Sistemul de Garanţie-Returnare, lansat pe piaţa locală în urmă cu 10 luni, a depăşit deja graniţele României şi a câştigat recunoaştere internaţională în urma rezultatelor şi a progreselor remarcabile înregistrate până în prezent. SGR s-a numărat printre subiectele discutate în cadrul evenimentului Climate Week NYC 2024, desfăşurat luna trecută la New York. Evenimentul marchează întâlnirea anuală care reuneşte lideri din întreaga lume şi experţi din industrie pentru a discuta despre cele mai eficiente iniţiative de accelerare a tranziţiei către o economie circulară.
Ediţia din acest an a acoperit o gamă largă de subiecte, inclusiv economia circulară şi aspecte legate de dezvoltarea unui stil de viaţă sustenabil, soluţii şi politici privind energia verde, modalităţi de finanţare şi investiţii în domeniul schimbărilor climatice, precum şi impactul acestor schimbări asupra sănătăţii. Lideri din toate colţurile lumii au fost invitaţi să ia parte la o serie de discuţii cu privire la soluţii eficiente menite să stimuleze creşterea nivelului de reciclare a ambalajelor.
SGR, cel mai mare proiect de economie circulară implementat până acum în România, a fost un subiect central al reuniunii, iar prezentarea susţinută de Gemma Webb, CEO-ul RetuRO, a fost catalizatorul unei ample dezbateri despre utilizarea eficientă a resurselor şi reducerea risipei. Publicul prezent şi-a exprimat aprecierea faţă de provocarea de a implementa un proiect cu un asemenea impact asupra mediului într-un timp atât de scurt, dar şi faţă de performanţa de a mobiliza numeroase industrii, autorităţile şi cetăţenii să colaboreze în vederea atingerii unui scop ambiţios.
De asemenea, Gemma Webb a subliniat necesitatea unui astfel de proiect pentru România, nu doar din perspectiva protejării mediului înconjurător, ci şi pentru a facilita atingerea obiectivelor de reciclare ale ţării. De-a lungul timpului, România s-a situat constant printre ultimele ţări din Europa la acest capitol, cu o rată de reciclare de 13%.
„Prezentarea Sistemului de Garanţie-Returnare pe una dintre cele mai importante scene internaţionale în domeniul sustenabilităţii reprezintă confirmarea progreselor deosebite ale sistemului de până acum. Implementarea SGR a fost o cursă contracronometru, care însă s-a dovedit extrem de eficientă, cu rezultate cantitative şi calitative de excepţie, având în vedere resursele limitate de timp. SGR este cel mai amplu proiect de economie circulară din România şi prima iniţiativă de acest gen la nivel naţional. Acest demers reprezintă un pas important pentru armonizarea României cu ţările europene care au adoptat de mult timp soluţii pentru reciclarea ambalajelor, atingând rate de reciclare de peste 90%. Obiectivul nostru este să obţinem un succes similar şi aici, în România, croindu-ne calea spre o poziţie de lider în domeniul sustenabilităţii şi al responsabilităţii faţă de mediu, creând totodată un obicei pentru reciclare în rândul românilor”, a declarat Gemma Webb, CEO şi Preşedinte al Directoratului RetuRO.
Astăzi, la mai puţin de un an de la lansarea SGR în România, peste 2 miliarde de ambalaje au fost returnate de către consumatorii din întreaga ţară, fapt care indică o participare extraordinară. RetuRO a predat 110.000 de tone de materiale de înaltă calitate către reciclatori, asigurând, astfel, că acestea sunt reintroduse pe piaţă şi nu irosite, a creat peste 800 de locuri de muncă verzi, generând un impact semnificativ asupra comunităţilor locale, şi a dezvoltat o infrastructură extinsă pentru procesarea ambalajelor SGR colectate, care include 7 centre regionale de numărare şi sortare deja operaţionale, cu o capacitate de procesare cumulată de peste 7 miliarde de ambalaje anual.
Beneficiile sistemului se resimt la nivelul întregii ţări, de la reducerea vizibilă a cantităţilor de deşeuri din spaţiile verzi, până la scăderea apreciabilă a volumului de ambalaje care ajung în natură şi la gropile de gunoi.
România, un exemplu pentru alte ţări
Complexitatea şi acoperirea geografică oferă sistemului din România un caracter unic, ceea ce îl transformă într-un potenţial reper global în materie de bune practici. SGR este cel mai mare sistem complet integrat la nivel global şi al doilea ca mărime din Europa, după Germania.
Datorită SGR, România demonstrează că joacă un rol activ în construirea unui viitor sustenabil atât la nivel local, cât şi global, oferind exemple concrete de bune practici pentru alte ţări care doresc să introducă măsuri similare.
„Privind în perspectivă, SGR are potenţialul de a deveni un model de referinţă pentru alte ţări care doresc să pună în aplicare acest tip de sistem. Am încredere că, prin prezenţa noastră la Climate Week NYC, povestea de succes a Sistemului de Garanţie-Returnare va depăşi graniţe şi va influenţa şi alte ţări să se alăture iniţiativelor globale de protejare a mediului. Mai mult, prezentarea SGR în faţa unui public internaţional de asemenea anvergură este o recunoaştere a eforturilor ţării noastre pentru un viitor mai verde şi un pas important care subliniază poziţia strategică a României în discuţiile despre sustenabilitate şi tranziţia către o economie durabilă la nivel internaţional”, a adăugat Gemma Webb.
Efortul colectiv şi asumarea angajamentului de a genera un impact pe termen lung au fost consideraţi factori esenţiali pentru succesul SGR. Progresele de până acum s-au bazat în mod decisiv pe sprijinul şi participarea constantă a tuturor părţilor implicate - consumatori, producători, retaileri, autorităţi, reciclatori - oferind un bun exemplu de cooperare între industrii şi între diverse părţi interesate în vederea asigurării unui viitor mai verde pentru România şi a transmiterii unei moşteniri de durată către generaţiile tinere.