Info

(P) Responsabilitatea producătorului cu privire la deşeurile de ambalaje

(P) Responsabilitatea producătorului cu privire la...

Autor: Publicitate

13.05.2019, 14:38 4048

Noile modificari legislative introduse la finalul anului trecut au schimbat radical modelul de business in domeniul reciclarii deseurilor de ambalaje in Romania. O data cu implementarea noilor masuri aduse de Ordonanta de Urgenta nr. 74/2018, companiile care activeaza in domeniul reciclarii, producatorii care pun pe piata bunuri ambalate, dar si autoritatile locale au obligatii noi cu privire la reciclarea deseurilor.

Legislatia a produs modificari importante legate mai ales de modalitatea de interactiune dintre actorii implicati, respectiv producatorii de deseuri care prin organizatiile lor au rolul de a finanta sistemul si unitatile administrativ-teritoriale.  Daca pana in 2019, autoritatile locale nu aveau decat un rol de supervizare - monitorizare a sistemului de colectare a deseurilor de ambalaje, acum devin jucatori activi, beneficiind direct de finantarea producatorilor.

Producatorii, prin intermediul Organizatiilor care implementeaza obligatiile privind raspunderea extinsa a producatorului (O.I.R.E.P.) sunt in prezent obligati sa isi indeplineasca obiectivele de reciclare prin intermediul direct al autoritatilor locale si sa plateasca costurile de colectare si sortare ale deseurilor de ambalaje gestionate pe raza acestora, fiind bineinteles luate in considerare si veniturile generate de valoarea pozitiva a deseului, acolo unde este cazul. In acest sens, si autoritatilor locale le revine obligatia de a incheia contracte sau protocoale de colaborare cu O.I.R.E.P. in vederea raportarii trasabilitatii deseurilor de ambalaje, astfel incat tintele anuale de reciclare a producatorilor sa fie atinse.

Modificarile legislative au creat un impact semnificativ si asupra organizatiilor care implementeaza raspunderea extinsa a producatorilor, prin impunerea unor conditii noi de licentiere. “Dat fiind faptul ca noile conditii de licentiere sunt mai restrictive, numarul companiilor care implementeaza raspunderea extinsa a producatorului s-a diminuat. GreenPoint Management este una dintre organizatiile care respecta noile criterii de eligibilitate introduse o data cu OUG 74/2018, continuandu-si activitatea si in 2019. Mai mult decat atat, faptul ca toate obiectivele de reciclare / valorificare au fost integral confirmate de catre Administratia Fondului pentru Mediu in urma controlului desfasurat care viza perioadei anilor trecuti, ne confera un gir al bunelor practici pe care le-am implementat in cadrul GreenPoint Management si suntem convinsi ca si in acest an vom reusi sa ne urmam valorile autoimpuse si sa ne adaptam cerintelor fluctuante ale industriei deseurilor de ambalaje” declara  Adela Lazar – Director General GreenPoint Management

Ordonanta  de Urgenta nr. 74/2018 a adus cateva aspecte pozitive prin responsabilizarea autoritatilor locale, insa implementarea efectiva a masurilor intarzie sa apara in cele mai multe cazuri in majoritatea regiunilor tarii. Desi la nivel national au fost accesate fonduri europene pentru realizarea unor investitii majore in sisteme de management integrat a deseurilor, observam probleme semnificative privind functionabilitatea, dar si si operarea acestora, care necesita timp de rezolvare, finantare suplimentara si implicare imediata din partea celor responsabili. In majoritatea judetelor sunt constituite asociatii de dezvoltare intercomunitara (ADI-uri), formate din Consiliul Judetean si primariile din judetul respectiv, care se ocupa de managementul deseurilor in zona delegata, acestea fiind entitatile care monitorizeaza si gestioneaza proiectele in domeniu accesate prin fonduri europene.

Probleme majore se intalnesc in mai toate regiunile tarii, doar o mica parte a asociatiilor de dezvoltare intercomunitara functioneaza la capacitatea proiectata, fapt ce ingreuneaza implementarea masurilor trasate de Ministerul Mediului prin modificarile legislative introduse. Aceste aspecte afecteaza in mod direct posibilitatea indeplinirii  tintelor de reciclare de O.I.R.E.P. care trebuie sa finanteze o parte din costurile aferente.

”Intampinam dificultati in relatia cu autoritatile locale care nu sunt pregatite din punct de vedere tehnic si operational sa furnizeze cantitati catre industria de reciclare. Desi am semnat zeci de protocoale de colaborare la nivel national cu diferite autoritati locale, cantitatile de deseuri de ambalaje raportate de acestea sunt sub 5% din cantitatile pe care s-au angajat sa le recupereze, conform obligatiilor legale, iar daca situatia nu se schimba pana la sfarsitul anului, nici producatorii si nici Romania nu vor avea posibilitatea sa-si indeplinesca tintele de reciclare asumate prin aderarea la UE.”, afirma Adela Lazar.

In vederea imbunatatirii aspectelor sesizate privind cantitatile reduse de deseuri de ambalaje recuperate, GreenPoint Management organizeaza cu fiecare Unitate administrativ-teritoriala cu care detine protocol de colaborare si pentru care finanteaza sistemul de colectare diverse campanii de informare si constientizare a populatiei. “ Informarea cetatenilor cu privire  la separarea corecta a deseurilor la sursa este cel mai important aspect de care ne ocupam atunci cand realizam  astfel de campanii, bineinteles dublat si cu accesul la infrastructura specifica necesara colectarii selective, pe care-l punem la dispozitie atunci cand nu exista sau este subdimensionat.” mentioneaza Adela Lazar.

 In acest moment, GreenPoint are in derulare peste 20 de campanii in diverse parteneriate la nivel national, in colaborare cu autoritatile locale.

“Credem in puterea noastra de a schimba paradigma in domeniul gestionarii deseurilor de ambalaje. In aceeasi masura, ne-am propus sa fim un reper national de expertiza si responsabilitate in industria deseurilor de ambalaje pentru toti partenerii nostri. Ne propunem sa ramanem dedicati unui lant de valori transparent si corect si ne vom asigura in continuare ca toti colaboratorii nostri ne urmeaza in demersurile intreprinse. De asemenea, consider ca vom reusi sa avem un impact benefic asupra comunitatilor locale si a mediului inconjurator, generand schimbare si inovatie. “ declara Adela Lazar, Director General GreenPoint Management

Pentru mai multe informatii va invitam sa accesati www.greenpoints.ro

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO