Info

(P) Vitema Pharmaceuticals şi DY Nutrition îşi unesc forţele pentru a redefini standardele în sănătate şi nutriţie

(P) Vitema Pharmaceuticals şi DY Nutrition îşi unesc...

Autor: Publicitate

13.06.2024, 09:00 82

Vitema Pharmaceuticals a început o călătorie transformatoare prin joint venture-ul cu DY Nutrition, însemnând investiţii de peste 10 milioane de euro în tehnologie de ultimă generaţie pentru extinderea capacităţilor de producţie, stabilirea unui centru de cercetare şi dezvoltare şi o decizie ambiţioasă de a produce suplimente nutritive respectând standardele farmaceutice GMP, folosind soluţii sustenabile de energie regenerabilă pentru a eficientiza costurile şi a reduce semnificativ amprenta de carbon a companiei. Toate aceste decizii pun în prim plan atât siguranţa consumatorilor prin produse la cele mai riguroase standarde de calitate, cât şi protejarea mediului pentru un viitor sustenabil.

Joint venture-ul a setat o nouă etapă în producţia de suplimente nutritive

Joint venture-ul dintre Vitema Pharmaceuticals, una dintre cele mai sustenabile şi mai moderne unităţi acreditate GMP din sud estul Europei şi DY Nutrition, compania de suplimente nutritive fondată de cunoscutul culturist britanic Dorian Yates, 6x Mr. Olympia, a însemnat investiţii de peste 10 milioane de euro şi a inclus transferul unei echipe de management din Marea Britanie în România, stabilind un nou centru de cercetare şi dezvoltare la Sibiu.

La finalul anului 2023, prin schimbarea echipei de management, atât numele companiei, cât şi structura s-au schimbat, iar modelul de business a migrat de la o fabrică tradiţională de medicamente la o companie dinamică care dezvoltă concepte de brand pentru terţi şi produce la solicitarea acestora. Având acest nou model de business, toate fluxurile de producţie au fost regândite şi modernizate. Vitema Pharmaceuticals este o companie specializată în servicii de contract manufacturing pentru produse farmaceutice şi suplimente nutritive, respectând standardele de calitate din industria farmaceutică. Asigură servicii de la idee până la poziţionarea la raft şi deţine toate capacităţile necesare pentru a gestiona atât producţie la scară mică, cât şi la scară industrială a unei game de produse variate: medicamente generale, suplimente nutritive şi nutriţie sportivă, medicamente oncologice, vitamine, minerale, proteine, aminoacizi şi colagen.

Noua structură a companiei şi modernizarea facilităţilor de producţie au permis extinderea capacităţii anuale la 3,5 miliarde de capsule şi tablete, 4.500 de tone de pudre şi 20 de milioane de unităţi comerciale, urmând ca în următoare perioadă să atingă pragul de 50 de milioane de unităţi comerciale.

Safety, Safety, and Safety... Again

Filozofia de business a joint venture-ului este centrată pe siguranţă. „Safety, Safety and Safety... Again” nu este doar un slogan, ci o promisiune că fiecare produs care părăseşte fabrica Vitema Pharmaceuticals este testat riguros şi respectă cele mai înalte standarde de calitate. Această abordare diferenţiază compania pe piaţa suplimentelor nutritive, unde discrepanţele de calitate sunt frecvente din cauza lipsei reglementărilor stricte de control al calităţii procesului de producţie şi al materiilor prime şi materialelor de ambalare care intră în compoziţia suplimentelor alimentare, aplicabile tuturor producătorilor.

Suplimente nutritive produse la standarde farmaceutice GMP

În lipsa unor reglementări stricte, Vitema Pharmaceuticals a setat proactiv un cadru de producţie a suplimentelor alimentare la aceleaşi standarde de calitate şi siguranţă ca al medicamentelor, acesta fiind cel mai înalt standard. Acest lucru este garantat prin certificarea farmaceutică GMP pe care compania o deţine. Suplimentar certificatului de bună practică de fabricaţie (certificat GMP), deţin certificare ISO 9001:2015 şi ISO 22000:2018. În mod practic, asigurarea acestor standarde se face prin testarea riguroasă a materiilor prime, a produselor intermediare, a produselor finite şi a materialelor de ambalare din punct de vedere fizico-chimic şi microbiologic în laboratoarele proprii. Prin aceste procese, se asigură că materiile prime care urmează să fie utilizate în procesul de fabricaţie respectă standardele de puritate. Pentru suplimente, această testare nu este una obligatorie şi nu toţi producătorii iau aceste măsuri exigente de control, neaderând la standardul de fabricaţie GMP, întrucât nu toate fabricile au această certificare, ceea ce duce adesea la o discrepanţă semnificativă a calităţii produselor disponibile pe piaţă.

Diferenţele dintre GMP Pharma şi GMP Food sunt semnificative. Certificarea farmaceutică GMP este reglementată de Agenţia Naţională a Medicamentelor şi este supusă celui mai ridicat nivel de examinare şi de reglementare datorită cerinţelor stricte necesare pentru a asigura siguranţa, eficacitatea şi consistenţa medicamentelor, spre deosebire de standardele GMP pentru suplimentele alimentare care sunt mai flexibile şi care se bazează, în principal, pe conformitatea cu standardele de calitate, dar fără a impune verificări la fel de riguroase ca GMP Pharma.

Vitema a implementat un sistem de producţie complet închis, care acoperă întregul proces, de la primirea materiilor prime până la ambalarea finală, eliminând orice risc de contaminare încrucişată. Toate produsele fabricate la Vitema Pharmaceuticals, medicamente şi suplimente alimentare, sunt supuse unui control strict, specific unităţilor certificate GMP.

Compania a implementat un sistem de management integrat calitate - siguranţa alimentelor, care permite urmărirea trasabilităţii tuturor proceselor desfăşurate.

Activitatea se desfăşoară într-un complex funcţional situat pe 31 300 m2 ce le permite să realizeze in-house toate etapele de procesare, controlul calităţii şi depozitare a materiilor prime şi a produselor finite. Materiile prime şi materialele de ambalare sunt achiziţionate de la furnizori calificaţi. La fiecare livrare se prelevează mostre reprezentative care sunt supuse analizelor. Se utilizează în producţie doar materialele cu buletin de analiză ce dovedeşte conformitatea din punct de vedere fizico-chimic şi microbiologic. Accesul în spaţiile de producţie şi în laboratoare este controlat electronic, fiind posibil doar pentru personalul instruit care îşi desfăşoară activitatea în zona respectivă. Producţia se realizează în spaţii monitorizate continuu din punct de vedere al temperaturii, presiunii şi umidităţii. De asemenea, se realizează monitorizarea microbiologică a suprafeţelor şi a echipamentelor. Spaţiile au fost proiectate pentru a preveni contaminarea încrucişată, fiecare operaţie desfăşurându-se în arii dedicate. Toate etapele de producţie sunt verificate în mod constant prin control în proces. Produsul finit este prelevat şi analizat, fiind însoţit la livrare de buletin de analiză, care atestă calitatea produsului şi, astfel, se asigură că fiecare produs care părăseşte fabrica respectă întocmai ingredientele declarate pe etichetă.

Vitema Pharmaceuticals a luat decizia de a produce suplimente nutritive respectând standardele stricte şi riguroase din industria farmaceutică, iar acesta este un pas important pentru dezvoltarea industriei de suplimente nutritive şi pentru prioritizarea sănătăţii consumatorilor.

Producţie susţinută prin energie regenerabilă

Un aspect esenţial din cadrul acestei călătorii transformatoare îl reprezintă angajamentul faţă de sustenabilitate. Prin proiectul finanţat de Innovation Norway, Vitema Pharmaceuticals a instalat panouri fotovoltaice cu o capacitate de 0,58 MW, producând anual aproximativ 710 MWh. Acest proiect nu doar că reduce semnificativ amprenta de carbon a companiei, dar susţine şi producţia ecologică a medicamentelor şi suplimentelor nutritive.

”Misiunea noastră este să redefinim ce înseamnă sănătatea pentru generaţiile viitoare, printr-o abordare care îmbină inovaţia continuă cu responsabilitatea faţă de mediu şi societate. Proiectul nostru recent de energie verde, intitulat „Sustain a healthy environment by reducing the CO2 impact of our medical solutions”, finanţat prin fondurile SEE şi norvegiene, este un exemplu clar al acestui angajament. Prin implementarea acestui proiect reuşim să producem aproximativ 710 MWh anual, reducând semnificativ amprenta de carbon şi respectându-ne angajamentul de a opera într-un mod care respectă şi protejează mediul înconjurător. Acest proiect a fost realizat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”.

Integrând sustenabilitatea în toate aspectele operaţiunilor noastre, ne dorim să inspirăm şi alte companii să adopte practici ecologice, modelând astfel industria pentru un viitor mai verde.” – Abdul Yassin, CEO Vitema Pharmaceuticals

Joint venture-ul dintre Vitema Pharmaceuticals şi DY Nutrition Global SA nu doar că a extins capacitatea de producţie şi a modernizat infrastructura, dar a şi stabilit un nou standard de excelenţă în industria suplimentelor nutritive. Prin angajamentul faţă de inovaţie, calitate şi sustenabilitate, Vitema Pharmaceuticals şi DY Nutrition se poziţionează ca lideri de încredere în domeniul sănătăţii şi nutriţiei, inspirând alte companii să adopte atât standarde riguroase de calitate în producţia suplimentelor, cât şi practici ecologice care să contribuie la un viitor mai verde.

Finanţat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”.