Info

(P) Triumful Dragostei

(P) Triumful Dragostei

Autor: Publicitate

10.02.2022, 12:31 200

9.000-16.000 este estimarea superlativă de licitaţie pe care a primit-o un gheridon în manieră Louis XV, ornat cu panouri din porţelan, pictate cu scenă centrală „Le Triomphe De L’Amour”, în maniera Angelica Kuaffman, fiind piesa centrală a Licitaţiei de Art Nouveau şi Romantism, licitaţie de arte decorative, organizată la Bucureşti săptămâna viitoare, în seara de 17 februarie. În jurul scenei centrale pictate, înfăţişând pe Eros în glorie, în car tras de companioanele zeiţei Venus, gheridonul este decorat cu 12 medalioane pictate cu portrete ale doamnelor celebre ale epocii iluminismului – regina Maria Antoaneta, Pauline Bonaparte – sora lui Napoleon, Madame de Pompadour, Maria Terezia a Austriei, împărăteasa Franţei, Maria Luiza a Austriei, a doua soţie a lui Napoleon şi mama prinţului Napoleon al II-lea etc. Piesa, excepţională, este de o mare raritate în piaţa românească de artă, săracă în vestigii ale aristocraţiei locale dinainte de regimul comunist.

Peste 150 de piese decorative de colecţie, de la mobilier de artă la sticlărie franţuzească a celebrei Şcoli de Nancy, sunt scoase la vânzare joi, 17 februarie, în cadrul Licitaţiei de Romantism şi Art Nouveau. Pasionaţii stilului Art Nouveau vor avea ocazia să-şi decoreze ori marcheze spaţiile finisate contemporan cu piese centrale Art Nouveau, complimentând spaţiul de locuit cu accente ale personalităţii iubitorului de artă, fie el contemporan.

6.000-8.000 de euro reprezintă estimarea pe care o are o monumentală lampă din sticlă stratificată Daum Nancy, probabil piesa de sticlărie de cele mai mari dimensiuni ce a apărut vreodată pe piaţa românească de artă decorativă. Piesa decorativă Art Nouveau, decorată cu flori roşii de Creasta Cocoşului, a fost realizată în 1900 şi poartă semnătura, cunoscută în întreaga lume, a celebrei familii de sticlari Daum din Nancy.

O apariţie rară pe piaţa românească de artă, dar mult cultivată în piaţa internaţională, este Demeter Chipăruş, unul dintre cei mai cunoscuţi sculptori Art Deco, care este prezent în licitaţia din 17 februarie cu remarcabila sculptură „The Squal”. Opera realizată din bronz pictat şi fildeş sculptat are o estimare de 3.000-4.000 de euro. Recunoscut pentru creaţiile sale delicate, surprinzând clipe diafane de eleganţă feminină de început de secol, artistul botoşănean Demeter Chipăruş este tranzacţionat la nivel internaţional pentru sute de mii de euro (în 2016, sculptura „Thais”, semnată de Demeter Chipăruş, a fost adjudecată la Casa de Licitaţii Christie’s pentru 261.000 de euro; în România, recordul de adjudecare este deţinut de „Dansatoarea asiriană”, adjudecată pentru 15.000 de euro la Casa Artmark, tot în 2016).

Cele aproximativ 150 de piese de colecţie pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviţă până joia viitoare, 17 februarie. Expoziţia este deschisă publicului larg, cu acces gratuit, de luni până duminică, în intervalul orar 10:00-20:00.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO