Eveniment

O statistică despre care nu vorbeşte nimeni: România, a doua cea mai afectată ţară de incendiile de vegetaţie din UE. Oficiul European de Brevete lansează o nouă platformă pentru a ajuta autorităţile şi guvernele

O statistică despre care nu vorbeşte nimeni: România,...
27.05.2023, 18:58 376

Vara trecută, peste 830 000 de hectare de terenuri din Europa au fost devastate de incendii de pădure, ceea ce reprezintă aproape dublul suprafeţei Deltei Dunării. După anul 2006, 2022 a fost al doilea cel mai nefast an pentru Europa din punct de vedere al zonelor arse şi al numărului de incendii, conform Sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS). Aceste incendii de vegetaţie au generat costuri de 2,5 miliarde de euro pentru Uniunea Europeană, sub forma prejudiciilor economice, iar costul uman a fost incomensurabil.

Conform estimărilor EFFIS, România a fost a doua cea mai afectată ţară din Uniunea Europeană, după Spania, cu o suprafaţă de peste 162.000 de hectare de terenuri distruse. Cele mai mari trei incendii au fost înregistrate în judeţul Tulcea. De altfel, o mare parte din terenurile arse, peste 50%, se află în zone protejate.

Ca urmare a schimbărilor climatice, sezonul incendiilor de vegetaţie va rămâne de acum încolo o problemă constantă.

Pentru a evita efectele devastatoare ale incendiilor din anii trecuţi, dar şi pentru a ajuta autorităţile publice locale şi guvernele naţionale să se pregătească, Oficiul European de Brevete (OEB) a lansat o nouă platformă de schimb de cunoştinţe la nivel mondial privind brevetele, precum şi a informaţiilor despre tehnologiile care pot salva vieţi şi terenuri. Brevetele şi cererile de brevetare publicate reprezintă o sursă preţioasă de informaţii pentru cercetători, ingineri şi guverne, deoarece acestea vizează  date operaţionale care le indică utilizatorilor ce invenţii au fost realizate deja, iar aceste informaţii pot conduce la noi perspective, descoperiri şi parteneriate tehnice.

 „Reuşita globală în combaterea incendiilor depinde de accesul la know-how-ul şi la informaţiile tehnice adecvate, incluse în brevete. Noua platformă reuneşte circa 30 de interogări de căutare şi cuvinte-cheie, concepute pentru a ajuta oamenii, guvernele, cercetătorii şi inginerii să acceseze rapid cele mai relevante şi mai actualizate informaţii din acest domeniu”, explică António Campinos, preşedinte al Oficiului European de Brevete. 

Noua platformă se concentrează pe detecţie şi prevenire, stingerea incendiilor, echipamente de protecţie respectiv refacerea după incendii. Domeniul stingerii incendiilor este, la ora actuală, sectorul în care au fost depuse cele mai multe cereri de brevetare, fiind urmat de cel al detecţiei şi prevenirii şi de cel al echipamentelor de protecţie. Platforma găzduieşte o serie întreagă de inovaţii, de la Inteligenţă Artificială şi tehnologii aeriene până la instruire în privinţa combaterii incendiilor prin tehnologii de realitate virtuală şi materiale ignifugante.

Platforma preia informaţii din baza de date publică a OEB, Espacenet – care include peste 140 de milioane de documente din 100 de ţări –, şi oferă un acces rapid la informaţii vitale. Examinatorii Oficiului European de Brevete şi-au unit forţele cu experţi şi analişti examinatori ai brevetelor de la oficiile naţionale de brevete din Spania, Portugalia, Franţa, Grecia şi Italia pentru a compila interogările relevante legate de combaterea incendiilor. Este a treia astfel de iniţiativă a OEB, după platformele „Fighting Coronavirus” (Combaterea coronavirusului) şi „Clean energy technologies” (Tehnologii curate în energie).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO