Info

XTB: Investitorii la bursă vor beneficia de impozite mai mici din 2023

ADVERTORIAL

Sursa foto: Adobe Stock.

Sursa foto: Adobe Stock.

Autor: Publicitate

23.12.2022, 11:30 5480

Anul 2023 aduce pasionaţilor de investiţii o serie de modificări legislative menite să uşureze viaţa investitorilor pe burse, introducând o cotă mai mică de impozitare şi o procedură simplificată de declarare şi plată a impozitului.

Având peste 20 de ani de experienţă pe bursele internaţionale, casa de brokeraj XTB, un fintech axat pe educaţia financiară a românilor de pretutindeni, ne explică, detaliat, schimbările legate de impozitele în acest domeniu, care intervin de la 1 ianuarie 2023, într-un Ghid conţinând întrebări şi răspunsuri cu privire la noul regim fiscal.

XTB a realizat şi o analiză comparativă între anii 2022 şi 2023 în ceea ce priveşte obligaţiile investitorilor şi intermediarilor.

Pe scurt, aceste modificări fiscale, pot fi sintetizate astfel:

Impozite de 1-3% în loc de 10%

Începând cu 1 ianuarie 2023, clienţii XTB vor beneficia de impozite mai mici pentru tranzacţiile cu Acţiuni&ETF-uri cu deţinere şi CFD-uri şi de o simplificare considerabilă a procedurii de reţinere, declarare şi virare a acestui impozit.

Mai precis, dacă până acum cota de impozitare pe tranzacţii era de 10% şi era aplicabilă rezultatului anual net (profit minus pierdere), începând cu 1 ianuarie 2023 noua cotă de impozitare va fi de 1% sau 3% în funcţie de perioada de deţinere (mai mică sau mai mare de 365 de zile) dar, atenţie, se va aplica numai tranzacţiilor câştigătoare, neexistând posibilitatea de compensare cu rezultatul tranzacţiilor pierzătoare.

Scăpăm de „calculele grele”, pe care le va face brokerul, precum şi de interacţiunea cu autorităţile fiscale, întrucât brokerul va reţine, declara şi plăti imopozitul în numele Clientului.

O altă modificare ce simplifică semnificativ viaţa investitorilor este că întregul proces de reţinere, declarare şi virare a impozitului pe tranzacţii se va transfera din sarcina investitorului în sarcina brokerului.

Până acum, clientul era cel care la sfârşit de an trebuia să îşi calculeze, să declare şi să plătească singur impozitul.

Începând cu anul 2023, pentru rezultatul tranzacţiilor, brokerul va fi cel care va reţine la sursă, va declara şi va plăti impozitul în numele clientului. Reţinerea la sursă se va realiza pentru fiecare tranzacţie câştigătoare în parte, chiar la momentul realizării tranzacţiei.

Împreună cu aceste beneficii considerabile ale noii legi, Codul Fiscal introduce din 2023 şi câteva modificări mai puţin îmbucurătoare pentru investitori, cum ar fi ridicarea cotei de impozitare pentru dividende de la 5% la 8%, eliminarea posibilităţii de compensare a pierderilor, documente suplimentare necesare pentru nerezidenţi, toate aceste modificări (precum şi altele) fiind descrise pe larg in secţiunea Ghid conţinând întrebări şi răspunsuri cu privire la noul regim fiscal.

De asemenea, pentru o mai bună şi completă înţelegere a acestor modificări, XTB a organizat un eveniment online despre noul regim fiscal, în care Claudiu Ioniţă, Consultant fiscal BDO România şi Raluca Andrei, avocat în cadrul Tudor, Andrei & Asociaţii au prezentat pe larg noile modificări fiscale cu exemple şi studii de caz, şi au răspuns întrebărilor investitorilor. Înregistrarea evenimentului este disponibilă în platforma de tranzacţionare XTB, sectiunea Educaţie.

Odată cu introducerea acestor modificări fiscale se evidenţiază şi mai pregnant nevoia de informare, documentare şi înţelegere a instrumentelor financiare pe care le tranzacţionăm, educaţia financiară fiind un element care face diferenţa între succes şi eşec în investiţii.

În acest sens, XTB a dezvoltat o adevărată platformă de educaţie financiară, aducând investitorilor o gamă largă de programe educaţionale gratuite, precum şi proiecte şi evenimente educaţionale în parteneriat cu cei mai mari educatori financiari din ţară.

Mai mult, experţii financiari ai companiei pun la dispoziţia tuturor celor interesaţi sute de webinare şi materiale, scrise sau video, gratuite, atât pentru începători, cât şi pentru avansaţi, precum şi analize financiare şi de piaţă realizate de analişti de renume.

Tot în contextul celor mai recente modificări fiscale se conturează din ce în ce mai mult importanţa optimizării portofoliului, atât din punct de vedere fiscal, cât şi din punct de vedere al managementului riscului şi diversificării.

În acest sens, la XTB clienţii pot alcătui un portofoliu diversificat, având la dispoziţie o gamă generoasă şi diversă care depăşeşte 5.400 de instrumente cu deţinere, precum Acţiuni şi ETF-uri, dar şi instrumente financiare derivate de tip CFD, cu suport pe indici, mărfuri, perechi valutare, monede virtuale şi altele.

 

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 82% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacţionează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luaţi în considerare dacă vă puteţi permite să vă asumaţi riscul ridicat de a vă pierde banii.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO