Info

(P) România sub semnul progresului: EY aniversează 30 de ani în România

(P) România sub semnul progresului: EY aniversează 30...

Autor: Publicitate

12.05.2022, 10:00 100

Echipa EY aniversează 30 de ani de activitate în România. Un interval de timp în care, în cifre, economia ţării a crescut de peste 9 ori, dacă ne uitam la valoarea absolută a PIB (25 miliarde de USD în ’92, aproape 250 mld USD în 2021), de aproape 14 ori, dacă ne uităm la numărul de companii înregistrate anual (de la aproximativ 17.000 de firme înregistrate în 1992, la peste 100.000 în 2021).

Şi EY a crescut până la aproape 1.000 de persoane, are birouri în Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi şi Chişinău. În cei 30 de ani, EY a avut o contribuţie activă la construcţia ecosistemului economic şi social local, sprijinind trecerea la o economie de piaţă funcţională şi conectând România la trendurile de business globale. Prin intrarea sa în piaţă, în anul 1992, EY a oferit atât sectorului public, cât şi celui privat acces la know-how-ul său internaţional şi la asistenţă specializată, prin intermediul a patru linii de servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii şi consultanţă. Prin echipe multidisciplinare de specialişti, EY a asigurat asistenţă în proiecte locale de anvergură, care au vizat atât dezvoltarea şi implementarea de politici economice şi structurale, cât şi strategii de creştere durabilă.

E nevoie de adaptarea leadership-ului la realitatea actuală: o lume transformată de tehnologie, agilă, conectată, hiper-rezilientă. Tema e valabilă atât în business, cât şi pentru cei care generează politici publice. În acest segment, al politicilor şi viziunii, EY are o perspectivă globală, creată de cei 300.000 de colegi din toată lumea. Cu cât schimbarea se face mai rapid, cu atât progresele mediului din România vor putea fi vizibile şi valorificate”, Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România şi Moldova şi Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală şi de Sud-Est şi Regiunea Asiei Centrale.

Un proiect structural important a fost alinierea raportărilor financiare ale companiilor din România, introducerea unor standarde şi bune practici, prin care Departamentul de Audit şi Servicii Conexe a contribuit la creşterea încrederii în mediul de afaceri local şi a stimulat parteneriate cu mediul de business internaţional.

Unul din obiectivele noastre acum este acela de a convinge şi a sprijini antreprenorii din România să se angajeze în efortul de planificare strategică, pe termen lung, astfel încât să valorifice resursele financiare pentru asigurarea unei creşteri accelerate”, spune Alina Dimitriu, liderul departamentului de Audit.

Printre proiectele reper prin care EY România a contribuit la progresul României în toţi aceşti ani se numără restructurarea sistemului comun de TVA, armonizarea regulilor în privinţa accizelor şi taxelor vamale sau crearea practicii de preţuri de transfer, pe care Departamentul de Asistenţă Fiscală şi Juridică din cadrul EY a lansat-o în anul 2003, cu mult timp înainte de reglementarea preţurilor de transfer din 2008, anticipând nevoile pieţei.

În această perioadă, echipe ale EY participă la proiectul privind Fişierul Standard de Control Fiscal (SAF-T),  cel mai mare proiect de digitalizare al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) care, alături de celelalte proiecte de digitalizare a ANAF (cum ar fi RO E-factura şi RO E-transport) vor genera o schimbare de paradigmă în relaţia ANAF-contribuabil. 

„Suntem martorii unor schimbări ireversibile în relaţia stat-contribuabil - viteza de apariţie a unor noi reglementări, transparenţa impusă şi apariţia unor noi raportări, totul este diferit de ceea ce ştiam. Aşa cum stau lucrurile la acest moment, într-un interval scurt de timp, raporturile contribuabililor cu Fiscul vor fi duse la un alt nivel şi este important ca toţi contribuabilii să fie pregătiţi”, arată Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică.

EY România a contribuit la transformarea entităţilor de stat prin privatizarea Dacia şi cumpărarea de către Renault, achiziţia Electrica Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea de către Enel şi a Distrigaz Nord de către E.ON, tranzacţii de anvergură care au adus beneficii economice semnificative pentru România.

La începutul anilor 2000, EY a participat la structurarea activităţii de supraveghere pentru piaţa de capital şi cea de asigurări şi a oferit asistenţă Băncii Naţionale a României pentru elaborarea politicilor necesare.

EY a contribuit la realizarea unei politici publice pentru dezvoltarea serviciilor sociale ce are la bază un studiu naţional, care a fost o premieră pentru România. Implicarea noastră în definirea politicii de digitalizare a serviciilor publice ale administraţiei centrale din România şi a strategiei de digitalizare 2020 - 2030 sunt printre cele mai importante proiecte de transformare a sectorului public.

De asemenea, centrul de excelenţă EY pentru automatizarea proceselor de la Bucureşti, care serveşte atât piaţa locală, cât şi pe cea globală, a derulat peste 100 de proiecte în ultimii ani.

"Activitatea noastră transcende toate domeniile economiei, nu doar sectorul de business. Suntem mândri de contribuţia noastră în societate prin rolul nostru de a ajuta la transformarea sectorului public. România are un potenţial uriaş, nu numai în sectorul tehnologiei, care e  extrem de creativ şi inovator, ci şi în agricultură, producţie şi servicii, subliniază Peter Latos, liderul departamentelor de Consultanţă, Strategie şi Tranzacţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO