Info

Valentina Seiciu, tranziţia din banking în fintech şi provocările fermierilor români: „În agri-fintech, eşecurile sunt văzute ca oportunităţi de învăţare, nu ca un obstacol”

ADVERTORIAL

Valentina Seiciu, tranziţia din banking în fintech şi...

Autor: Publicitate

29.10.2024, 11:44 279

Valentina Seiciu, expert în domeniul financiar şi trezorerie, are o experienţă de peste 17 ani în domeniul bancar şi de 9 ani în companii multinaţionale, având un impact semnificativ în gestionarea lichidităţilor, a riscurilor financiare şi dezvoltarea strategiilor financiare pe termen lung. De 2 ani, Valentina Seiciu este Director Financiar şi de Trezorerie în cadrul Tarfin, agribusiness est-european în furnizarea soluţiilor avansate de finanţare pentru sectorul agricol, atât pentru fermieri, cât şi pentru distribuitorii de inputuri agricole.

„Mi-am început cariera în trezorerie în domeniul bancar, într-o zonă cu activitate reglementată, proceduri şi un cadru de conformitate foarte strict. Pe parcurs, am  experimentat zona de multinaţionale, în care procedurile sunt foarte bine puse la punct datorită unei structuri realizate la nivel de grup. Acum 2 ani am făcut tranziţia către zona de agribusiness, într-un fintech în care accentul este pus pe flexibilitate şi libertate în inovare. Tranziţia nu a fost deloc confortabilă, vorbim despre trecerea de la o cultură conservatoare la una agilă şi experimentativă. În fintech, eşecurile sunt văzute drept oportunităţi de învăţare, nu obstacole”, declară Valentina Seiciu.

În ultimii ani, fintech-urile au devenit actori esenţiali ai industriei financiare, introducând soluţii disruptive care determină băncile să se adapteze la noua realitate. Unul dintre beneficiile aduse de fintech-uri îl reprezintă implementarea creditelor speciale, destinate unor sectoare specifice, precum cel agricol.

„Tarfin propune o soluţie cu un impact social semnificativ în domeniul agri-finance, unde există o nevoie evidentă de acces la finanţare rapidă şi flexibilă pentru micii fermieri şi întreprinderile agricole. Băncile tradiţionale tind să fie mai rezervate când vine vorba despre finanţarea sectorului agricol, din cauza riscurilor asociate cu sezonalitatea, volatilitatea preţurilor şi incertitudinile meteorologice”, explică Seiciu.

 

Microfinanţarea, soluţia micilor fermieri

Această mişcare a fost susţinută şi de evoluţia microfinanţării în sectorul agricol, care a avut un rol important în sprijinirea fermierilor, mai ales în zonele rurale, unde accesul la capital este limitat.

„Microfinanţarea a devenit singura soluţie pentru fermierii mici şi mijlocii, care nu pot obţine finanţare tradiţională de la bănci. Agricultura este un sector caracterizat de o volatilitate ridicată, astfel că fermierii prezintă un risc de creditare ridicat. De asemenea, se observă lipsa educaţiei financiare, deoarece mulţi fermieri au dificultăţi în a înţelege pe deplin cum funcţionează creditele, aşadar nu îşi gestionează corect resursele financiare. Microfinanţatorii nu trebuie să ofere doar acces la capital, ci şi suport educaţional pentru gestionarea creditelor”.

Pe fondul nevoii fermierilor de a se adapta la riscurile cu care se confruntă acest sector, cererile de finanţare continuă să crească. În acelaşi timp, oferta de microfinanţare este constrânsă de riscurile crescute şi volatilitatea economică. Microfinanţatorii vor trebui să fie din ce în ce mai flexibili şi inovativi în crearea de soluţii financiare care să sprijine fermierii, menţinând în acelaşi timp un echilibru între accesibilitate şi gestionarea riscurilor.

 

Provocările fermierilor, tot mai diverse

Domeniul agricol este puternic afectat de diverse riscuri, atât la nivel local cât şi la nivel global. Printre acestea se numără volatilitatea veniturilor fermierilor din cauza dependenţei faţă de ciclurile culturilor şi de preţurile fluctuante ale produselor agricole. Acest risc este amplificat de condiţiile meteo imprevizibile şi de inflaţia ridicată care afectează preţurile inputurilor agricole.

„Contextul economic poate duce la o scădere a marjelor de profit pentru fermieri şi, implicit, poate afecta capacitatea acestora de a rambursa creditele contractate. Pe termen lung, inflaţia va continua să fie un factor de risc major pentru sectorul agricol şi nu numai”, consideră Valentina Seiciu.

Unul dintre riscurile macro esenţiale este reprezentat de schimbările climatice. Secetele, inundaţiile şi alte fenomene extreme au devenit din ce în ce mai frecvente, afectând productivitatea agricolă. Aceste riscuri climatice imprevizibile nu doar că afectează volumul producţiei agricole, dar pun şi fermierii în situaţia de a nu-şi putea onora obligaţiile financiare.

Mai mult, un alt factor de risc îl reprezintă instabilitatea politicilor agricole şi economice, care poate afecta subvenţiile şi finanţările publice pentru agricultură, schimbând dinamica economică din sector. În plus, măsurile economice imprevizibile, cum ar fi taxele sau reglementările noi, pot avea un impact direct asupra costurilor de operare ale fermierilor şi, implicit, asupra riscurilor de creditare.

 

Adaptarea continuă a sectorului agricol, cheia rezilienţei în agricultură

Anul 2024 a fost un an dificil, mai ales prin prisma provocărilor resimţite de sectorul agricol. În acest context, fermierii sunt mai reticenţi în contractarea împrumuturilor pentru înfiinţarea culturilor agricole pentru următorul an.

„În prezent, sectorul agricol se confruntă cu o serie de provocări financiare care au dus la percepţia unui blocaj în accesul la finanţare. Această situaţie este influenţată de o combinaţie de factori economici, climatici şi de condiţii de piaţă, iar jucătorii din industrie trebuie să adopte strategii inovatoare pentru a depăşi aceste obstacole”, explică expertul în trezorerie.

Soluţia o reprezintă adaptarea la nevoile în creştere ale clienţilor care nu au acces la finanţare. Aceste evoluţii pot fi reprezentate de implementarea soluţiilor tehnologice diverse, cât şi accentul pus pe incluziunea financiară şi sustenabilitate.

„Nevoile fermierilor în următorul an vor evolua către o combinaţie de acces mai bun la finanţare, utilizarea tehnologiilor avansate, educaţie continuă, sustenabilitate şi gestionarea riscurilor. Jucătorii din industrie, inclusiv instituţiile financiare şi companiile de tehnologie agricolă, vor trebui să colaboreze pentru a oferi soluţii adaptate acestor nevoi în continuă schimbare. Această abordare va ajuta la crearea unui sector agricol mai rezilient şi mai performant, capabil să facă faţă provocărilor viitoare”, concluzionează Valentina Seiciu.

Într-un an marcat de dificultăţi economice şi climatice, jucătorii sectorului agricol au demonstrat necesitatea soluţiilor financiare flexibile, care să le răspundă rapid nevoilor. Cu toate că instituţiile de microfinanţare contribuie la sprijinirea fermierilor, provocările cu care se confruntă aceştia rămân semnificative. Viitorul agriculturii va depinde, în cele din urmă, de capacitatea de adaptare a instituţiilor la nevoile fermierilor, iar colaborarea dintre instituţiile bancare tradiţionale, fintech-uri şi fermieri va fi cheia în această tranziţie.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels