Info

(P) Sfaturi de folosire a sobei cu lemne

(P) Sfaturi de folosire a sobei cu lemne

Autor: Publicitate

11.01.2023, 12:57 100

Chiar dacă iarna s-a dovedit a fi blândă până acum, nu înseamnă că primăvara este aproape. De aceea, dacă folosiţi soba cu lemne sau un şemineu pentru încălzirea propriei locuinţe, aceste sfaturi sunt pentru dumneavoastră

Folosiţi întotdeauna lemn de foc uscat. Încercaţi să cumpăraţi lemn cu un nivel de umiditate de 20% sau mai puţin, deoarece lemnul arde foarte prost la niveluri mai ridicate. Acest lucru va genera mai puţină căldură şi o producţie prea mare de abur, precum şi gudron şi alte reziduuri care vor murdări aparatul şi coşurile de fum mai mult decât este necesar. Dacă preferaţi, puteţi folosi brichete (buşteni obţinuţi prin presarea deşeurilor de lemn).

Nu aprindeţi niciodată focul cu lichide inflamabile, cum ar fi alcoolul sau benzina. Acest lucru trebuie respectat cu stricteţe, nu numai la prima aprindere, ci la fiecare dintre ele, deoarece este extrem de periculos.

Folosiţi tablete special concepute pentru a facilita această sarcină sau ajutaţi-vă cu hârtie, aşchii de lemn, lemne mici de foc şi chiar conuri de pin bine uscate, dacă nu au răşină.

Nu folosiţi soba ca pe un coş de gunoi menajer. Grăsimea din produsele organice va ajunge să înfunde ţevile, provocând un pericol de incendiu, iar umiditatea va deteriora lemnul, ceea ce duce la ceea ce am explicat deja.

Pe de altă parte, unele lacuri şi vopsele de la mobilierul spart pot conţine plumb şi alte metale grele toxice care vă pot duce la spital dacă sunt inhalate şi, în cel mai rău caz, pot duce la deces.

Toate tipurile de produse din plastic, pe lângă faptul că sunt toxice, poluează aerul şi dăunează mediului înconjurător. Şi plămânii tăi.

Ghid practic pentru utilizare generală a sobei pe lemne:

Nu intraţi în panică dacă, în timpul primelor câteva aprinderi, observaţi că se produce mai mult fum decât v-aţi aşteptat. Acest lucru este normal, deoarece sobele au o vopsea specială anti-încălzire cu componente care, atunci când sunt arse, încurajează pigmenţii să adere la aragaz. Din acest motiv, vă recomandăm să aerisiţi bine încăperea până când acest efect dispare.

Nu folosiţi aragazul cu uşa deschisă, acesta nu este conceput pentru a funcţiona în acest mod, ci cu uşile închise, cu intervale de deschidere intermitentă pentru a reumple lemnul.

Am explicat deja cum să aprindeţi focul cu uşurinţă şi în siguranţă prima dată. Acum vom extinde informaţiile pentru toate tipurile de lemn de foc.

De îndată ce aţi aprins lemnele uşoare, la începutul procesului, ar trebui să adăugaţi o primă încărcătură de doi buşteni care cântăresc aproximativ 2 până la 3 kg. În acest scop, coşul de aer trebuie să fie complet deschis. Dacă consideraţi că este cazul, puteţi să alimentaţi focul în primele momente deschizând sertarul folosit pentru a colecta cenuşa.

Când aveţi un foc intens, constant şi de lungă durată, închideţi complet sertarul pentru cenuşă (dacă a trebuit să îl deschideţi) şi reglaţi intensitatea flăcării după bunul plac, închizând gurile de aerisire. Cu cât sunt mai deschise, cu atât flacăra va fi mai puternică şi cu atât mai repede se va consuma lemnul. Cu cât le închideţi mai mult, cu atât combustia este mai lentă şi focul mai uniform. Găsiţi echilibrul potrivit în funcţie de gusturile şi nevoile dumneavoastră.

Puterea nominală a sobei va fi obţinută prin introducerea, mai mult sau mai puţin, a 4 kg de lemn, aproximativ 4 buşteni de puţin peste 1 kg. Aşezaţi buştenii pe orizontală şi uşor depărtaţi unul de celălalt, astfel încât focul să nu fie sufocat de lipsa de oxigen.

Este important să nu reîncărcaţi soba până când buştenii pe care i-aţi pus înainte nu au fost consumaţi. Trebuie să aşteptaţi până când cea mai mare parte a încărcăturii anterioare a fost consumată şi au rămas doar cărbunii, care trebuie să fie fierbinţi.

Ţineţi întotdeauna conductele de evacuare a aerului libere de blocaje, pentru a permite combustia şi pentru a împiedica pătrunderea fumului în încăpere.

Sertarul din partea de jos a sobei este folosit pentru a colecta şi îndepărta cu uşurinţă cenuşa. Goliţi-l frecvent, nu aşteptaţi până când este plin, deoarece ar putea deteriora grătarul.

Dacă vreţi să evitaţi toate aceste posibilităţi, există şi alte opţiuni de încălzire, începând cu aerul condiţionat, până la un şemineu electric.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO