Info

(P) Societatea de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România (SNRIR) a semnalat criza din sistemul medical în cazul AVC-ului şi a prezentat soluţii pentru a reduce numărul deceselor

In cadrul conferintei care a avut loc vineri, 14 septembrie, la Palatul Parlamentului,

Autor: Publicitate

18.09.2018, 08:00 683

Vineri, 14 septembrie 2018, la Palatul Parlamentului, Societatea de Neuroradiologie si Radiologie Interventionala din Romania (SNRIR) a organizat o conferinta pe tema accidentului vascular cerebral pentru a atrage atentia autoritatilor asupra situatiei de criza in care se afla sistemul medical si pacientii care sufera un AVC si a prezentat solutiile pentru a reduce numarul deceselor cauzate de aceste accidente.

“Romania are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa! 4 romani mor in fiecare ora din cauza AVC”, este semnalul de alarma tras de presedintele SNRIR, profesorul universitar doctor Gheorghe Iana.

In Romania accidentul vascular cerebral (AVC) reprezinta a doua cauza de mortalitate - 21,64% si dizabilitate - 11,34% cu un cost anual pentru statul roman de aproximativ 657 milioane euro. Cheltuielile directe si indirecte ajung sa reprezinte aproximativ 0,4% din PIB.

Din pacate, 89% din aceasta sunt costuri indirecte si doar 11% sunt sume alocate cheltuielilor directe de tratament, conform raportului Health Economic din datele oferite de I.N.S, pus la dispozitie de SNRIR.

In cadrul conferintei au fost subliniate si solutiile pentru reducerea numarul deceselor cauzate de AVC: circuitul pacientului cu AVC in accesul cat mai rapid la aplicarea unei terapii cu sanse reale de reusita, pregatirea si cresterea personalului specializat si existenta unor centre de stroke care sa asigure permanenta accesului la specialisti si sa aiba disponibila aparatura medicala necesara pentru interventiile de acest tip, in functie de complexitatea lor.

“Pina in 2018, Romania nu a avut un registru national al persoanelor afectate de accidente vasculare cerebrale tratate endovascular, motiv din care statistica privind AVC, tipologiile interventiilor medicale si evolutia pacientilor nu pot fi studiate”, adauga presedintele SNRIR, prof. univ. dr. Gheorghe Iana.

Anul acesta registrul national al pacientilor cu AVC tratati endovascular a fost donat de catre compania americana Medtronic, care a initiat si un parteneriat academic cu Societatea de Neuroradiologie si Radiologie Interventionala din Romania, pentru pregatirea profesionala a specialistilor in radiologie interventionala.

Momentan, sistemul de sanatate din Romania dispune doar de 5 specialisti care pot interveni endovascular in cazuri de AVC dupa cele mai noi protocoale internationale, iar pregatirea si acreditarea dupa curricula internationala a unui medic specialist dureaza cel putin 6 luni. “Pina in 2020 acest parteneriat academic cu Medtronic, ESMINT si universitatile de profil va genera un numar de 20 de specialisti. Acesti vor fi pregatiti teoretic de catre profesori de la universitatile din Hamburg si Budapesta si practic in Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Universitar Elias si Spitalul de Urgenta din Targu Mures.”

“Din 2012 pina in prezent Ministerul Sanatatii nu a stabilit care sunt criteriile pentru atestarea specialistilor in radiologie interventionala, desi SNRIR a depus in mai multe randuri toate documentele necesare acreditarii acestor specialisti. Lipsa de raspuns din partea autoritatilor nu a permis elaborarea criteriilor de atestare a specialistilor care au studii complementare in neuroradiologie interventionala. Lipsa acestei atestari ii expune pe medicii specializati si neacreditati de statul roman la riscul de a interveni medical asupra pacientilor, fara ca pregatirea lor sa fie recunoscuta, deci asumandu-si riscuri de ordin legal”, explica Presedintele SNRIR, profesorul Gheorghe Iana.

“Deficitul grav de resursa umana in zona de radiologie interventionala este generat de doi factori: migratia fortei de munca specializata si absenta unui cadru legal care sa le asigure confortul exercitarii profesiei. Partenerul nostru Medtronic va asigura resursele financiare necesare pentru pregatirea specialistilor in urmatorii 2 ani.”, a adaugat  Presedintele SNRIR, profesorul Gheorghe Iana.

“Alocarile CNAS trebuie facute in functie de nevoile reale imediate, bazate pe imaginea corecta a nevoilor de sanatate a romanilor. Sunt foarte multi bani cheltuiti pe o abordare antica. Vom taia cheltuiele din zona publica unde nu se justifica si le vom directiona spre sanatate”, a declarat Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici

Pentru situatiile in care sistemul medical nu poate sa finanteze prin alocare sau plata anticipata solutii medicale care si-au probat eficienta, ministrul de finante propunerea parteriate cu companii private. “Trebuie sa implicam si companiile private in rezolvarea acestor probleme. Este necesara crearea unui cadru legislativ care sa permita investitia companiilor private in sistem, iar sistemul de sanatate sa plateasca doar daca solutiile propuse de acestia au rezultatele promise”, a explicat Teodorovici.

Cei care sufera un accident vascular cerebral trebuie sa ajunga in primele 6 ore intr-o unitate spitaliceasca in care sa poata fi tratati astfel incat sa li se salveze viata si sa ramana cu cat mai putine sechele. Supravietuitorii unui AVC au o calitate a vietii scazuta, pentru ca sechelele accidentului ii scot in majoritatea cazurilor din campul muncii si ii fac dependenti de un apartinator sau o persoana care sa le asigure ingrijire permanenta. Incidenta directa si indirecta a AVC ajunge la aproximativ 300000 de bolnavi si apartinatori. “AVC poate determina o grava afectare a calitatii vietii pacientilor, dar si costuri mari cu ingrijirea ulterioara a acestor pacienti.”, adauga prof. univ. dr. Gheorghe Iana.

Societatea de Neuroradiologie si Radiologie Interventionala din Romania (SNRIR) este o organizatie stiintifica si profesionala infiintata la finalul anului 2007 cu 14 membrii fondatori. Scopul principal al Asociatiei este sprijinirea/ sustinerea si stimularea activitatii membrilor radioimagisti cu preocupari in diagnosticul imagistic, neurologic si/sau radiologie interventionala/ terapie endovasculara, in ridicarea nivelului calitativ si stiintific al acestora, prin participarea la manifestari stiintifice organizate de catre SNRIR atat la nivel national cat si la nivel international.

Principalele obiective ale SNRIR sunt acordarea de asistenta de specialitate si colaborarea cu institutii si organisme din tara si strainatate in ceea ce priveste imbunatatirea activitatii medicale si stiintifice a membrilor sai.

Medtronic este lider mondial în domeniul tehnologiei, serviciilor şi soluţiilor medicale. Compania este pe piaţa din România şi Moldova încă din 2013. Primele produse si terapii marca Medtronic au fost lansate pe ambele pieţe în 1998, prin intermediul unei reţele de distribuţie.

În prezent, compania Medtronic este cunoscută pentru inovaţii care schimbă vieţi şi pentru tehnologiile medicale revoluţionare. Medtronic pune la dispoziţie tratamente pentru aproape 70 de afecţiuni, printre care unele dintre cele mai problematice boli cronice, precum diabetul, obezitatea, cancerul şi bolile cardiace. De asemenea, compania dispune de numeroase produse şi servicii esenţiale de asistenţă folosite în cadrul mai multor proceduri din procesul continuu de asistenţă medicală.

Medtronic joacă un rol esenţial în transformarea asistenţei medicale datorită experienţei în domeniul inovării ocupând prima poziţie în topul celor mai mari companii de tehnologii medicale. Medtronic cooperează cu o gamă largă de profesionişti din domeniul asistenţei medicale şi sprijnă proiecte educaţionale în ambele state. Totodată asigură servicii şi asistenţă pentru clienţi şi pacienţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO