Info

VANTAGE TOWERS – Sustinem transformarea digitala a Europei

ADVERTORIAL

VANTAGE TOWERS – Sustinem transformarea digitala a Europei

Autor: Publicitate

25.03.2022, 11:00 1173
  • Implementarea reţelei 5G în România, o provocare pentru toţi
  • Soluţia pentru implementarea unei infrastructuri 5G eficiente şi durabile

Implementarea infrastructurii 5G este una dintre marile provocări cu care se confruntă sectorul telecomunicaţiilor, deoarece va implica atât o mărire a capacităţii infrastructurii pasive existente (turnuri de comunicaţii, amplasamente de antene pe acoperiş si sisteme de acoperire în interiorul clădirilor), cât şi extinderea reţelelor actuale cu noi site-uri.

Acest lucru ne este explicat de Cătălin Tănase, Managing Director Vantage Towers România astfel: „Companiile specializate care exploatează aceste site-uri vor trebui să caute alternative la amplasarea turnurilor sau antenelor în zonele în care există o supraîncărcare din punct de vedere al utilizării lor. Astfel, o soluţie va fi să mizăm pe site-uri incluse în mobilierul urban, cum ar fi stâlpii de iluminat sau mobilier stradal”.

Vantage Towers a încheiat recent un acord de colaborare cu Signify pentru dezvoltarea de proiecte comerciale bazate pe amplasarea de puncte de conectare la reţea în stâlpii de iluminat public şi alte tipuri de mobilier urban. Un astfel de proiect este deja în lucru şi va începe cu un program pilot pe piaţa spaniolă. Acest fapt va permite construirea de noi reţele de infrastructură pasivă, menite să răspundă cererii tot mai mari de conectivitate în mediile urbane şi rurale dens populate. Realitatea este că toate părţile implicate în implementarea şi operarea reţelelor 5G se confruntă cu provocări majore. Prima dintre acestea este, cu siguranţă, dezvoltarea întregii reţele, astfel încât să putem avea cu adevărat o infrastructură capabilă să suporte nevoile de conectare dintr-un viitor nu foarte îndepărtat.

Astfel, în România, sectorul telecomunicaţiilor în ansamblu (implicit cel care se ocupă de managementul site-urilor pasive, cât şi operatorii de telefonie mobilă) vor trebui să facă un întreg upgrade la 5G pentru o mare parte dintre site-urile care există în acest moment şi care sunt estimate la un număr de minim 15.000.

La provocarea pe care o reprezintă modernizarea reţelelor existente, trebuie să adăugăm că sunt încă zone în care nu există o acoperire mobilă care să suporte lăţimi de bandă suficient de mari, pentru a susţine aplicaţii de utilizare în masă sau de digitalizare a proceselor de producţie.

În acest sens, fondurile PNNR privind Transformarea Digitală – Componenta C7, destinate susţinerii implementării 5G, reprezintă o mare oportunitate de a asigura dezvoltarea acestei tehnologii în zone cât mai extinse, atăt în urban căt şi în rural.  

Desigur, toate acestea trebuiesc dezvoltate într-un timp foarte scurt, pentru a respecta termenele avute în vedere de operatorii mobili. Aşadar, provocarea este să lucrăm la implementarea 5G ca proiect naţional, prin aportul comun al tuturor entităţilor implicate, pentru ca acest proiect să devină posibil şi real, cu toate beneficiile pe care aceasta le va presupune: reducerea depopulării şi eliminarea decalajului digital, impulsionarea muncii de la distanţă cu care să atragem cât mai mulţi profesionişti calificaţi, utilizarea telemedicinei în mediile rurale, stimularea industriei sau realizarea unor procese care promovează sustenabilitatea şi utilizarea eficientă a resurselor.

Din toate acestea reiese un aspect foarte clar, şi anume ca întreţinerea şi dezvoltarea infrastructurilor de telecomunicaţii este vitală pentru a asigura o conectivitate de calitate. În cele mai complicate momente ale pandemiei, crizei energetice şi în contextul sociopolitic actual, telecomunicaţiile au fost cele care ne-au oferit posibilitatea să rămânem uniţi şi, la nivel economic, mediul de business să-şi menţină activitatea. 

De aceea, este necesar să continuăm susţinerea şi accelerarea conectivităţii în Europa şi să o facem într-un mod sustenabil si durabil. La aceasta se adaugă o provocare cu totul deosebită care priveşte ţara noastră, dacă aspirăm cu adevărat să transformăm România într-o ţară conectată, trebuie ca dezvoltarea conectivităţii să se facă în primul rând în zonele rurale. Acest lucru nu este întotdeauna simplu de implementat sustenabil, mai ales în zonele izolate sau fără reţea electrică. De aceea, în multe dintre aceste cazuri, Vantage Towers foloseşte containere GPL special concepute, în locul generatoarelor diesel, ceea ce permite reducerea semnificativă a emisiilor de carbon.

În paralel, compania dezvoltă proiecte pilot cu energii hibride, precum cele eoliane sau solare, pentru a reduce contribuţia combustibililor fosili în operaţiuni şi pentru a continua să avanseze în îndeplinirea  obiectivului “decarbonizare”. Drept urmare, Vantage Towers a convenit recent şi asupra unei colaborări strategice cu compania de energie eoliană MOWEA, pentru instalarea a 752 de microturbine eoliene, în 52 de site-uri din Germania şi lucrează deja la implementarea de noi proiecte pilot de energie eoliană pe alte pieţe, cum ar fi cea din Spania. Pe scurt, provocarea este de a implementa o reţea 5G eficientă şi durabilă, iar pentru a o realiza, România va avea nevoie de mijloace materiale, un număr mare de profesionişti, resurse importante, dar, mai ales de o strânsă colaborare între sectorul public şi companiile private.

Unul dintre produsele strategice ale Vantage Towers este dedicat soluţiilor privind acoperirea in interiorul clădirilor De la centre comerciale la stadioane, clădiri de birouri, centre logistice, parcări subterane şi până la sucursale bancare, soluţiile dezvoltate de noi funcţionează în tandem cu capacitatea reţelei  din afara clădirilor (macrosite-uri), pentru a depăşi provocările cu care se confruntă operatorii, proprietarii de clădiri şi autorităţile locale, atunci când este nevoie de access la reţeaua de telecomunicaţii.

Nevoia constantă de acoperire în clădirile aglomerate, cum ar fi aeroporturile şi clădirile de birouri, în locaţii subterane, cum ar fi staţiile de metrou şi tunelurile, necesită o creştere substanţială a capacităţii. Soluţiile noastre de acoperire indoor sunt compatibile cu serviciile oricărui operator mobil din piată locală si sunt esenţiale pentru lansarea serviciilor complexe 5G de care va avea nevoie o Românie cu adevărat digitală, în aglomerările urbane, unde, de obicei, este cea mai mare nevoie de consum de date.

Cu infrastructura sa pasivă (peste 2300 de turnuri, amplasamente pe clădiri şi sisteme de antene distribuite), Vantage Towers oferă un element important definit de atribute esenţiale pentru numeroase operaţiuni locale cum ar fi: servicii de reţea fără fir, reţele mobile, reţele private de radiocomunicaţii, fixed access wireless broadband, servicii de urgenţă, transmisii TV şi radio, internet of things (IoT), oraşe inteligente, reţele de senzori de monitorizare aer sau sisteme de colectare date meteorologice.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO