Info

(P) Tehnologii care revoluţionează lumea investiţională

(P) Tehnologii care revoluţionează lumea investiţională

Autor: Publicitate

12.04.2021, 11:24 148

Tehnologia a avut un impact masiv asupra vieţii noastre, de la viaţa socială, afaceri şi până la educaţie. Tehnologizarea în tranzacţionarea acţiunilor a sporit eficienţa şi organizarea acestui domeniu. În timp, progresele tehnologice au modelat finanţarea, ceea ce a adus de la sine un număr din ce în ce mai mare de investitori la bursă.

Însă doar cei care cumpără acţiuni înţeleg impactul pe care tehnologia l-a avut asupra productivităţii bursei. Astăzi, computerele de mare viteză utilizate de comercianţi pot tranzacţiona o afacere în nanosecunde, mult mai rapid decât un om. Introducerea algoritmilor pe pieţe a revoluţionat modul în care brokerii decid ce acţiuni să cumpere şi să vândă.

Popularitatea burselor de valori a crescut vizibil la nivel mondial în ultimul deceniu, iar România nu face excepţie. La mijlocul lunii martie 2021, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) anunţa un nou maxim istoric al indicelui BET, BVB devenind prima bursă din regiune care trece peste nivelul dinaintea crizei financiare din 2008. Dacă ne uitam pe o perioadă aproape nouă ani, vedem că indicele BET-TR a avut un randament în euro de aproape 231%, fiind de departe cea mai bună evoluţie dintre indicii principalelor pieţe din UE şi Marea Britanie.

Cum influenţează tehnologia piaţa de valori?

Foarte mulţi ani, băncile şi asiguratorii au folosit aceleaşi modele de afaceri relativ statice, extrem de profitabile. Dar astăzi se confruntă din toate părţile cu inovaţii care riscă să le perturbe afacerile, iar singura soluţie este să se adapteze. Industria serviciilor financiare, aşa-numita „fintech”, ar putea duce la o regândire totală a modelelor de afaceri şi a serviciilor financiare. Asta şi pentru că industriile Fintech fac ca procesul de investiţii să fie mult mai rapid, mai eficient şi mai sigur, unele dintre punctele cheie esenţiale pentru cei care cumpără acţiuni.

Adrian Tănase, directorul General al Bursei de Valori Bucureşti, spune că tehnologia joacă un rol din ce în ce mai important în funcţionarea bursei, ea ajutând investitorii să acceseze piaţa cu ajutorul tehnologiei. „Analizăm şi diferite soluţii tehnologice pentru a facilita şi accesul emitenţilor la piaţă, procesul de listare a diferitelor instrumente putând fi mult uşurat folosind tehnologia”, spune Tănase. Primii paşi au fost deja făcuţi la Bursa de Valori Bucureşti, în luna februarie a acestui an. „Exchange Live / Bursa în Direct poate fi testat gratuit până la data de 22 mai 2021 de orice persoană îşi creează cont de utilizator pe site-ul BVB”.

În februarie 2021, a apărut prima analiză a evoluţiei companiilor de tehnologie pe bursă realizată pentru piaţa de capital din România, realizată de compania de tehnologie 2Performant, listată recent pe piaţa AeRO a BVB. Concluzia documentului este că finanţarea prin bursă pentru companiile tech este o oportunitate de a creşte vizibilitatea acestora în rândul investitorilor din România, prin modelul lor de business şi capacitatea de scalare.

La Bursa de Valori Bucureşti existau, până la realizarea acestei analize, 9 companii româneşti de tehnologie sau cu o componentă tech care s-au listat şi au apelat la bursă pentru finanţare. Este exemplul că piaţa de capital din România poate susţine dezvoltarea acestor companii.

Iar semnalele pentru viitor, pentru cei care cumpără acţiuni, sunt bune. Reprezentanţii BVB anunţă că aproape 20 de companii noi sunt în pregătire să îşi listeze acţiunile sau obligaţiunile pe piaţă. Totodată, includerea mai multor companii româneşti în indicii FTSE Russell va continua să pună România într-o lumină optimistă în faţa investitorilor.

 
 
AFACERI DE LA ZERO