Info

(P) Stuart Rowley, Preşedintele Ford Europa: Scrisoare deschisă către Miniştrii Comerţului din Germania, Portugalia, Polonia, România şi Spania

(P) Stuart Rowley, Preşedintele Ford Europa: Scrisoare...

Autor: Publicitate

20.05.2021, 11:23 8307

În timp ce Europa este încă în mijlocul pandemiei, atenţia mea, în calitate de lider de business, este concentrată asupra planificării redresării economice.

După 18 luni dificile, pregătirea pentru creştere şi redresare este responsabilitatea noastră colectivă în calitate de lideri de business sau politicieni. Ceea ce mă motivează cel mai mult este şansa de a ne realinia ambiţiile în străinătate pe măsură ce lumea începe să se deschidă din nou; de a ne actualiza planurile de afaceri pentru a face faţă provocărilor unei economii digitale, moderne, durabile.

Întrucât miniştrii comerţului din Uniunea Europeană se întâlnesc în această săptămână, sper că acceptarea oportunităţilor oferite de o politică proactivă europeană va fi proritatea dumneavostră, deoarece, din perspectiva mea, avem multe de îmbunătăţit.

Ştim că Uniunea Europeană poate fi îndrăzneaţă. Planurile de transformare ecologică şi digitală vor atinge aproape fiecare aspect al existenţei noastre economice, sociale şi culturale. Pactul Verde European reprezintă un pas ambiţios, care prevede reduceri suplimentare ale emisiilor cu 55% până în 2030, iar Europa va fi primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.

La Ford, susţinem pe deplin această viziune. Toate autovehiculele noastre vor fi complet electrice până în 2030, la fel ca majoritatea vehiculelor noastre comerciale şi ne-am angajat să fim neutri din punct de vedere carbon la nivel global până în 2050.

Strategia Digitală Europeană face un apel la fel de îndrăzneţ pentru o piaţă unică, fără fricţiuni, în care tehnologiile digitale pot spori eficienţa şi productivitatea afacerii, protejând în acelaşi timp drepturile consumatorilor. Aceasta include un angajament de pionierat în stabilirea standardelor globale pentru tehnologiile emergente, contribuind la asigurarea faptului că Europa rămâne cea mai deschisă şi competitivă regiune din lume pentru comerţ şi investiţii.

Aceste strategii vor ajuta la redresarea post-pandemie. Însă, sub forma actuală, politica comercială a UE pierde o oportunitate de a susţine această agendă extinsă.

Deşi salut faptul că strategia comercială a Comisiei Europene a recunoscut necesitatea de a crea condiţiile pentru ratificarea acordurilor cu Mercosur şi Mexic şi de a încheia negocierile în curs, este momentul să transformăm aceste cuvinte în acţiuni. Am comentat anul trecut despre creşterea economică din Europa, care ar putea fi stimulată dacă UE ar finaliza mai multe dintre acordurile de liber schimb care sunt foarte aproape de finalizare - şi sunt gata şi aşteaptă să fie puse în aplicare după ani de negocieri - dar încă aşteaptă ratificarea şi semnarea finală.

Am scris, în special, despre Acordul de liber schimb UE-Mexic. Acordul politic a fost încheiat pentru prima dată în 2018, urmat de un acord mai detaliat cu mai mult de un an în urmă. Este, în esenţă, un acord modern, cu obiective de dezvoltare durabilă şi noi tehnologii, cum ar fi vehiculele electrice şi bateriile. Cu toate acestea, după trei ani, rămâne blocat în „teritoriul nimănui”, împotmolit într-un proces complex de ratificare. Suntem interesaţi în mod special de acest acord de liber schimb, deoarece exportăm baterii fabricate în Polonia pentru a fi asamblate în vehiculul nostru electric Mustang Mach-E, asamblat în Mexic şi lansat în prezent în Europa. Rămâne însă ideea că acest acord este gata de a fi realizat, alături de alte acorduri în aşteptare.

Este timpul să acţionăm cu o urgenţă mai mare şi să arătăm ambiţia UE de a ajunge la nivel internaţional şi de a folosi comerţul pentru a ajuta la pornirea economiei globale. Avem acordul UE-Mexic aproape încheiat. Să continuăm cu el şi cu celelalte acorduri comerciale apropiate de finalizare, pentru a sprijini redresarea economică.

Stuart Rowley, Preşedinte, Ford Europa

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO