Info

(P) Şantierul Naval Damen Galaţi aniversează 125 ani

(P) Şantierul Naval Damen Galaţi aniversează 125 ani

Autor: Publicitate

16.08.2018, 11:03 913

Pe 15 august, Şantierul Naval Damen Galaţi a organizat tradiţionala petrecere de Ziua Navalistului. Anul acesta însă, petrecerea a fost una de o amploare deosebită cumulând o dublă aniversare: 100 ani de la Marea Unire Naţionala şi 125 ani de la înfiinţarea Şantierului Naval Damen Galaţi.

2018 este un an aniversar. Întreaga ţară sărbătoreşte anul acesta 100 de ani de la Marea Unire. Tot în acest an, aici la Galaţi, în oraşul cu o îndelungată tradiţie în construcţii navale, sărbătorim 125 de ani de la înfiinţarea şantierului. Noi, cei din Şantierul Naval Damen Galaţi, suntem foarte mândri de moştenirea maritimă a ţării noastre şi de rolul pe care compania noastră l-a avut în consolidarea acesteia - incluzând lunga serie de nave livrate de-a lungul timpului către Marina Militară Română.

Din anul 1999, când şantierul nostru s-a alăturat grupului de Şantiere Navale Damen, am continuat tradiţia construirii unei game variate de nave complete şi complexe, printre care amintim super iahturi, nave de cercetare şi nave tip offshore dar şi nave militare.

Însă nu totul se rezumă la muncă! Chiar şi în aceste vremuri, noi ştim să ne distrăm. Pentru a marca ocazia istorică a celor 125 de ani de tradiţie navală, am organizat o petrecere aniversară destinata tuturor angajaţilor şi subcontractorilor noştri, împreună cu familiile lor. In total, aproximativ 7,000 de persoane au participat la eveniment, incluzând şi foştii angajaţi ai şantierului şi familiile lor, oficialităţi ale oraşului Galaţi, clienţi si reprezentanţi mass-media.

 

Luând cuvântul la aniversare, primarul oraşului Galaţi domnul Ionuţ Pucheanu a declarat: „Când spun Şantierul Naval din Galaţi spun profesionalism şi tradiţie. Însă dumneavoastră sunteţi cei care fac lucrurile să meargă extrem de bine aici. Nu-mi rămâne decât să vă felicit, să vă urez sănătate şi putere de muncă pe mai departe şi sper ca şi peste 125 de ani, urmaşii noştri să se întâlnească din nou aici, într-o formulă poate chiar mai extinsă, ceea ce înseamnă că acest şantier îşi va extinde capacitatea de producţie în viitor!”.

Directorul General al Şantierului, Dl. Rino Brugge, a declarat: “În centrul industriei construcţiilor navale din România, Şantierul Naval Damen Galaţi se mândreşte cu moştenirea sa navală care a produs de-a lungul anilor o mare varietate de nave, de la petroliere, cargouri, vrachiere şi platforme de foraj marin, până la feriboturi moderne şi super-iahturi, nave de tip offshore, remorchere, precum şi nave militare.

“Astăzi este un moment prielnic pentru a ne gândi la toate prin câte am trecut, la cine suntem şi încotro ne îndreptăm. Visul unui antreprenor îndrăzneţ şi ambiţios, pe nume Gheorghe Fernic, început cu o mică fabrica în 1893 a fost continuat de generaţii şi generaţii de navalişti, din tată în fiu, până în prezent.

 

Avem absolut tot ce ne trebuie, capacitatea necesară, echipamentele adecvate, forţa de muncă înalt-calificată şi dorinţa de a demonstra că suntem un şantier de top şi totodată, o mare familie.”

Invitaţii s-au distrat de minune şi au transmis, fiecare, cele mai călduroase urări către şantier cu ocazia aniversării celor 125 de ani:

"Cât mai multe comenzi şi un viitor cât mai bun!"

"Cât mai multe comenzi cu nave cât mai sofisticate"

"Le urez încă 125 de ani alături de noi"

"To built good ships and good cooperation, to be the best team!"

"Am aproximativ 22 de ani în acest şantier şi sunt atât de mândră şi de emoţionată de acest moment."

"Cele mai sincere urări de sănătate şi prosperitate ... şi sperăm ca cele 4 corvete să fie construite la noi la Galaţi. La mulţi ani!"

"Împliniri, multe împliniri, nave, proiecte finalizate cu succes, livrate la timp la calitate maximă şi în bugetul alocat."

Artişti şi formaţii renumite de muzică pop şi muzică populară – PARTIDUL KISS FM, IONUŢ DOLĂNESCU şi PROCONSUL - au fost responsabili cu distracţia la petrecere. La cârma coordonării şi antrenului întregului program artistic au stat cunoscuţii prezentatori RĂZVAN şi FLAVIA. Celor mici – viitorii navalişti - li s-a dedicat o zonă specială, unde s-au bucurat de face-painting şi modelare baloane. Petrecerea s-a încheiat cu un extraordinar spectacol de artificii.

Municipiul Galaţi este de secole punctul central al construcţiilor navale din România. Începutul construcţiilor de nave la Galaţi este menţionat încă din 1565 de pe vremea lui Alexandru Lăpuşneanu când din conţinutul unui firman otoman rezulta ca la Galaţi exista un mic atelier de reparaţii navale. Mai târziu, in 1742, doua documente interne din colecţia Bibliotecii Academiei Romane atesta construirea de corabii in şantierul naval din Galaţi.

 

Şantierul nostru şi perioada moderna a construcţiilor navale debutează cu Fernic. Născut in 1860, într-o vreme în care revoluţia industrială atingea, pe ici, pe colo, zona Galaţiului, Gheorghe Fernic, un pionier al timpului sau, era un antreprenor veritabil, specializat în ştiinţa prelucrării metalelor prin turnare si forjare. Uzinele “G. Fernic et Co”, cărora li s-a adăugat în 1897 si “Şantierul Naval G. Fernic et Co”, au fost înfiinţate în 1893, într-un timp în care România depindea de străinătate pentru toate lucrările metalurgice si mecanice, dar mai cu seama pentru lucrările de reparaţii navale. Aşadar, anul 1893 reprezintă nu numai începutul industrie metalurgice naţionale, dar marchează si debutul epocii moderne a construcţiilor navale la Galaţi, si anume trecerea de la corabii din lemn la nave cu corpul metalic. Şantierul naval si-a făcut rapid un renume si a devenit recunoscut pe plan internaţional pentru complexitatea navelor pe care le construia.

În anul Centenarului României şi a celor 125 de ani de existenţă ai şantierului naval din Galaţi, noi, navaliştii gălăţeni, alături de întreaga comunitate locală, ne dorim şi suntem pregătiţi să lansăm în fabricaţie primul proiect major destinat statului român, cele patru corvete multifuncţionale care să între în dotarea Marinei Militare Române în cel mai scurt timp. Aşa cum am demonstrat de peste 100 de ani capacitatea de a construi nave de cel mai înalt nivel, dar şi că ştim să sărbătorim momente importante ale istoriei, vrem sa arătam atât României, cât si aliaţilor noştri din NATO că se pot baza pe noi pentru a furniza cea mai bună variată de capabilitate de apărare navală la Marea Neagră.

Ca membru al Grupului de Şantiere Navale Damen care cuprinde 35 de companii din întreaga lume, ce deservesc toate sectoarele industriei maritime, cu o experienţă bogată în proiectare şi construcţii navale, avem încredere într-un viitor luminos. Cu privirea spre acest viitor, ne uram cu mândrie „Vom fi ce am fost în cei 125 de ani de istorie şi chiar mai mult decât atât!”

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO