Info

(P) Whisky-uri rare şi vinuri de colecţie pentru masa de sărbătoare

Autor: Publicitate

05.12.2022, 13:42 703

Whisky-urile preferate ale colecţionarilor şi investitorilor, vinuri rare sau şampanii de colecţie se reunesc în tradiţionala Licitaţie de Crăciun dedicată băuturilor vechi şi rare ce urmează să facă cinste oricărei mese de sărbătoare sau pentru a fi dăruite cadou. Cele 200 de băuturi de colecţie din Licitaţia de Whisky-uri Rare şi Vinuri de Colecţie reprezintă şi o formă de investiţie atractivă având în vedere caracterul de ediţie limitată, vechimea, dar şi preţul accesibil, de cca. 30-50% din preţul pieţei de vinuri româneşti şi internaţionale.

Cel mai valoros whisky al licitaţiei, un Macallan de ediţie foarte rară, are un preţ de pornire de 6.000 de euro. Macallan Samaroli a fost îmbuteliat de R.W. Duthie în 1984 special pentru Osteria Apostoli din Milano. Samaroli este poate cel mai venerat îmbuteliator independent de whisky din Italia. Pentru preţul de pornire de 4.000 de euro este scoasă la licitaţie o rară ediţie Macallan de 2 litri îmbuteliată în 1980, dar şi o ediţie aniversară de Macallan Unblended îmbuteliat în 1958, însoţită de cutia originală, fiind perfecte pentru un cadou de colecţie. 

Segmentul vinurilor de colecţie este reprezentat de un impresionant vin Romanée-Conti, Échézeaux din 1996. Exemplarul vintage a fost produs într-o ediţie limitată, având numărul 3776. Vinurile Romanée-Conti ating în prezent, la nivel internaţional, preţuri record, iar exemplarul din licitaţie are preţul de pornire de 1.000 de euro. Licitaţia din 13 decembrie reuneşte şi o selecţie de vinuri cu valoare investiţională, cu o marjă de rentabilitate mult mai bună decât multe active mai volatile. Investiţii în vin se pot realiza pe 13 decembrie, având în vedere apariţia unui lot de 6 sticle de Château Monbrison Margaux din 2013, care are un preţ de pornire de doar 150 de euro, sau a unei bogate selecţii de vinuri franţuzeşti de Bordeaux, care au preţuri de pornire între 40 şi 150 de euro. 

Având o tradiţie milenară în cultivarea viţei de vie şi a producerii vinului, Franţa ne oferă unul dintre cele mai bune vinuri din lume – Chateau Saint Michel Rivesaltes, fiind şi cel mai vechi exemplar din licitaţia din 13 decembrie. Vinul din 1945 are preţul de pornire de doar 100 de euro şi este însoţit de cutia originală.

Selecţia specială de whisky-uri, vinuri şi şampanii de colecţie este păstrată în crama de la Palatul Cesianu-Racoviţă şi poate fi vizitată până săptămâna viitoare, marţi, 13 decembrie, iar atunci licitată fizic în sala de licitaţii la sediu Artmark, pe str. C.A. Rosetti, nr. 5, dar şi online pe platforma Artmark Live 2.0, de către orice persoană interesată care a deschis în prealabil un cont pe artmark.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO