Info

(P) RWA România a achiziţionat cu 1,4 mil. Euro o nouă bază de depozitare cereale

(P) RWA România a achiziţionat cu 1,4 mil. Euro o nouă...

Autor: Publicitate

08.11.2022, 17:32 336

RWA România, distribuitor de inputuri şi achizitor de cereale, a finalizat, la începutul lunii iunie al acestui an, achiziţia unei importante baze de depozitare cereale: Chirnogeni, Constanţa. În mai puţin de o lună de la achiziţie, în plină campanie de recoltare, baza a devenit operaţională.

Prin această extindere, RWA îşi propune să stabilească o bază fixă, permanentă, în sud-estul ţării pentru a deservi, în primul rând, fermierii locali. RWA îşi atinge obiectivul strategic prin deschiderea unui nou punct de depozitare a cerealelor, dar şi prin organizarea unui nou hub logistic pentru distribuţia de inputuri agricole în zonă

Chrinogeni va acţiona ca punct de colectare rapidă de cereale pentru export. Timpul de aşteptare pentru descărcare fiind de maxim o oră, mult sub cel din Portul Constanţa unde se poate sta la coada şi până la 3 zile.

„Există un ecart între timpul de preluare al mărfurilor din câmp şi transportul lor în port. Preluarea o poţi face în câteva ore, dar descăcarea poate dura şi trei zile – atât se aşteaptă în Portul Constanţa. Prin deschiderea punctului de la Chrinogeni vrem să reducem pierderile transportatorilor, personalului din port şi mai ales al fermierilor. Baza îşi propune să fie un buffer în drumul fermierilor către export” – a declarat Andreea Hanţă, Chief Financial Officer RWA.

Chirnogeni şi-a propus să colecteze toată marfa din proximitate, fiind poziţionat într-un bazin agricol foarte bun şi intrând într-un flux natural al transportului de marfă: de la recoltare, la export.

„Silozul va deservi cu prioritate fermierii din zonă. Pe această cale ne asigurăm că fermierii noştri au o fundaţie trainică, pe care se pot baza la orice punct. Am investit în achiziţia acestei locaţii şi vom investi în dezvoltarea ei ca să fim un punct de reper pentru toată zona de sud-est. Prin crearea acestei baze fixe, fermierul nu mai pierde timp, suplimentul necontractat de marfă îl poate aduce oricând la noi.

 

Planul de dezvoltare strategic RWA

RWA România era prezentă deja în judeţul Constanţa prin activitatea de vânzare de inputuri şi achiziţii de cereale încă din 2017. Compania având în zonă un portofoliu de aproape 90 de fermieri parteneri, ce lucrează 50.000 ha şi alături de care derulează afaceri de 5 mil. euro. Prin achiziţia Chirnogeni, RWA stabileşte un punct fix de deservire a portofoliului de clienţi deja existent.

Această achiziţie face parte din planul strategic de dezvoltare RWA România: crearea unei serii de puncte fixe în ţară pentru colectarea cerealelor. Dar, totodată, şi pentru pentru consolidarea unor hub-uri utilizate la distribuţia rapidă de inputuri agricole în campaniile agricole tot mai dificile.

Alături de achiziţia de cereale şi comercializarea de inputuri, în portofoliul de servicii oferit de baza din Chirnogeni se mai află şi păstrarea în custodie a cerealelor pentru a fi vândute ulterior către RWA sau către un terţ, dar şi procesarea şi tratarea seminţelor de cereale.

 

Despre Chirnogeni

Situată în Chirnogeni, jud. Constanţa, aceasta se întinde pe un teren intravilan de 10 ha. şi cuprinde mai multe construcţii: birouri, hale de depozitare cu diferite destinaţii (cereale, îngrăşăminte şi produse de protecţia plantelor), precum şi patru celule de siloz cu o capacitate totală de 6.000 de tone. Platformele betonate sunt folosite pentru depozitarea cerealelor în silo-bag.

Unul din beneficiile majore pentru fermierii din zonă, adus de noua investiţie, este faptul că vor avea acces la un punct de preluare rapidă a cerealelor, în proximitatea fermelor. Descărcarea propriu-zisă durează câteva minute, iar timpul de aşteptare nu depăşeşte o oră.

În următorii ani sunt preconizate investiţii de aproximativ 4,5 mil. euro în modernizarea capacităţilor existente la Chirnogeni, precum şi în extinderea acestui punct. Compania va demara anul viitor un proiect pentru creşterea capacităţii de depozitare cu încă patru celule de siloz, de câte 2.000 t fiecare.

 

Modul de achiziţie şi politica de brand

Ca parte din strategia de expansiune la nivel naţional a grupului RWA, baza de la Chirnogeni era deja o potenţială locaţie vizată de aceştia. Negocierile au început în mod oficial în aprilie 2022, finalizându-se în luna Iunie. În mai puţin de o lună, în plină campanie de recoltare, noua bază RWA, a devenit funcţională servind fermierii din zonă.

„Achiziţia a fost efectuată prin majorare de capital, ceea ce demonstrează atât puterea financiară a grupului din care facem parte, cât şi hotărârea companiei de a investi pe termen lung în România”, a declarat Andreea Hanţă, CFO al RWA Raiffesen Agro România SRL.

Ca parte din politica de brand, RWA vizează să achiziţioneze locaţii existente şi ineficiente şi să le aducă la potenţialul lor maxim. Silozurile de la Căzăneşti şi Balaci au fost eficientizate după preluare într-un timp foarte scurt. RWA retehnologizează locaţiile, eficientizează procesele şi fluxurile operaţionale, dar şi extinde capacitatea de depozitare prin silobag-uri.

„Compania mamă, din Austria, este deţinută de fermieri. Valorificarea potenţialului existent face parte din cultura noastră organizaţională. De multe ori preferăm să căutăm posibilităţi de achiziţii pe care să le readucem la viaţă. La fel au fost abordate şi investiţiile din Căzăneşti, jud. Ialomiţa şi Balaci, jud. Teleorman”, explică Andreea Hanţă unul din principiile pe baza cărora sunt selectate obiectivele de achiziţii.

 

Avantajul adus de metodologia RWA

Cu o experienţă de trading în toată Europa, RWA eficientizează şi locaţiile achiziţionate prin investiţii în utilaje noi şi tehnologizare, dar mai ales prin fluidizarea şi eficientizarea fluxurilor.

Utilizarea silobagurilor permit grupului să-şi extindă rapid capacitatea de recepţie a mărfurilor în vârful campaniei. Totodată, silobagurile asigură condiţii foarte bune şi un termen extins de depozitare.

„Fluxul de marfă, la intrare, în perioada scurtă a recoltării este mult mai mare decât cel de output. Aşadar, prin utilizare silobagului rămânem flexibili în preluarea şi eliberarea mărfurilor” ne spune Andreea Hanţă, Chief Financial Officer RWA.

RWA în continuă expansiune / RWA

Achiziţia de la Chirnogeni este doar un pas în procesul de extindere în ţară a RWA România. Andreea Hanţă consideră că sunt foarte multe posibilităţi de achiziţie. Grupul anunţă că în 2023 va face minim o achiziţie similară cu cea de la Chirnogeni, Constanţa.

„Chiar în momentul de faţă suntem în discuţii pentru o altă achiziţie importantă, ce se va finaliza, probabil, în prima jumătate a anului viitor, pentru o bază în partea de vest a ţării. Mai sunt şi alte tranzacţii în analiză, pe care la vom valorifica pentru a ne extinde puterea financiară şi know-how-ul”.

 

Staţie de procesare sămână grâu

Totodată, prin achiziţia Chirnogeni, grupul RWA urmăreşte să dezvolte în 2023 un punct de control al calităţii seminţelor proprii.

„În momentul de faţă condiţionarea sămânţei de grâu se face în locaţiile noastre partenere. Începând cu 2023, controlul calităţii procesului de condiţionare se va face la Chirnogeni. Locaţia putând să proceseze până la 2000 de tone per campanie” a declarat Andreea Hanţă, CFO RWA.

 

Loturi de hibridare şi fabrică pentru procesarea seminţelor de porumb

RWA România pregăteşte o nouă activitate, respectiv cea a producerii de sămânţă hibridă de porumb în ţară, pentru hibrizii proprii din portofoliu.  Primele colaborări ar putea fi demarate chiar de anul viitor. Va urma, apoi, investiţia într-o linie de procesare, proiect evaluat la 7 000 000 Euro. Construcţia ar putea fi realizată în trei-cinci ani, la Chirnogeni.

RWA Austria realizează loturi de hibridare în România de mai mult de zece ani: sămânţa brută este ulterior procesată în unităţile RWA din Slovacia, Croaţia şi Austria. O parte din sămânţă se întoarce în ţară şi este vândută fermierilor români.

 

Despre companie

Din 1999, RWA face parte dintr-o alianţă strategică cu grupul german BayWa AG, ca urmare a căreia este parte integrantă a unui grup de servicii şi comerţ activ la nivel internaţional.

RWA a făcut primii paşi în România în 2015, prin baza de la Orţişoara, jud. Timiş, iniţial închiriată. Achiziţia ei a avut loc doi ani mai târziu. În 2018 au fost cumpărate bazele din Căzăneşti, jud. Ialomiţa şi Balaci, jud. Teleorman. Activitatea este concentrată în principal în 12 judeţe, în zonele limitrofe bazelor de depozitare. În ultimii ani, afacerile RWA în România s-au dublat de la un an la altul.

RWA Raiffeisen Agro România are la bază o experienţă de peste o sută de ani a grupului internaţional din care face parte. Acesta s-a extins din Austria în Europa Centrală şi de Est, deschizând noi filiale şi construind parteneriate de încredere cu furnizori şi producători locali. RWA Group, deţinut de fermieri austrieci, a raportat afaceri de 2,95 miliarde euro pentru anul 2021.

BayWa Ag a raportat venituri de 19,8 miliarde euro în 2021, în creştere cu 20% faţă de anul precedent.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO