Info

(P) WABAG Water Services - Externalizarea serviciilor de Operare şi Mentenanţă a Staţiilor de Epurare: protejarea mediului, eficienţă crescută şi un partener de încredere pe termen lung

(P) WABAG Water Services - Externalizarea serviciilor de...

Autor: Iulian Tenchiu

22.03.2022, 09:00 244

Schimbările climatice şi degradarea mediului natural devin ameninţări existenţiale la nivel global. În ceea ce priveşte resursele naturale, deşi 70% din suprafaţa planetei noastre este acoperită de apă, problemele legate de insuficienţa acesteia şi posibilitatea de a rămâne fără elementul esenţial vieţii devin un scenariu tot mai plauzibil.

Având în vedere obiectivele Uniunii Europene de a atinge neutralitatea climatică până în anul 2050, statuate în Pactul Verde European, companiile active din diferite industrii sunt susţinute să devină mai responsabile în ceea ce priveşte protejarea mediului înconjurător. În ultimii ani, tot mai multe companii îşi regândesc strategia de business şi încearcă să adopte măsuri mai sustenabile pe termen lung, pentru a reduce impactul activităţilor industriale asupra naturii şi pentru a asigura o viaţă mai bună pentru întreaga populaţie.

Tratarea apelor uzate industriale este un prim pas prin care companiile din diferite industrii pot contribui la diminuarea poluării, iar vestea bună este că nu sunt nevoite să gestioneze această activitate pe cont propriu. Acest proces implică mai multe etape, prin care se elimină pe rând toate impurităţile şi agenţii poluanţi existenţi, nocivi pentru sănătatea umană, pentru mediul înconjurător şi, implicit, pentru bunul mers al activităţilor industriale. După tratare, apa poate fi reintrodusă, fără riscuri, în circuitul economic şi natural.

Avantajele externalizării serviciilor de operare şi mentenanţă a staţiilor de epurare

Una dintre companiile specializate în segmentul de tratare şi epurare a apelor industriale este WABAG Water Services, care oferă clienţilor săi servicii eficiente de management operaţional la cele mai înalte standarde, din dorinţa de a menţine un echilibru între dezvoltarea eficientă a organizaţiilor şi protejarea mediului. Printr-un parteneriat cu WABAG, companiile industriale pot ajunge la un nivel optim de eficienţă a activităţii, reducând în acelaşi timp şi costurile operaţionale.

Operarea şi mentenanţa eficientă a unei staţii de epurare se bazează pe o expertiză vastă, respectiv pe investiţii sistematice în instalaţie şi echipamente. Companiile care aleg externalizarea serviciilor de operare şi mentenanţă pentru staţiile de epurare, pot beneficia de numeroase avantaje pentru operaţiunile cotidiene. Printre acestea se numără asigurarea managementului tehnic şi comercial complet al staţiei de epurare, furnizarea de personal calificat pentru operare şi mentenanţă, pentru punerea în funcţiune a echipamentelor, dar şi instruirea personalului deja existent sau modernizarea instalaţiilor conform ultimelor tehnologii.

Avantajele parteneriatului cu WABAG:

  • Costuri operaţionale fixe pe întreaga durată a contractului
  • Reducerea costurilor aferente personalului şi operaţiunilor
  • Capacitatea de a garanta niveluri ridicate de disponibilitate a staţiei
  • Instruirea şi integrarea personalului specializat disponibil
  • Consultanţa oferită de experţi în etapa deciziei de investiţie şi acces la rezultate
  • Modernizarea staţiilor conform tehnologiilor de ultimă generaţieCum orice afacere are nevoi diferite, WABAG propune soluţii integrate, adaptate specificului fiecărei activităţi, care apar în urma unui proces de consultanţă profesională desfăşurat pe toată durata luării deciziilor de investiţie. Astfel, companiile se bucură de un dublu avantaj: obţin o eficienţă sporită în activitatea lor şi protejează totodată mediul înconjurător, menţinând un nivel fix al costurilor.

Printre avantajele externalizării, amintim şi garanţia unei instalaţii care funcţionează la standarde optime prin obţinerea de contracte avantajoase cu furnizorii de echipamente şi chimicale necesare, precum şi prin raportarea către client şi autorităţile publice. În acest sens, companiile care optează pentru contractarea unui partener pentru serviciile de operare şi mentenanţă au siguranţa că activitatea de epurare a apelor uzate industriale întruneşte normele în vigoare.

Contribuţia WABAG la optimizarea parametrilor apelor uzate pentru un producător din industria tutunului

WABAG România are în portofoliul său activităţi de operare şi mentenanţă a staţiilor de epurare a mai multor companii, printre care şi Philip Morris România.

Philip Morris România este una dintre companiile cu care WABAG colaborează încă din luna mai 2019, când o nouă staţie de epurare a apelor uzate a fost instalată în fabrica din Otopeni. La acel moment, Philip Morris România viza ca activitatea fabricii să continue să fie în conformitate cu exigenţele impuse de Administraţia Naţională Apele Române.

Menţinerea permanentă a parametrilor în limita de evacuare reglementată în normativul NTPA 001/2002 privind nivelul de încărcare a apei industriale cu diverşi poluanţi, precum azot organic, oxizi de azot, azot amoniacal, fosfor total, sulfat, dar şi menţinerea unui nivel optim al pH-ului, al materiilor solide în suspensie şi al oxigenului chimic şi biochimic au reprezentat obiectivul principal al colaborării.

În prezent activitatea se concentrează pe optimizarea, operarea şi mentenanţa staţiei pentru a avea un impact minim asupra mediului. Unul dintre obiectivele investiţiilor masive făcute de Philip Morris International în fabrica din România este ca aceasta să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2024. Un alt scop al colaborării a fost eliminarea tuturor mirosurilor neplăcute caracteristice staţiilor de epurare. Acest lucru a fost realizat cu ajutorul unei staţii moderne de tratare a aerului viciat.

Staţia actuală are o capacitate proiectată de 800 m³/zi, astfel încât să se asigure conformitatea acesteia pentru descărcare sau reutilizare.

Ca urmare a experienţei şi în funcţie de specificaţiile echipamentelor, WABAG Water Services a realizat un plan de mentenanţă personalizat şi eficient, raportat inclusiv la durata de viaţă a echipamentelor, a costurilor operaţionale şi la nivelul de alocare a resurselor.

Astfel, printr-un proces de operare cu personal propriu calificat şi expertiză în această industrie, WABAG Water Services asigură servicii de mentenanţă corectivă şi reactivă 24h/24 pentru întreaga instalaţie, dar şi un proces continuu de eficientizare a consumabilelor pentru echipamente, precum chimicale sau energie electrică şi raportare periodică.

 „Efectele pozitive ale măsurilor de epurare a apelor uzate asupra activităţii companiei noastre nu au întârziat să apară. Datorită colaborării cu WABAG Water Services, Philip Morris România a înregistrat întotdeauna parametrii adecvaţi, cu cel puţin 10-20% mai mici faţă de limitele impuse de autorităţi, fără a pune în pericol funcţionarea fabricii şi cu respectarea permanentă a reglementărilor în vigoare. Suntem mulţumiţi că împreună putem, astfel, contribui la un mediu mai curat şi mai sigur pentru generaţiile viitoare. Datorită acestor măsuri, dar şi a altora incluse în planul de investiţii de peste 600 de milioane USD al Philip Morris International în fabrica din România, în perioada 2017-2023, suntem mai aproape de a atinge obiectivul ca această unitate de producţie să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2024”, a declarat Joao Brigido, Manufacturing Director Philip Morris Romania.

Despre WABAG

WABAG Water Services este o subsidiară a grupului VA Tech WABAG, prezent pe 4 continente şi în peste 20 de ţări. Cu o experienţă de peste 95 de ani în domeniu, WABAG oferă tehnologii şi servicii perfect adaptate cerinţelor fiecărei industrii. În România, WABAG Water Services este prezentă din anul 2008, între timp devenind un partener de încredere pentru companiile din diferite industrii în protejarea mediul înconjurător şi resurselor naturale. WABAG Water Services este o companie specializată în proiectarea, construirea şi operarea staţiilor de epurare a apelor uzate industriale, având soluţii complete, adaptate specificului fiecărei industrii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO