Info

Pe baza parteneriatului strategic cu Plasmaserv Metal Connection, SOCOT îşi consolidează poziţia pe piaţa confecţiilor metalice, prin extinderea capacităţii de producţie

Advertorial

Pe baza parteneriatului strategic cu Plasmaserv Metal...

Autor: Publicitate

16.12.2024, 07:00 1360

SOCOT, furnizor de servicii profesionale de inginerie pentru infrastructură, lucrări hidrotehnice complexe, lucrări civile şi industriale, construcţii de drumuri şi poduri, a demarat un proces de extindere a capacităţilor de producţie pentru confecţii metalice, un segment dezvoltat accelerat după anul 2020, în urma parteneriatului cu Plasmaserv Metal Connection, furnizor de echipamente şi soluţii complete pentru sudare şi debitare cu plasmă, cu o experienţă de peste 20 de ani pe piaţa locală.

Acest parteneriat a permis SOCOT să contribuie la proiecte de importanţă strategică, precum reabilitarea barajului Porţile de Fier I, în cadrul investiţiei “Măsuri de protecţie suplimentară a disipatorului barajului deversor Porţile de Fier I”, prin realizarea unor lucrări de mare complexitate tehnică. Totodată, SOCOT şi-a diversificat portofoliul de activităţi, iar colaborarea cuPlasmaserv nu doar că a generat valoare adăugată pentru cele două companii, ci a oferit şi un model de succes pentru parteneriatele antreprenoriale româneşti, demonstrând că investiţiile bine gândite şi sprijinul reciproc pot redefini industriile”, declară Radu Popa, director tehnic SOCOT.

SOCOT, recunoscută pentru experienţa sa în domeniul construcţiilor hidrotehnice, a trecut printr-o transformare profundă începând cu 2020, odată cu decizia strategică de a integra în activitatea internă producţia de confecţii metalice, contractând echipamentele necesare de la Plasmaserv Metal Connection, compania fondată la Târgu Mureş de inginerii Csongor Andras Csegedi şi Tiberiu Vladimir Vărzar, în urmă cu 20 de ani.

Parteneriatul nostru cu Plasmaserv a fost mai mult decât o colaborare comercială. În 2020, am început să investim în dezvoltarea acestui segment al construcţiilor metalice datorită sprijinului  tehnologic şi al consultanţei, iar acum suntem în măsură să abordăm proiecte complexe, precum realizarea unor lucrări noi sau de reabilitare”, spune Radu Popa.

Tiberiu Vărzar, cofondator şi CEO al Plasmaserv Metal Connection, consideră această relaţie un exemplu pozitiv de colaborare pentru mediul de afaceri românesc: „SOCOT a demonstrat că, prin viziune şi investiţii strategice, companiile româneşti pot deveni lideri în industrii cheie”.

Relaţia de afaceri dintre cele două companii, ambele din Târgu Mureş, a început în contextul provocărilor impuse de pandemie, până în 2020, SOCOT concentându-se pe lucrări hidrotehnice şi construcţii civile la care lucrările de confecţii metalice necesare erau externalizate către diverşi terţi. După debutul pandemiei, SOCOT şi-a reanalizat modelul de afaceri şi a decis să dezvolte intern capacităţile de confecţii metalice, pentru a controla mai bine procesele dar şi pentru diversificarea gamei de servicii. Noua strategie s-a dovedit în scurt timp un succes, determinând SOCOT să continue extinderea acestei direcţii, ceea ce a permis optimizarea costurilor şi reducerea timpilor de execuţie.

Plasmaserv Metal Connection a demonstrat că poate fi aliatul cheie în acest proces, oferind nu doar echipamente, ci şi consultanţă valoroasă. Deşi cele două companii se cunoşteau de mult timp, având sedii învecinate în Târgu Mureş şi având o bună cunoaştere a competenţelor lor profesionale în domeniul furnizării echipamentelor şi serviciilor de sudură, primul proiect major, care a rezultat din acest parteneriat, a fost achiziţia unui aparat de debitare cu plasmă CNC. Această investiţie a fost una semnificativă pentru un proiect strategic din portofoliul SOCOT: Proiectare şi execuţie lucrări pentru investiţia ”Măsuri de protecţie suplimentară a disipatorului barajului deversor Porţile de Fier I”, care a implicat fabricarea a peste 400 de tone de confecţii metalice.

Am reuşit să amortizăm peste 50% din preţul aparatului chiar din primul proiect major”, afirmă reprezentantul SOCOT. „Echipamentul nu doar că a accelerat timpii de execuţie şi a îmbunătăţit performanţa tehnologică, dar ne-a redus considerabil costurile, ceea ce a făcut diferenţa într-un proiect de anvergură, precum cel de la Porţile de Fier”, explică Radu Popa.

În aceste condiţii, SOCOT şi-a propus să continue investiţiile în modernizare şi dezvoltare şi a luat decizia de a-şi extinde capacităţile de producţie prin construcţia unei noi hale industriale dotate cu utilaje de ultimă generaţie. Astfel, compania se află în proces de autorizare pentru o hală complet nouă, proiectată să găzduiască utilaje mai mari şi să susţină o capacitate de producţie sporită. Noua bază de producţie va permite companiei să crească atât volumul, cât şi complexitatea proiectelor. ”Este un pas firesc în evoluţia noastră. Actuala hală are limitări structurale, iar pentru a ne putea extinde, avem nevoie de o infrastructură modernizată. Ne dorim să devenim un jucător principal în sectorul confecţiilor metalice complexe, iar această investiţie este un pas esenţial pentru atingerea acestui obiectiv”, subliniază Radu Popa.

Extinderea vine şi ca răspuns la creşterea cererii pentru confecţii metalice şi la nevoia de modernizare a infrastructurii strategice a României, dar şi pe fondul unui parteneriat românesc de valoare care înseamnă să poţi lucra cu un colaborator ce depăşeşte rolul de simplu furnizor de echipamente.

Un aspect care diferenţiază Plasmaserv Metal Connection pe piaţa furnizorilor de echipamente este abordarea sa şi relaţia cu clienţii. „Pentru noi, succesul clientului este succesul nostru. Ne asigurăm că fiecare soluţie oferită este perfect adaptată nevoilor clientului”, explică Tiberiu Vărzar.

În cazul SOCOT, Plasmaserv Metal Connection a furnizat nu doar echipamente de sudură şi tăiere, ci şi un suport constant în optimizarea proceselor şi în pregătirea personalului. „Am fost alături de SOCOT în toate etapele, de la identificarea nevoilor până la implementarea soluţiilor. Acest nivel de implicare ne-a permis să construim o relaţie de încredere”, spune Tiberiu Vărzar. O relaţie de încredere, aşadar, care în mod evident are un impact pozitiv asupra economiei şi semnalează nevoia de sprijin pentru companiile autohtone. SOCOT, cu peste 200 de angajaţi şi o reţea extinsă de subcontractori, contribuie semnificativ la dezvoltarea infrastructurii strategice a României. „Proiectele în domeniul infrastructurii nu sunt doar simple construcţii. Ele reprezintă investiţii, care au impact direct asupra vieţii oamenilor şi asupra economiei naţionale. Un baraj, de exemplu, nu doar protejează populaţia şi asigură alimentarea cu apă, ci contribuie şi la securitatea energetică a ţării”, afirmă Radu Popa, subliniind că este esenţial ca România să sprijine companiile autohtone care investesc în infrastructură.

Noua direcţie de business a fost rapid consolidată, permiţând SOCOT să producă în prezent între 300-500 de tone de confecţii metalice anual, în funcţie de complexitatea lucrărilor. Aceste lucrări, care necesită precizie extremă şi materiale speciale, depăşesc cu mult complexitatea construcţiei de structuri metalice simple, cum ar fi halele industriale. „Valoarea adăugată vine din complexitatea lucrărilor, nu din tonaj. Aceste componente sunt esenţiale pentru funcţionarea infrastructurilor strategice”, explică reprezentanţii SOCOT. Proiectele SOCOT includ componente esenţiale pentru baraje, structuri mecanice şi alte echipamente industriale complexe, oferind capacitatea companiei de a răspunde unor cerinţe tehnice riguroase.

De asemenea, reprezentantul Plasmaserv Metal Connection atrage atenţia asupra importanţei susţinerii antreprenorilor români şi în privinţa faptului că parteneriatul dintre cele două companii nu a generat doar beneficii economice imediate pentru cele două entităţi, ci a stabilit şi un model de succes în peisajul antreprenorial românesc. „Avem know-how local şi companii capabile să facă faţă acestor provocări. Suntem bucuroşi să fim parte din această poveste. Colaborarea cu SOCOT este un exemplu de parteneriat win-win. Este un exemplu despre cum companiile româneşti pot lucra împreună pentru a crea valoare şi pentru a sprijini economia naţională, pe termen lung”, a concluzionat Tiberiu Vărzar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels