Info

(P) Primul test al tehnologiei NB-IoT pe o reţea de telecomunicaţii comercială a fost realizat de Vodafone România şi OMV Petrom

(P) Primul test al tehnologiei NB-IoT pe o reţea de...

Autor: Publicitate

28.12.2017, 08:00 1616

Vodafone România şi OMV Petrom au testat cu succes utilizarea tehnologiei standardizate NarrowBand-Internet of Things (NB-IoT) în industria de petrol şi gaze pe echipamente situate în proximitatea sondelor aflate în producţie, în zone izolate, fără acces la internet prin cablu şi fără acoperire GSM.

Testul reprezintă o premieră absolută pentru România, atât pentru piaţa de telecomunicaţii, cât şi pentru industrii relevante pentru economia naţională, precum cea de petrol şi gaze, care vor avea beneficii extraordinare utilizând această tehnologie. Eficientizarea costurilor, monitorizarea activităţii şi controlul permanent şi în timp real, în condiţii de deplină securitate, impactul mai mic asupra mediului înconjurător sunt doar câteva dintre aceste beneficii pentru companii.

Testele au fost efectuate atât în condiţii de laborator, cât şi pe teren, şi au verificat cu succes conectarea echipamentelor specifice industriei de petrol şi gaze la centrul de date al OMV Petrom prin intermediul unei reţele de telecomunicaţii comerciale.

NB-IoT este o tehnologie care va conecta milioane de dispozitive – de la senzori, contoare, maşini, aparate electrocasnice, până la conducte de petrol, gaz şi apă - şi va extinde semnificativ tipurile existente de soluţii IoT. Aceasta are un potenţial mare de aplicabilitate pentru conectarea echipamentelor, atât a celor folosite pentru case inteligente, cât şi pentru dezvoltarea de noi aplicaţii utile diferitelor industrii.

NB-IoT este proiectat să conecteze dispozitive aflate în zone greu accesibile pentru tehnologiile radio existente, care necesită un consum redus de energie şi a căror conectare presupunea costuri mari până acum. Un aspect important este faptul că NB-IoT oferă companiilor siguranţa şi protecţia necesare, deoarece operează în spectru de frecvenţă licenţiat şi oferă aceleaşi niveluri de securitate ca şi 4G. Vodafone Group a fost primul operator din lume care a lansat soluţii NB-IoT în ianuarie 2017, în Spania.

O altă premieră anunţată recent de Vodafone România este lansarea Supernet™ 4.5G, prima reţea mobilă care a demonstrat viteze în jurul valorii de 800 Mbps utilizând un smartphone lansat comercial.  Supernet™ 4.5G oferă viteze comerciale din sfera vitezelor Gigabit, creând astfel puntea dintre 4G şi 5G. Recent, Vodafone România a fost desemnată cea mai rapidă reţea mobilă din ţară, potrivit testelor efectuate de utilizatorii de date mobile din România în al treilea trimestru al anului 2017, cu ajutorul Speedtest by Ookla, cea mai populară aplicaţie de testare a vitezei de internet din lume. Rezultatele a peste 250.000 de teste din perioada iulie-septembrie 2017 efectuate de utilizatori arată că reţeaua Vodafone România oferă cele mai mari viteze medii de descărcare, cele mai mari viteze medii de încărcare, precum şi cea mai mică latenţă de transmisie a datelor mobile. Vodafone România a fost certificată ca fiind cea mai rapidă reţea de date mobile din ţară şi pentru al doilea şi al treilea trimestru din 2016, potrivit testelor efectuate de utilizatorii aplicaţiei Speedtest by Ookla.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO