Info

Suprafaţa de gheaţă din Oceanul Arctic va atinge săptămâna viitoare un minim record

Gheaţa din Oceanul Arctic, aparatul de aer condiţionat al planetei, scade văzând cu ochii
21.08.2012, 13:44 403

Suprafaţa de gheaţă din Oceanul Arctic va scădea săptămâna viitoare până la cel mai redus nivel înregistrat vreodată, după care va continua să se topească, potrivit Reuters.

"Un nou record zilnic se va înregistra probabil la sfârşitul lui august. Sunt şanse ca nivelul să scadă sub recordul anterior în timp ce calota glaciară e încă în retragere", spune Ted Scambos, lider al echipei de cercetare care monitorizează cantitatea de gheaţă a planetei în cadrul U.S. National Snow and Ice Data Center.

Cantitatea de gheaţă de la Polul Nord este importantă deoarece regiunea este un puternic determinant pentru condiţiile meteo de pe planetă. Locul este denumit "aparatul de aer condiţionat al planetei".

Pe măsură ce porţiuni ale calotei glaciare s-au topit, anul 2012 a înregistrat recorduri de temperaturi înalte şi secete pe o mare porţiune a emisferei nordice, mai ales în SUA.

Până la sfârşitul verii, calota s-ar putea retrage până la mai puţin de 4 milioane kilometri pătraţi, un nou record.

Recordul anterior a fost înregistrat în 2007, când calota glaciară a ajuns la o suprafaţă totală de 4,28 milioane kilometri pătraţi, cu 23% mai puţin decât recordul anterior, stabilit în 2005, şi cu 39% mai puţin decât media stabilită între 1979 şi 2000.

Pe de altă parte, 2007 a "beneficiat" de o furtună perfectă a condiţiilor pentru topirea gheţii: a fost un an mai cald şi mai însorit ca de obicei, cu ape oceanice şi vânturi extrem de calde.

Depăşirea recordului în august ar veni neobişnuit de devreme, având în vedere că anul trecut punctul de contracţie maximă a calotei glaciare a venit pe 9 septembrie, iar august este de obicei o perioadă în care topirea calotei are un ritm mai lent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO