Info

(P) ROMANIAN BOOKMAKERS: “Marile branduri din piaţa de pariuri vor depăşi această perioadă care stă sub semnul insolvenţei!”

(P) ROMANIAN BOOKMAKERS: “Marile branduri din piaţa de...

Autor: Publicitate

14.02.2017, 08:00 425

La începutul lui 2016, reprezentanţii ROMANIAN BOOKMAKERS anticipau că, în decurs de câteva luni, majoritatea companiilor de pariuri tradiţionale (în agenţii) care operează în România îşi vor declara pe scară largă insolvenţa. Această afirmaţie a trecut acum, la un an distanţă, de la statutul de anticipare la cel de realitate. Mulţi dintre operatorii de pariuri au adoptat, în ultimele luni, această cale.

Este, prin urmare, o realitate expusă corect de Ziarul Financiar în articolul „Raiul pariurilor sportive îngroaşă rândurile celor mai mari 100 de insolvenţe din 2016: şapte companii au intrat în incapacitate de plată. Piaţa de pariuri sportive a crescut cu 40%, însă a pierdut o treime din jucătorii activi în perioada 2008-2015”, aceea că mulţi dintre operatorii de pariuri tradiţionale din România se regăsesc în insolvenţă. Salutăm demersul Ziarului Financiar de a semnala problemele cu care se confruntă un sector de activitate economică deloc neglijabil, dacă vom considera că pariurile tradiţionale (în agenţii) asigură o contribuţie bugetară de aproximativ 120 milioane EUR anual. Cu atât mai mult dacă adăugăm precizarea că acest tip de activitate asigură în prezent 15.000 de locuri de muncă.

Pentru a completa tabloul credem oportun să facem următoarele valoroase şi edificatoare precizări:

 

1.      OPERATORII REPREZENTAŢI DE ROMANIAN BOOKMAKERS NU VOR DISPĂREA DIN PIAŢĂ

Companiile pe care le reprezentăm îndeplinesc în continuare condiţiile de obţinere a licenţei şi a autorizaţiei de exploatare de jocuri de noroc, proceduri special dedicate acestui tip de activitate la nivelul Oficiului Naţional de Jocuri de Noroc (ONJN).

Astfel, procedura de autorizare la ONJN presupune, drept una dintre condiţiile menţinerii dreptului de exploatare, ca operatorul de profil să nu înregistreze datorii curente faţă de bugetul de stat. Confruntarea companiilor cu impuneri fanteziste în urma controalelor Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a adus drept singură soluţie legală prin care-şi puteau menţine dreptul de exploatare, declararea insolvenţei în vederea reorganizării.

Insolvenţa a fost, prin urmare, pentru multe dintre companiile de pariuri tradiţionale (în agenţii), o decizie de angajare în continuarea activităţii, nu o modalitate de retragere din piaţă cu scopul subversiv de a se sustrage de la obligaţiile financiare faţă de stat, furnizori sau clienţi. Este o decizie de supravieţuire pe un termen mediu, obligatoriu necesar clarificării în instanţele judecătoreşti a modului abuziv în care a acţionat ANAF.

Pe scurt, insolvenţele operatorilor de pariuri membri ROMANIAN BOOKMAKERS sunt reprezentate de proceduri de reorganizare, nicidecum iniţiate în vederea falimentului şi trebuie interpretate drept singura cale de a evita extincţia acestor companii.

 

2.      APAR PRIMELE DECIZII DE INSTANŢĂ ÎN LITIGIILE OPERATORILOR CU ANAF. ACESTEA SUNT NET FAVORABILE COMPANIILOR!

Companiile membre Romanian Bookmakers, ca şi alţi operatori de pariuri tradiţionale (în agenţii), s-au adresat deja în masă instanţelor de judecată, atacând cauzele actualei stări de lucruri, cauze pe care le regăsiţi expuse mai jos.

Deja, pentru una dintre companiile confruntate cu abuzivele impuneri ale ANAF a fost obţinută o decizie favorabilă. Astfel, Curtea de Apel Braşov a anulat efectele actului de control al ANAF asupra companiei SA Worldgame Entertainment SRL şi probabil că acelaşi curs îl vor avea şi celelalte litigii ale companiilor pe care le reprezentăm versus autoritatea fiscală.

Mai mult, fiind încredinţaţi că ANAF a dat o interpretare abuzivă legislaţiei, cu impact major asupra unui întreg sector de activitate, ROMANIAN BOOKMAKERS s-a adresat şi Comisiei Europene, semnalând printr-o plângere oficială ceea ce se întâmplă în România.

Suntem în aşteptarea unui răspuns de la Bruxelles, răspuns care suntem convinşi că nu poate fi decât acela că autoritatea fiscală românească a greşit.

 

3.      DE CE TOATĂ ACEASTĂ SITUAŢIE

ANAF a declanşat în 2015 o amplă acţiune control, care a vizat toţi operatorii de pariuri tradiţionale. Cu acest prilej, inspectorii ANAF au aplicat procentul de 5%, reglementat ca impozit minim pe profit prin Art. 18 din vechiul Cod Fiscal, la venitul organizatorului, considerat de ANAF, în mod absolut surprinzător şi lipsit de fundament legal, ca total al încasărilor. Urmarea a fost reprezentată de impuneri retroactive astronomice şi fanteziste, de ordinul a milioane de lei pentru multe dintre companiile de profil, ca urmare a rapoartelor de inspecţie fiscală.

În ciuda faptului că le-a fost semnalat în repetate rânduri că înfăptuiesc o eroare cu nuanţe de abuz, reprezentanţii de atunci ai autorităţii fiscale şi-au finalizat demersul de control în aceeaşi notă şi sub aceeaşi interpretare pentru toţi operatorii controlaţi.

Reprezentanţii ANAF au desconsiderat că venitul operatorului de profil este definit în legea specială privind organizarea şi exploatarea de jocuri de noroc, OUG 77 / 2009, ca fiind reprezentat, în rezumat, de diferenţa dintre încasări şi premiile plătite către câştigătorii la joc. Diferenţa dintre încasări şi premiile plătite reprezintă, astfel, fără loc de interpretare, venitul real al operatorului de jocuri de noroc, aşa cum este definit la nivelul legislaţiei româneşti, dar şi pe larg acceptat la nivel mondial (GGR – Gross Gamming Revenue).

Mai mult, a fost desconsiderat că, tot prin lege, operatorul de jocuri de noroc este OBLIGAT să plătească premii în procent de minimum 60 % din încasări.

Astfel, dincolo de desconsiderarea legislaţiei, a aplica o impunere de 5% pe încasările brute, ignorând că operatorul plăteşte şi premii, face ca activitatea să nu poată fi niciodată profitabilă, indiferent de cât de eficient operaţional şi-ar propune să fie operatorul! Acest aspect poate fi oricând demonstrate cu un calcul simplu.

În acest fel utopic a înţeles ANAF că trebuie să funcţioneze o afacere în România…

Ajungem astfel la starea de lucruri din prezent: confruntate cu aceste impuneri, multe companii din această piaţă nu au avut altă cale decât reorganizarea în stare de insolvenţă pentru a-şi putea continua activitatea în condiţiile legii.

Avem, însă, aşteptarea ca actuala guvernare să îndrepte erorile comise de ANAF sub o altă conducere. Sperăm ca acum, sub alte orizonturi organizaţionale, autoritatea de stat să efectueze o analiză obiectivă pe legislaţia în vigoare în speţa data. O astfel de analiză suntem convinşi că nu poate conduce decât la o singură concluzie.

 

4.      PARIORUL DECLARAT CÂŞTIGĂTOR ÎŞI VA ÎNCASA ÎN CONTINUARE PREMIUL

Alegând calea de a continua în piaţă în ciuda confruntării cu această delicată situaţie, operatorii pe care îi reprezentăm îşi asumă în continuare ca obligatoriu demers operational achitarea premiiilor către clienţii declaraţi câştigători la jocurile organizate.

Ce se cunoaşte poate mai puţin este faptul că, în insolvenţă sau nu, agentul economic  care derulează operaţiuni sub cod CAEN 9200, ”Activităţi de jocuri de noroc şi pariuri” este OBLIGAT PRIN LEGE să achite toate premiile către clienţii declaraţi câştigători!

De altfel, acest fapt este deja probat: deşi se regăsesc deja de câteva luni în insolvenţă, companiile în cauză au păstrat neafectată relaţia operator – client. Premiile sunt achitate cu consecvenţă, asupra pariorului nemanifestându-se vreun efect al momentului pe care îl traversează compania.

 

5.      CONCLUZII

Da, este un moment delicat pentru acest sector comercial. Companiile de pariuri pe care le reprezentăm şi-l asumă însă şi îl confruntă, continuând să opereze, continuând să-şi achite datoriile curente la bugetul de stat şi respectând absolut toate dispoziţiile legale în vigoare pentru menţinerea dreptului de exploatare.

O vor face şi pe mai departe, cu expectativa de a înlătura în cât mai scurt timp posibil starea de insolvenţă, prin aplicarea planurilor de reorganizare aferente fiecăreia şi de a reveni la un exerciţiu comercial normal.

O vor face şi cu convingerea că efectele corecte ale aplicării legislaţiei se vor manifesta, chiar dacă, pentru asta, din nefericire, în România este nevoie mult prea des ca o instanţă să decidă impunerea legii.

 

Cu deplină consideraţie,

Doru Gheorghiu,

Director Executiv

Romanian Bookmakers – Patronatul Organizatorilor de Pariuri din România

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO