Este vorba de Bogdan Păunescu, un tânăr IT-ist din Alba Iulia, fondator al agenţiei de publicitate artON media, o firmă matură de web design ce tocmai a împlinit 10 ani pe piaţă şi agenţia care realizează logo-uri după raportul de aur din 2016 pentru clienţi din Bucureşti, Cluj, Timişoara şi nu numai.
Colega noastră Alexandra Cepăreanu a luat legătura cu el şi a ieşit următorul interviu:
Cum şi când a pornit businessul? Ce te-a făcut să îl porneşti? (două motive care au stat la baza deciziei)
Cred că în viaţă totul pleacă de la un gând, o nevoie şi nu în ultimul rând, pasiune, poate chiar un vis. Era anul 2013, pe final, eram student pentru a deveni inginer topograf, aveam vreo 23 de ani şi deja îmi câştigam existenţa dezvoltând website-uri pentru diferiţi clienţi. Am fondat compania artON media exact pe finele lui ianuarie 2014, o companie mică, cu un tânăr în spate, dornic să muncească, cu vise şi un scop clar, să devin top în ceea ce fac! Acum câteva luni, mai exact în 31 ianuarie 2024, am împlinit 10 ani de activitate, 10 ani frumoşi, trecuţi cu emoţii, cu dificultăţi, dar motivaţi permanent de satisfacţia clienţilor.
Pasiunea mea pentru IT a luat naştere odată cu primirea primului calculator la vârsta de 16 ani. Până la 20 de ani ştiam deja două limbaje de programare şi puteam asambla orice calculator pe componente fără nicio problemă. Cu compania fondată, cu prima facultate terminată şi deja ancorat în problemele reale ale societăţii, m-am înscris în sfârşit la facultatea care îmi era destinată, Facultatea de Informatică, să devin oficial inginer IT, facultate pe care am şi terminat-o cu brio, un mult aşteptat 10 la licenţă, o lucrare care defapt era ultimul proiect realizat de compania mea, portalul de plăţi al furnizorului de apă din judeţul Alba. M-am simţit aşa de împlinit, de mulţumit, motiv pentru care atenţia mea s-a concentrat pe dezvoltarea firmei mele, lucru care s-a şi întâmplat, clienţii erau tot mai mulţi de la an la an, deja angajasem primii mei colegi, cifra de afaceri se dubla natural, profitul la fel, astfel încât prin 2018 am reuşit să fim locul I în top profit România, conform rezultatelor financiare şi calculate de Camera de Comerţ şi Industrie Alba, bineînţeles, pe domeniul nostru de activitate, reuşind să ne depăşim concurenţa şi să ne plasăm acolo unde ne doream.
Cum a fost anul 2023 pentru voi?
2023 a fost anul schimbărilor. După cum spuneam mai sus, firma noastră a trecut prin toate etapele, sănătos, treaptă cu treaptă, astfel încât de la o mică firmă de IT, de dezvoltare website-uri am devenit o agenţie full service, unde clienţii primeau toate serviciile de care aveau nevoie, de la conturarea identităţii vizuale, la realizarea de website-uri de prezentare, magazine online sau aplicaţii web, până la lansarea propriu zisă a lor de piaţă prin servicii de marketing complete, publicitate online şi offline, campanii PR, social media, SEO, foto/video, print şi multe alte servicii complementare. Cu siguranţă puteţi regăsi mai multe detalii pe www.artonmedia.ro.
În cifre, 2023 a fost anul în care am depăşit 2 milioane de lei, dublu faţă de anul precedent şi anul reinventării şi inovaţiei, în care am adaptat cu succes inteligenţa artificială, dar şi anul în care am introdus două noi segmente de business în portofoliul nostru de produse şi servicii: serviciile de print şi vânzarea retail de produse IT: PC-uri, laptop-uri, servere, reţelistică, soluţii de securitate, în special, suntem printre puţinii parteneri Bitdefender din judeţul Alba.
Cum se „simte” începutul anului 2024?
Îţi răspund cu mâna tremurândă, pentru că anul acesta doresc să îmi plasez compania printre cei mai importanţi furnizori de servicii IT, de web, grafică publicitară şi web.
Care sunt două dintre cele mai mari provocări cu care te confrunţi în prezent şi care ar fi soluţiile la aceste provocări?
Cea mai mare provocare este chiar tehnologia, poate sună ciudat un pic? E vorba de inteligenţa artificială care este capabilă să înlocuiască inginerii IT, mai ales în programare, chiar şi grafică şi nu numai. Reprezintă un risc pe termen lung, pentru că deja oricine are acces la orice, vrei să faci, spre exemplu un formular de căutare avansat în pyton, un chat gpt, ţi-l generează în câteva minute, lucru pe care, un programator îl poate face în ore bune de muncă, cu toate metodele de securitate şi tot ce presupune testarea.
O altă provocare este piaţa în sine, e instabilă, taxele, statul care ne încurcă la fiecare pas, pe cei care lucrăm corect, cinstit sau cel puţin, aşa se simte. Avem taxă la taxă.
Câţi oameni lucrează în prezent în cadrul companiei şi ce planuri ai anul acesta privind recrutările? Câţi oameni cauţi şi pentru ce funcţii/roluri?
Am început anul cu o mică recrutare de agenţi de vânzări, specialiştii IT şi grafică şi dorim, cu inima în dinţi să fie anul asumărilor, a curajului de a face lucrurile să se mişte, exponenţial. Simt că va fi cel mai bun an al nostru.
În momentul de faţă suntem 4 angajaţi full time şi 6 colaboratori plus diferite parteneriate cu companii strategice pentru a satisface cu succes nevoile clienţilor noştri.
Care a fost investiţia totală în dezvoltarea şi lansarea businessului? Ai atras până acum finanţări? Ai planuri privind atragerea unei investiţii în 2024?
Bună întrebare, cumva îmi arunci mingea la fileu, mai sus îţi spuneam că doresc anul acesta să fie cel mai bun an pentru noi, pentru că dorim să dezvoltăm un segment de business nou adăugat în portofoliul nostru, serviciile tipografice, tot ce înseamnă print şi producţie publicitară. Am strâns cureaua, cum se zice, nu mi-am cumpărat maşini scumpe sau vile, ori “spart banii prin cluburi, totuşi îs tânăr, doar 34 de ani” şi am adunat pe forţe proprii o sumă considerabilă, mică pentru unii, mare pentru alţii, aproape jumătate de milion de euro, bani pe care o să-i folosesc ca şi contribuţie proprie la un proiect pe fonduri europene, deja depus pe aceeaşi sumă, vreo 2.1 milioane de lei pentru achiziţia de echipamente tipografice, prese digitale, cnc-uri, imprimante industriale, game de vârf, gen Konica Minolta, AccurioPress C14000, o presă digitală de câteva sute de mii de euro cu toate modulele, finisare, tăiere, etc. Nu o sa fac rabat la calitate! Visul meu este să am una dintre cele mai moderne tipografii.
Cum a evoluat portofoliul de clienţi pe parcursul anului trecut, care a fost dinamica faţă de anul 2022? Ce aşteptări sau estimări ai pentru anul 2024 privind portofoliul de clienţi? Din ce domenii există mai mult interes pentru a utiliza serviciile pe care le oferi?
Pentru noi, 2023 a fost top, iar trendul ascendent a început chiar odată cu pandemia. În acea perioadă grea, marea majoritate a companiilor au întâmpinat probleme, în timp ce noi ne dublam cifrele, eram permanent la birou, prin simplul fapt că toată lumea se orienta către online. Efectiv, făceam magazine online pe bandă rulantă, 1, 2 magazine lansate săptămânal. A fost nebunie.
Clienţiii sunt în speţă, companii private, dar şi instituţii care au nevoie de serviciile noastre, pe partea de digitalizare, IT, securitate şi nu numai.
Ţintim anul acesta, odată cu realizarea investiţiei de care am discutat mai sus, o cifră de 5 milioane şi ridicarea numărului de angajaţi la 6-8, conform proiectului pe fonduri.
Cum s-a schimbat piaţa şi comportamentul clienţilor în ultimii 3 ani?
Pandemia a motivat foarte mulţi clienţi, care neglijau partea de online, să se reinventeze, să îmbrăţişese tehnologia în folosul lor, iar noi să le fim partenerul de cursă lungă. Tot timpul ne-a făcut plăcere să consiliem orice client, ori de câte ori avea nevoie de ajutorul nostru, să-i explicăm pe limbajul lui ceea ce avea nevoie, de ce şi cum îl va ajuta în business-ul lui.
Cu ce cifră de afaceri a încheiat compania anul 2023 sau ce estimări aveţi privind cifra de afaceri din 2023?
Cifra de afaceri merge către jumate de million de euro, cu un profit de aproximativ 1 milion de lei, dar după cum îţi spuneam prefer să-i reinvestesc permanent, consider că e cheia succesului. Banii trebuie să mişte nu?
Ce aşteptări ai de la anul 2024 şi ce planuri de dezvoltare/investiţii ai pentru anul în curs?
Îmi doresc doar să fiu sănătos, să râmăn motivat să pot duce investiţia de aproape 1 milion de euro, să o văd funcţională, să îmi formez echipa dorită, nu de angajaţi, eu niciodată nu am avut angajaţi, doar colegi, egali în drepturi toţi şi care lucram cot la cot pentru acelaşi lucru, satisfacţia clienţilor noştri, implicit a noastră.
Cum te diferenţiezi de concurenţă, cu ce v-aţi făcut remarcaţi pe piaţă?
Hmm. Pot spune că suntem o agenţie neconformistă, tot timpul ne reinventăm, surprindem şi adaptăm orice soluţie, astfel încât să vedem un zâmbet , o satisfacţie de “wow” a clienţilor noştri.
Sloganul companiei este “Nu oferim un serviciu, oferim un rezultat!” şi este atât de adevărat. Toată lumea în ziua de astăzi nu mai aşteaptă poveşti, planuri, ci rezultate palpabile!
Uite, spre exemplu, prin 2016 am reuşit să facem un lucru interesant, neştiut de multă lume, să fim printre singurele agenţii de grafică din ţară care realiza logo-uri bazate pe numărul de aur, notat “phi” şi supranumit “proporţia divină”, mai exact 1.618033…. A fost nebunie în anii respectivi, dacă scriai pe google “logo numărul de aur”, eram primii în rezultate pe ţară, cred că încă suntem. Am făcut zeci de grafice, suna telefonul ca la piaţă. Frumoasă perioadă.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels