Info

(P) Prima carte scrisă în limba română (Cazania lui Varlaam) şi „Profeţiile lui Nostradamus”, scoase la licitaţie

Autor: Publicitate

08.11.2022, 12:39 339

În 1643 vedea lumina tiparului la Iaşi prima lucrare în limba română „Carte românească de învăţătură”, iar aproape 400 de ani mai târziu, pe 17 noiembrie 2022 este scoasă la licitaţie pentru preţul de pornire de 5.000 de euro într-un eveniment dedicat cărţilor şi manuscriselor de colecţie. „Cazania lui Varlaam”, ştiută în doar câteva exemplare, o apariţie extrem de rară în piaţa românească de carte, reprezintă un monument-reper de civilizaţie românească şi, deopotrivă, o operă de artă. Ediţia princeps a fost editată de mitropolitul Varlaam şi tipărită în tipografia domnească de la Mănăstirea „Trei Ierarhi”, în timpul domnitorului Vasile Lupu. Cazania lui Varlaam, capodoperă a culturii româneşti medievale, reluată în nenumărate ediţii încă din epocă, este una dintre cele mai citite cărţi din trecutul nostru, iar astăzi este considerată piesă muzeală, de colecţie.

100 de ani mai târziu de la apariţia primei cărţi scrise în limba română, Antim Ivireanul, tipograful şi mitropolitul lui Constantin Brâncoveanu, canonizat de Biserica Ortodoxă în 1992, traducea şi tipărea două cărţi importante pentru cultura şi istoria românească. „Noul Testament” de la 1703 are un preţ de pornire de 1.000 de euro şi reprezintă o piesă extrem de rară, completă şi într-o foarte bună stare de conservare. Tot pentru preţul de pornire de 1.000 de euro este scos la licitaţie şi „Ceaslovul românesc” de la 1715.

Evenimentul din 17 noiembrie reuneşte cea mai mare colecţie de hrisoave şi zapise scoase vreodată la licitaţie. În 1634, la 20 februarie, în timpul lui Matei Basarab, era emis un hrisov în cancelaria domnitorului Ţării Româneşti, care are, în Licitaţia de Carte Rară, Hărţi Vechi şi Manuscrise din Colecţii Importante, preţul de pornire de 1.500 de euro. Piesa rară, de colecţie, dovedeşte vânzarea moşiilor din Câineşti şi Mănăileşti, este redactat în limba română, cu alfabet chirilic şi slavonă, şi conţine sigiliul mijlociu al cancelariei. Totodată, pentru preţul de pornire de 1.000 de euro este scos la licitaţie hrisovul emis în cancelaria lui Constantin Brâncoveanu, domnitorul Ţării Româneşti. Documentul extrem de rar a fost emis în 1703, pe 15 octombrie, şi  hotărăşte, în baza unor cărţi şi zapise de moştenire, stăpânirea lui Danciul Cioflănescul asupra unor părţi de moşie din satele Ruşăteştii, Mihăeştii de Sus şi de Jos şi Zănoaga.

Licitaţia oferă colecţionarilor accesul la o premieră pe piaţa românească de carte -„Profeţiile (lui Nostradamus)” de Michel de Nostredame. Volumul de colecţie este scris în limba franceză, în 1568, la Lyon, iar în licitaţie are un preţ de pornire de doar 300 de euro. Licitaţia din 17 noiembrie reuneşte şi o impresionantă selecţie de hărţi rare ce datează din anii 1700 sau hărţi de colecţie ce prezintă evenimente istorice importante.

Tradiţionala Licitaţie de Carte, organizată de Casa de Licitaţii A10 by Artmark, oferă bibliofililor accesul la o selecţie specială de cărţi rare care poartă semnătura olografă a unor scriitori români celebri, precum Emil Cioran – ediţia princeps a volumului „Despre neajunsul de a te fi născut”, ce are un preţ de pornire de doar 100 de euro, dar şi manuscrisul care cuprinde consideraţii filosofice despre Napoleon cu preţul de pornire de 400 de euro. „Despre gândirea magică”, volum semnat de Lucian Blaga, are un preţ de pornire de 150 de euro, iar „Cântăreaţa cheală”, ce poartă semnătura olografă a celebrului Eugen Ionescu, are un preţ de pornire de 200 de euro.

Piesele din cadrul „Licitaţiei de Carte Rară, Hărţi Vechi şi Manuscrise din Importante Colecţii (Dan Nasta, Saşa Pană, George Macovescu, Vania Gherghinescu)” alcătuiesc la Palatul Cesianu-Racoviţă un muzeu în miniatură destinat bibliofililor şi investitorilor în istorie, dar şi tuturor celor care sunt în căutarea unor piese muzeale, de colecţie. Cele 219 piese sunt expuse până pe 17 noiembrie şi pot fi admirate în regim gratuit de luni până duminică în intervalul 10:00-20:00.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO