Info

(P) Sistem de gestiune integrat de la PRODIGY Software - soluţia potrivită pentru furnizorii de energie electrică şi gaze naturale

Autor: Publicitate

19.02.2021, 09:00 466

În contextul liberalizării pieţei de energie electrică şi gaze naturale, furnizorii de utilităţi pot beneficia de un tool integrat care să le permită o gestiune simplă a portofoliului de clienţi şi automatizarea proceselor interne.

Sistemul informatic integrat Merlin ERP, cel mai cunoscut produs al Prodigy Software, cuprinde numeroase instrumente ce asigură automatizarea şi optimizarea proceselor de business, printre care şi module specifice furnizorilor de energie electrică şi gaze naturale.

Soluţia de gestiune Merlin ERP a fost implementată cu succes în cadrul mai multor societăţi cu experienţă în domeniul furnizării energiei electrice şi gazelor naturale. Gestionarea portofoliilor acestora de clienţi se realizează cu ajutorul soluţiei dezvoltate de Prodigy Software, permiţându-le companiilor să aibă o imagine de ansamblu asupra business-ului desfăşurat. Munca repetitivă şi task-urile consumatoare de timp trebuie automatizate, pentru a putea pune accent pe activităţile ce aduc plus valoare şi profit.

Companiile din acest domeniu se confruntă cu suficiente provocări externe, precum fluctuaţiile pieţei şi ale economiei la nivel global, aşadar, eficienţa operaţională şi valorificarea resurselor capătă noi dimensiuni şi devin mai relevante ca niciodată.

De aceea, specialiştii de la Prodigy Software s-au concentrat pe a dezvolta un software specific pentru companiile ce au ca activitate achiziţia/vânzarea de energie electrică şi gaze naturale, facilitând lucrul colaborativ între departamente pentru îndeplinirea activităţilor de zi cu zi şi îndeplinirea obiectivelor companiilor.

 

Gestionare, optimizare şi automatizare - care sunt beneficiile unui astfel de sistem integrat?

 
  • Flux de lucru intuitiv pentru echipa de vânzări, pentru ofertarea şi contractarea de noi consumatori
  • Procesul de facturare a consumatorilor din portofoliu este mult simplificat şi se realizează în baza datelor puse la dispoziţie de operatorii de distribuţie
  • Analiza profitabilităţii la nivel de consumator final/categorii de consumatori finali
  • Verificarea corectitudinii refacturării tarifelor de distribuţie de gaze naturale
  • Previziunea consumurilor la nivelul fiecărui client final în baza IBD-urilor preluate de la acesta sau în baza consumurilor istorice
  • Repartizarea automată a dezechilibrelor la nivel de punct de distribuţie
  • Generare automată din sistem a raportului lunar ANRE, utilizând instrumente de tip business intelligence
  • Gestiune simplificată a activităţii de trading de energie electrică
  • Analiza profitabilităţii activităţii de trading de energie electrică
  • Gestiunea stocului de energie
 
 

Astfel, companiile din domeniu au acces rapid la date care contribuie la luarea unor decizii corecte de business. Mai mult decât atât, caracteristicile pe care aceste sisteme le au fac ca utilizarea lor să fie una facilă şi cuprind, la un loc, informaţii şi operaţiuni ce optimizează fluxul de lucru.

Software Electricitate & Gaze naturale - caracteristici

 
  • Flexibilitate - setarea fluxurilor specifice de lucru
 
  • Trasabilitate - asigurarea trasabilităţii documentelor înregistrate
 
  • Nomenclatoare - evidenţa centralizată a acestora (articole de gaze/electicitate; distribuitori; producători; preţuri; puncte de distribuţie)
 
  • Gestionarea contractelor - atât din punct de vedere financiar (scadenţe, mod de facturare, penalităţi), cât şi operaţional (estimat de consum, punct de consum, tip de consum)
 
  • Facturare - generarea automată a facturilor către consumatorii finali, în baza consumului preluat automat de la distribuitori; generarea facturilor în format PDF şi transmiterea lor automată către adresa de email a consumatorilor finali; generarea automată de facturi în avans, facturi de regularizare şi facturi de penalităţi
 
  • Fluxuri operaţionale - gestionarea fluxului de conectare-deconectare a consumatorului final, conform politicii de încasare a organizaţiei
 
  • Centre de cost şi profit - alocarea automată a cheltuielilor şi veniturilor la nivel de centru de cost şi profit, conform raportărilor manageriale din organizaţie
 
 

Automatizarea şi optimizarea proceselor interne au ca efect diminuarea riscului de eroare şi redundanţă a datelor, având în vedere faptul că preluarea consumurilor finale de la distribuitor se face automat în sistemul informatic, pentru fiecare punct de consum.

O particularitate a modulului de electricitate este gestionarea contractelor bilaterale: utilizatorii au la dispoziţie segmente pentru piaţa de licitaţie, instrumentele pieţelor de licitaţie, perioadele produselor vândute, cantitate, preţ, valoare, tip ore (CET, EET), precum şi instrumentele financiare (SGB şi rezilieri). De asemenea, cu ajutorul tool-ului de analiză multidimensională poate fi urmărită profitabilitatea fiecărui contract bilateral în parte.

 

 În plus, cei care aleg să utilizeze acest software vor beneficia de:

 
  • Gestionarea stocurilor de energie electrică în baza acestor contracte
  • Generarea automată a achiziţiilor şi vânzărilor în PZU a cantităţilor de energie electrică
 

În secţiunea “Consumuri” pot fi importate IBD-urile consumatorilor finali, pe zone de distribuţie, fiind evidenţiat profilul de consum la nivel de POD, oră sau zi.

 

 

Prin intermediul balanţei energetice se poate crea o analiză care reflectă situaţia totală a stocului energetic al companiei, ţinând cont de contractele bilaterale, contractele directe, consumul clienţilor finali şi Preţul pentru Ziua Următoare (PZU). Astfel, organizaţia are o imagine de ansamblu cu privire la excedentul sau deficitul de energie, atât la nivel de oră, cât şi de zi, săptămână ori lună.

Utilizarea acestor module, integrate în sistemul Merlin ERP, înseamnă nu doar o reducere a costurilor operaţionale, ci o performanţă crescută a companiei. Deciziile cu privire la acţiunile interne şi externe ale organizaţiei trebuie luate pe baza unor date pe care aceste soft-uri le pun la dispoziţia departamentelor responsabile, într-un mod facil şi accesibil.

My Energy, tool-ul pentru clienţii furnizorilor de electricitate şi gaze

 

Modulele dezvoltate de compania de software nu vin doar cu avantaje pentru furnizori, ci şi pentru beneficiarii finali ai acestor servicii.

Clienţii furnizorului de energie/gaze vor beneficia automat şi de acces în platforma MyEnergy, un tool extrem de util de tip “Contul meu”, prin intermediul căruia consumatorii pot dispune rapid de informaţii actualizate cu privire la situaţia contului de client.

Astfel, se simplifică interacţiunea clienţilor de energie/gaze cu furnizorul de utilităţi, având la îndemână toate informaţiile legate de facturi, plăti, locuri de consum, istoric de consum. Totul în timp real, de oriunde, fiind necesar doar accesul la Internet.

Totodată, consumatorii pot efectua plata facturilor direct din aplicaţie, prin integrarea paginilor securizate puse de la dispoziţie de procesatorii de plăţi.

Aşadar, utilizarea acestor soft-uri reprezintă viitorul în materie de optimizare a proceselor unei companii, iar confirmarea vine de la cei care au apelat deja la astfel de servicii moderne. Pentru organizaţiile care sunt interesate de creşterea performanţei, următorul pas este să integreze modulele specifice în activitatea lor.

Dezvoltarea soluţiilor inteligente vine din dorinţa specialiştilor de la Prodigy Software de a ajuta la îndeplinirea obiectivelor de business pe care partenerii lor le au. Experienţa în domeniu, dar şi dorinţa de perfecţionare continuă fac ca produsele organizaţiei să fie la cele mai înalte standarde şi aliniate cu ultimele tehnologii în domeniu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO