Info

Producătorul de ţigarete Philip Morris International mai investeşte 100 de milioane de dolari în fabrica din Otopeni, unde produce consumabile pentru IQOS

28.10.2021, 11:56 876

 

  • Philip Morris a investit deja 500 de milioane de dolari în fabrica din Otopeni din 2017 încoace
  • 350 de noi locuri de muncă au fost create de companie în ultimii 4 ani
  • Investiţia a vizat transformarea producţiei de ţigarete tradiţionale în producţie de consumabile pentru sistemele de tutun încălzit
 

Producătorul de ţigarete Philip Morris International (PMI), de al cărui nume se leagă brandurile Marlboro şi noul dispozitiv de încălzire a tutunului IQOS, investeşte 100 de milioane de dolari în fabrica din Otopeni în perioada 2022-2023.

Anul acesta, compania a mai investit 100 de milioane de dolari în aceeaşi unitate de producţie, unde produce consumabilele pentru IQOS, sistemul electronic de încălzire a tutunului dezvoltat de companie.

”Din 2017, când a început procesul de transformare a fabricii din Otopeni, până în prezent, 500 de milioane de dolari au fost investiţi în dezvoltarea capacităţilor de producţie, formarea angajaţilor şi implementarea unor soluţii care vizează sustenabilitatea. Din această sumă, aproape 100 de milioane de dolari au fost investiţi doar în 2021. În perioada 2022-2023, PMI va mai investi peste 100 de milioane de dolari şi va continua să dezvolte capacităţile de producţie a consumabilelor pentru IQOS pentru piaţa internă şi externă, cât şi pentru a avea un impact cât mai redus asupra mediului – obiectivul final este ca fabrica să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2024”, se arată într-un comunicat transmis de companie.

Decizia companiei vine în contextul unei schimbări de strategie la nivel global care prevede ca, până în 2025, peste 50% din veniturile Philip Morris International să fie generate de produsele ”fără fum”. În 2020, Philip Morris a avut la nivel global venituri nete de 28,7 miliarde de dolari, iar aproape un sfert din venituri au fost generate de produsele ”fără fum”, potrivit datelor din raportul financiar pe 2020 al companiei. În România, Philip Morris are două companii (Philip Morris România şi Philip Morris Trading) cu afaceri cumulate de peste 3,4 miliarde de lei (809 milioane de dolari) în 2020, potrivit datelor raportate în bilanţul depus la Ministerul de Finanţe.

Grupul are opt fabrici la nivel global în care se produc consumabile pentru IQOS, dintre care trei sunt în state din Uniunea Europeană (România, Grecia şi Italia).

Dacă înainte de 2017 compania producea în fabrica de la Otopeni ţigarete tradiţionale, din 2017 încoace produce consumabile pentru IQOS. Fabrica are în prezent 950 de angajaţi, cu 300 mai mulţi decât în 2017.

”Cele 500 de milioane USD  investite până acum şi accentul pus pe dezvoltarea categoriei produselor fără fum au făcut ca valoarea totală a exporturilor acestor consumabile  să fie comparabile cu exporturile de ţigarete ale României (...) ”, a spus Daniel Cuevas, Managing Director, Philip Morris România.

Potrivit datelor centralizate de Philip Morris, în 2020, exporturile de bunuri aparţinând grupei de produse „Alte tutunuri şi înlocuitori de tutun” au fost în valoare de 669 de milioane de euro. Acestea sunt constituite preponderent din produse din tutun încălzit şi au crescut de aproape 20 de ori de la începutul investiţiei în transformarea fabricii din Otopeni, adaugă reprezentanţii companiei.

”Această categorie de produse se situează în top 5 produse agroalimentare exportate din România, depăşind în anul 2020 valoarea exporturilor de seminţe de floarea-soarelui”, se mai arată în comunicatul Philip Morris.

92% din producţia fabricii este exportată în 54 de pieţe de pe cinci continente, iar 8% acoperă consumul intern, unde Philip Morris România deţine o cotă de piaţă de aproximativ 80% din categoria produselor din tutun încălzit, la nivelul celui de-al treilea trimestru al anului 2021. În România, în aceeaşi perioadă, consumabilele pentru IQOS au reprezentat 3,4% din piaţa totală a ţigaretelor şi a produselor din tutun.

„Pentru a continua investiţiile, avem nevoie de predictibilitate legislativă, precum şi de un cadru fiscal echilibrat care să favorizeze inovaţia. Produsele din tutun şi cu nicotină ar trebui taxate în funcţie de riscurile la care acestea îi expun pe consumatori”, a adăugat Dragoş Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România.

În perioada 2022-2023, investiţiile în fabrica din Otopeni vor continua cu scopul de a dezvolta şi mai mult capacitatea de producţie şi de a extinde portofoliul de produse, care va include consumabile pentru IQOS ILUMA, dispozitivul de ultimă generaţie lansat recent de Philip Morris International. De asemenea, investiţiile vizează ţinte strategice din domeniul sustenabilităţii: fabrica îşi propune să atingă o amprentă de carbon neutră până în 2024. 

Industria de ţigarete se pregăteşte de tranziţia completă spre dispozitivele ”fără fum”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO