Info

(P) Sunt sau nu sunt obligatorii camerele de supraveghere video în societăţile comerciale?

Autor: Publicitate

18.02.2022, 15:20 3461

Necesitatea camerelor de supraveghere în societăţile comerciale este legiferata prin legea Nr. 333/2003 şi, totodată, obligatorie. De asemenea, instalarea şi mentenanţa camerelor de supraveghere se face doar de către o companie autorizată de IGPR. În caz contrar, instalarea de camere supraveghere fără autorizaţie poate fi considerată infracţiune şi se poate pedepsi conform legii.

Instalare camere supraveghere  - precizări legislative

Firmele comerciale care au instalate camere de supraveghere trebuie să ţină cont de câteva precizări legislative sub a căror incidenţă intra. Astfel, conform Hotărârii 301 din 2012 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii 333 care se referă la paza bunurilor şi a persoanelor, societăţile comerciale care deţin camere de supraveghere sunt obligate să afişeze semne de avertizare referitoare la prezenţa acestora. Trebuie menţionat că nerespectarea acestei obligaţii poate fi sancţionată cu amenzi de la 100 la 300 de lei.

De asemenea, potrivit aceluiaşi act normativ, societăţile comerciale care au instalate camere de supraveghere de exterior sau de interior cu circuit închis sunt obligate să pună la dispoziţia forţelor judiciare înregistrări care pot dovedi săvârşirea infracţiunilor de natură penală. Dacă se va refuza îndeplinirea acestei solicitări, societatea comercială care deţine camera de supraveghere poate fi sancţionată cu amenzi între 5.000 şi 10.000 lei.

Camere de supraveghere şi prelucrarea datelor cu caracter personal

Societăţile comerciale care folosesc camere de supraveghere video trebuie să ţină cont de prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajaţilor. De aceea, instalarea acestora este legitimă şi permisă doar dacă:

Societatea comercială poate justifica temeinic interesele pe care le are prin instalarea camerelor de supraveghere, iar acestea prevalează asupra drepturilor şi libertăţi personale a angajaţilor vizaţi;

Societatea comercială a realizat în totalitate şi explicit informarea prealabilă obligatorie a angajaţilor cu privire la instalarea camerelor de supraveghere wireless sau cu fir;

Societatea comercială s-a consultat cu reprezentanţii angajaţilor sau cu sindicatul înainte de a trece la instalarea camerelor de supraveghere.

Alte modalităţi mai puţin intruzive s-au dovedit ineficient şi nu şi-au atins scopul. 

Cine se poate ocupa de instalarea camerelor de supraveghere

Instalarea de camere supraveghere video în tandem cu sistemele de alarmă este o operaţie care, conform Legii 333 / 2003 art 58, poate fi prestată doar de către firmele licenţiate de poliţie. Există posibilitatea ca firmele comerciale să instaleze camere supraveghere în spaţii deschie, pe drumuri naţionale sau pe străzi, doar dacă sunt vizibile. Ascunderea sau camuflarea acestora nu este permisă şi poate fi sancţionata prin lege. 

De asemenea, dacă este necesară instalarea camerelor de supraveghere la intrarea într-un imobil sau într-un spaţiu cu trafic, este obligatorie obţinerea acordului scris al locatarilor şi al administratorului de imobil. 

Montarea camerelor de supraveghere în domeniul privat

Proprietarii şi firmele comerciale au dreptul să instaleze camere de supraveghere în scopul de protecţie a bunurilor, dar, conform legii 40 /2010 care este o completare a legii 333 / 2003, acestea trebuie semnalate adecvat. În ceea ce priveşte montarea camerelor de supraveghere în spaţiul privat, acest lucru este posibil doar dacă nu sunt îndreptate către un alt spaţiu privat vecin. 

Montarea camerelor de supraveghere la locul de muncă

Legea 190 / 2018 dă firmelor comerciale dreptul de a-şi instala camere de supraveghere video, dar numai dacă pot dovedi că alte metode au fost ineficiente şi nu au permis buna funcţionare a afacerii. Totodată, societăţile comerciale care vor să instaleze camere de supraveghere au obligaţia de a informa angajaţii printr-o notificare. Pentru a nu le fi încălcate drepturile, aceştia trebuie să ştie de existenţa camerelor de supraveghere nou montate. Durata de stocare a datelor nu poate fi mai mare de 30 de zile. 

Totuşi, angajatorii se pot baza pe datele furnizate de camerele de supraveghere doar în cazurile excepţionale, cel mai solid temei legal fiind interesul legitim al angajatorului. Acesta poate fi securitatea, prevenirea infracţiunilor şi asigurarea siguranţei şi a sănătăţii angajaţilor. De asemenea, cazuri legitime sunt considerate şi cele în care se doreşte prevenirea comportamentului inadecvat al angajaţilor şi respectarea normelor şi procedurilor de siguranţă, igienă şi sănătate. Se mai poate apela la această metodă cu scopul de a monitoriza şi a creşte productivitatea.

Camere de supraveghere - soluţia perfectă pentru a avea grijă mai bine de afacerea ta

Cu un sistem cu camere de supraveghere performant, societăţile comerciale pot avea grijă de afacerea lor 24 de ore timp de 7 zile pe săptămână. Acesta poate fi o modalitate inteligentă şi versatilă pentru a creşte securitatea şi productivitatea, eficientizând considerabil costurile. 

Instalând camere de supraveghere, proprietarii de afaceri mici reduc riscurile operaţionale, îşi sigură rentabilitatea investiţiei şi pot garanta calitatea serviciilor oferite. Chiar dacă nu pare o treabă uşoară, există tehnologii avansate cu funcţionare automată non-stop care asigură tot ce este necesar pentru a susţine cât mai bine o afacere.

Camere de supraveghere cu tehnologii de ultimă generaţie

Orice proprietar de afaceri are necesităţi diversificate pentru a se asigura că totul funcţionează ideal în toate direcţiile. De aceea, tehnologia de ultimă generaţie cu care vin unele modele de camere de supraveghere merită toată atenţia. Acestea pot veni cu terminal de recunoaştere facială care creşte securitatea şi permite un control mai bun al accesului în punctele critice. De asemenea, se poate vorbi cu vizitatorii şi chiar se poate deschide uşa de la distanţă.

Prin urmare, un sistem de supraveghere de ultima generaţie poate fi o soluţie extrem de eficientă pentru a economisi timp şi, totodată, a creşte considerabil securitatea. 

Sisteme cu camere de supraveghere care folosesc AI

Dacă te-ai săturat de alarmele false declanşate de animale sau de căderea frunzelor, poţi instala sisteme de supraveghere cu tehnologii inteligente. În funcţie de setări, acestea sunt capabile să declanşeze alarmele cu precizie doar în cazul accesul neautorizat al persoanelor sau a autovehiculelor, în funcţie de setări.

Funcţia este încorporată într-o cameră de supraveghere sau într-un înregistrator de imagini şi are la bază un singur cip AI. Astfel, proprietarii de afaceri şi firmele comerciale pot ridica protecţia unui perimetru la un nivel superior. 

Camere de supraveghere cu sisteme de avertizare sonore sau luminoase

Dacă firmele comerciale doresc să îşi păstrează vigilenţa 24 din 24, trebuie să ia în considerare instalarea unor sisteme de supraveghere mai performante precum cele cu funcţia Live Guard. Acestea pot alunga cu semnale luminoase sau sonore oaspeţii neinvitaţi sau infractorii, asigurând securitatea perimetrului încă dinainte că ei să pătrundă în interior. Mai mult, mesajele audio pot fi personalizate şi difuzate prin camerele de supraveghere. 

Camere de supraveghere cu vedere în culoare chiar şi în întuneric

Folosind camerele de supraveghere performante care pot vedea în întuneric în culori, vizibilitatea este mult crescută şi riscul de spargeri şi infracţiuni mult redus. Poţi găsi camere de supraveghere în condiţii de lumină scăzută care redau culorile vii şi detaliile, chiar şi sub lumina stelelor într-o noapte fără lună. 

Camere de supraveghere pe care le poţi accesa de la distanţă

Posibilitatea de a face verificări de la distanţă poate fi salvatoare în nenumărate situaţii. Instalând o aplicaţie pe smartphone, te vei putea conecta de la distanţă pentru a comunica direct cu sistemele de supraveghere din sediul firmei. Astfel, vei avea acces total şi în timp real la imagini video, vei putea primi notificări despre diverse evenimente chiar dacă eşti în alt loc.  

Camerele de supraveghere şi soluţiile bazate pe cloud sunt de viitor

Exact ca şi AI, cloud-ul face parte dintre tendinţele de ultima generaţie din industria camerelor de supraveghere. Societăţile comerciale de toate nivelurile, de la cele mici la cele mari, folosesc din ce în ce mai des serviciile de securitate bazate pe cloud. 

În prezent, şi mai ales după pandemie, se pare că majoritatea companiilor au ajuns să prefere sisteme, servicii şi platforme cât mai simple şi mai uşor de configurat şi de gestionat, iar aici intră în scena tehnologia bazată pe cloud. Cu infrastructură de găzduire în cloud, firmele nu mai au nevoie de servere sau de aplicaţii locale. De asemenea, utilizatorii pot verifica în mod facil şi în timp real situaţia din teren, primesc în cel mai scurt timp notificări şi alarme şi pot răspunde şi în cel mai rapid mod. Totul se poate realiza prin intermediul telefoanelor mobile.

cloud-ul permite operatorilor de securitate să intervină de la distanţă, atât pentru configurarea dispozitivelor şi a camerelor de supraveghere, cât şi pentru remedierea erorilor şi actualizarea sistemelor de securitate. 

Camere de supraveghere care asigură imagini clare pe orice vreme

Claritatea imaginilor video este vitală pentru securitate, iar aceasta nu trebuie să fie condiţionată nici de condiţiile de lumină, dar nici de vreme. Există camere de supraveghere cu tehnologie de imagine cu lumină redusă, capabile să redea imagini clare chiar şi în întuneric deplin. Tehnologia este implementată pe multe modele de camere de supraveghere, inclusiv pe cele 4K, varifocale sau PTZ. Pentru obţinerea imaginilor video clare chiar şi în condiţii de vizibilitate redusă, camerele de supraveghere sunt dotate cu senzori de imagine de înaltă performanţă, algoritmi AI şi tehnologie ISP. 

Şi, dacă tot vorbim de tehnologia de ultimă generaţie pentru obţinerea imaginilor cât mai clare, nu trebuie omisă tendinţa de a folosi camere de supraveghere cu mai multe lentile. Dacă modelele cu un sigur obiectiv au o capacitate limitată şi nu permit obţinerea imaginilor complete, cele cu două sau chiar mai multe lentile pot oferi atât imagini panoramice, cât şi imagini detaliate, mărite substanţial.

Control biometric creşte securitatea şi eficientă camerelor de supraveghere

Nu mai este un secret faptul că, în ultima vreme, controlul accesului autorizat nu se mai bazează pe coduri, PIN-uri sau cărţi de identitate. Pentru că păşim în era biometrica, accesul securizat devine mai rapid şi mai sigur prin recunoaşterea amprentelor digitale, a palmei, a feţei sau a irisului. 

DABSTORE are probabil cea mai mare ofertă de supraveghere video din România şi, dacă eşti firmă comercială, aici vei găsi exact ceea ce ai nevoie pentru a intra în legalitate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO