Capitalul uman

Republica Moldova, ca jucător emergent în stadiul tehnologic la nivel mondial, investeşte masiv în sectorul educaţiei. Moldova nu a epuizat încă numărul de specialişti pregătiţi să preia diverse oportunităţi tehnologice. Ţara încurajează companiile tech locale să se dezvolte, să-şi sporească competitivitatea businessului. Miza este nu doar ca businessurile IT să creeze noi oportunităţi de angajare, ci şi să stimuleze interesul noii generaţii faţă de sectorul IT, asigurând o continuitate şi dezvoltare durabilă pentru întreaga industrie. Este o oportunitate favorabilă pentru businessurile care caută specialişti bine calificaţi, în special având în vedere salariile medii, specifice pieţei moldoveneşti.

Sectorul IT este în continuare unul dintre cele mai dinamice şi competitive domenii. Competiţia nu se rezumă doar la cei mai buni specialişti, dar şi la destinaţiile în care companiile şi echipele lor se vor dezvolta. În acest sens, atât afacerile mici, cât şi companiile mari pot valorifica punctele forte ale Moldova Innovation Technology Park: impozitul unic de 7%, accesul la specialişti înalt calificaţi, posibilitatea de muncă remote şi sprijinul guvernamental.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO