Info

(P) Ucraina este deschisă pentru afaceri. Şi plină de oportunităţi

De ce astăzi ar putea fi momentul perfect pentru a te gândi să investeşti în Ucraina

(P) Ucraina este deschisă pentru afaceri. Şi plină de...

Autor: Publicitate

18.11.2022, 08:00 527

Poate fi surprinzător ca o ţară care este încă în război să vorbească despre oportunităţi de afaceri. Totuşi, încă de la începutul războiului, Ucraina nu a omis să uimească întreaga lume în cel mai extraordinar mod. A făcut ca o întreagă planetă să privească o amplă desfăşurare de curaj, determinare şi supravieţuire.

Astăzi, chiar în mijlocul războiului, Ucraina ia prin surprindere mediul de afaceri din lume cu o invitaţie la oportunităţi istorice de afaceri, care ar putea fi „cele mai mari oportunităţi de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial”. (Preşedintele Volodymyr Zelenskyy)

Şi de ce nu te-ai gândi să investeşti într-o ţară care a putut, în cele mai grele vremuri, să-şi reformeze sistemul fiscal şi să stabilească un cadru legal care să ofere condiţii fiabile şi foarte atractive pentru angajamentele financiare?

De exemplu, ia în considerare oportunităţile cu un potenţial de investiţii de 34 de miliarde de dolari în complexul agroindustrial.

Cunoscută istoric drept „coşul Europei”, după prăbuşirea Uniunii Sovietice, Ucraina, în prezent al 3-lea exportator de cereale şi al 5-lea exportator de seminţe oleaginoase la nivel global, a devenit „coşul alimentar” al întregii lumi. Datorită interacţiunii viguroase a condiţiilor climatice favorabile şi a solurilor fertile, sectorul culturilor agricole pune o bază solidă pentru dezvoltarea industriei agricole ucrainene.

Cu randamentele culturilor pe unitatea de îngrăşământ aplicat de peste trei ori mai mari decât media mondială şi cu adoptarea treptată a tehnologiilor agricole moderne, fermierii locali se bucură de costuri de producţie a culturilor mai mici cu 35-40% şi de marje mari.

Comparabil cu poziţia statelor din Golf în producţia globală de petrol, ca producător agrar cu cele mai mici costuri din lume, Ucraina deţine un loc similar în universul agricol global.

Un regim fiscal favorabil completează rentabilitatea superioară, cu un impozit pe profit efectiv de 1%-3% faţă de impozitul standard de 18%. Pe de altă parte, vânzările legate de moneda forte atenuează riscul de depreciere a monedei locale.

Cadrul juridic al pieţei funciare agricole şi terenul nivelat sunt de bun augur pentru agricultura industrială, permiţând realizarea de economii de scară. Fiecare dintre cei mai mari 5 actori din TOP 5 din sectorul agriculturii exploatează peste 200 000 ha de terenuri.

Marii jucători agroalimentari sunt concentraţi în centrul, nordul şi vestul Ucrainei, în timp ce regiunile sudice sunt în mare parte neexploatate. În regiunile cu o rată mare de penetrare, aproape fiecare al treilea hectar de teren recoltat aparţine uneia dintre primele 20 de holdinguri agricole, comparativ cu doar fiecare al şaptelea hectar din sudul Ucrainei. Aici apare o nouă oportunitate. Solul de aceeaşi calitate superioară ca în cea mai mare parte a Ucrainei, zilele lungi însorite şi precipitaţiile suficiente sunt cheia pentru a debloca potenţialul maxim al recoltelor din sudul Ucrainei. Cea mai mare reţea de infrastructură de irigaţii din Europa, în valoare de 5 miliarde de dolari, construită în epoca sovietică, se află neutilizată în sudul Ucrainei. Din totalul de 2,2 mil. ha de suprafaţă echipată pentru irigare în Ucraina, doar 0,6 mil. ha sunt efectiv irigate.

Liderii globali din industriile adiacente apar pe baza unei fundaţii solide în sectorul agricol. MHP, cu sediul în Ucraina, este cel mai mare producător şi exportator local de pui si unul dintre producătorii cu cele mai mici costuri la nivel global, Kernel Holding a devenit cel mai mare producător de ulei de floarea-soarelui, în timp ce Agrofusion, producătorul de pastă de tomate, este pe locul 7.

Stimulată de stocuri ample de materii prime, industria agricolă ucraineană se transformă treptat în producţie cu valoare adăugată mai mare. Este în curs de construcţie prima uzină de prelucrare complexă a porumbului din Ucraina pentru producţia de l-lizină şi de subproduse de prelucrare a porumbului. De asemenea, sunt în curs de a fi puse în funcţiune instalaţii mari de producţie de bioetanol şi biometan.

Următoarea etapă logică în evoluţia industriei agricole ucrainene este dezvoltarea producţiei de bunuri de larg consum pentru pieţele europene şi MENA.

Gânditorii strategici sunt perfect conştienţi de faptul că orice criză se va încheia într-o zi - şi că nu este niciodată prea devreme pentru a evalua opţiunile şi a se pregăti pentru a profita de oportunităţi. Pentru cei prevăzători, guvernul ucrainean a pregătit un "meniu de investiţii", un website unic cu sute de proiecte pentru identificarea şanselor şi sondarea opţiunilor pentru un angajament comercial profitabil. Participarea la reconstrucţia şi extinderea economiei ucrainene ar putea fi o contribuţie crucială la crearea unui mediu de afaceri sănătos şi robust în Europa. Mai multe informaţii despre meniul de investiţii din Ucraina şi despre climatul favorabil pentru investiţii pot fi găsite pe www.advantageukraine.com.

#AdvantageUkraine

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO