Innovx BCR

​InnovX - BCR, un proiect ZF şi BCR. Silviu Florea, Grinders Program Manager în cadrul BCR InnovX: Când un business vine în accelerator, îi oferim structura necesară pentru a avea toate şansele de succes

22.04.2021, 16:00 Autor: Adrian Seceleanu

Răzvan Codreanu, partener în cadrul Enersec: Runda de finanţare pe care o discutăm va avea loc cu un fond de venture capital, nu cu un angel investor.

InnovX BCR, programul intensiv de educaţie de business dedicat companiilor de tehnologie din România, le oferă companiilor care sunt acceptate o structură pe baza căreia să aibă cele mai bune şanse de a avea succes pe piaţă.

„Am avut onoarea să lucrez cu profesorii de la MIT în România, am fost impresionat de metodologia lor şi curicula se bazează pe structura pe care o oferă Disciplined Entrepeneurship. Ideea în mare este că şi în cazul de faţă cu toate că este un antreprenor de succes când un business vine în accelerator ne îndrăgostim de businessul lui, nu neapărat de antreprenor însuşi. Ca urmare, suntem obligaţi să-i oferim structura necesară businessului, nu neapărat antreprenorului, dar implică şi antreprenorul, să-i oferim deci structura necesară businessului pentru a avea toate şansele de succes“, a declarat Silviu Florea, unul dintre mentorii din program în cadrul emisiunii InnovX - BCR, un proiect ZF şi BCR.

„Adică: asta înseamnă o structură plecând de la ce segment să deservească şi continuând cu o nişare cât mai atentă şi mai calculată pe baza unor date din metodologia MIT prin care el găseşte ce segment deserveşte cel mai bine cu inovaţia pe care o are, cum să calculeze acel potenţial al respectivului segment, mai află şi tot ciclul de viaţă pe care îl parcurge un client de când conştientizează o nevoie şi până când îl foloseşte şi de ce nu-l recomandă, află cum să-şi poziţioneze businessul, dar şi cum să vândă cel mai bine valoarea pe care o produce businessul lui pentru un client şi multe, multe altele. Un subiect la care ţin şi care nu este atins în alte părţi este nucleul businessului, iar acest nucleu se traduce parţial şi în valoarea adăugată pe care o produce businessul respectiv, toată lumea foloseşte repere exterioare unui business dar nimeni nu construieşte efectiv nucleul businessului interior, locul de unde pleacă toate, ori noi punem accent şi pe această parte“, a explicat Florea.

De ce este importantă structura informaţională oferită antreprenorilor? “De fiecare dată un antreprenor când vede că poate accesa mai multe canale se gândeşte la mai multe oportunităţi. Dar de fapt efectul este de bumerang - cu cât alergi după mai multe segmente cu atât forţa pe care o depui pe fiecare segment este diluată. De fapt noi nu îi sfătuim, sfaturile sunt goale dacă nu pui o structură în spate pe baza căreia antreprenorul să decidă care este lucrul cel mai bun de făcut pentru iniţiativa lui. Noi propunem o structură şi sperăm că efectul acelei structuri va fi o decizie conform căreia va accesa nişa cu cele mai mari şanse de succes. Îmi place să le spun că presiunea este forţa supra suprafaţă: forţa este limitată ca urmare poţi să variezi din suprafaţă, cu cât te nişezi mai mult atunci forţa pe suprafaţă este mai mare şi presiunea este mai mare.
Noi le punem instrumentele necesare la dispoziţie şi structura informaţională necesară astfel încât să ia decizia corectă pentru business, nu neapărat pentru antreprenor.”

Cum a ajuns el mentor în cadrul BCR InnovX? „Eu cred că ceea ce mă recomandă este combinaţia între calităţile mele soft şi hard, adică eu spun că am o combinaţie destul de bună pe partea de management şi de business, cât şi pe partea aceasta de educaţie şi de dezvoltare personală. Ambele subiecte mă pasionează foarte, foarte mult şi cred că asta a făcut BCR InnovX să îmi propună o poziţie în cadrul acceleratorului“.

Enersec este o companie de securitate cibernetică care are în plan să se extindă la nivel internaţional şi care a intrat în BCR InnovX pentru a-şi structura mai bine aceste eforturi, a relatat în cadrul emisiunii Răzvan Codreanu, partener în cadrul proiectului. „Enersec este o companie care s-a înfiinţat la finele anului 2013. Eu am intrat în proiect un pic mai târziu, în 2015. Am doi asociaţi care sunt, de fapt, cei care au fondat proiectul şi care ne-au dus în direcţia aceasta în care suntem acum: Andrei Hohan şi Bogdan Matache. Andrei vine din zona de consultanţă de cybersecurity, are aproape 20 de ani de când face asta, a început prin lucrul la standarde ISO şi a trecut cam prin toate standardele cu putinţă; el este cel care ne-a deschis ochii în ceea ce priveşte GDPR, drept urmare am fost early adopters şi ne-am dus devreme la clienţi. BCR, în afară de a fi sponsorul InnovX este şi clientul nostru, de atunci împreună cu alte bănci. Acum am mers către segmentul creat de Directiva NIS (Network and Information Systems) privind securitatea infrastructu­rilor critice. Bogdan este un om cu o competenţă tehnică foarte bună, tot aşa a lucrat şi în business şi în securitatea reţelelor critice, astfel încât ei împreună au direcţionat proiectul spre furnizarea de soluţii de securitate cibernetică pentru Internet of Things (IoT) şi industriile IoT. De când s-a înfiinţat Enersec am stat multă vreme într-o zonă de confort, am livrat servicii - eu acum m-am mutat în Olanda şi încerc să identific clienţi pe acea piaţă; avem clienţi în Elveţia, în Grecia, principalul nostru client, numele de care suntem cei mai mândri este ENISA, agenţia europeană pentru cybersecurity“.

Cum a ajuns compania să aplice în cadrul acceleratorului? Primele informaţii au fost observate pe LinkedIN, a povestit Codreanu. “Am văzut pe LinkedIN informaţii despre accelerator iar eu mă chinuiam cu mine însumi exact cu asta, să-mi dau structură, pentru că până la urmă ceea ce am făcut noi în ultimii ani a fost <<hai să facem cybecurity, servicii de cybersecurity. De care? De toate>>. Exact cum spunea şi Silviu - mă bucur foarte mult că am participat la acest curs, pentru că îţi aduce pe termen scurt profitabilitate, bani, contracte pentru echipa ta dar în acelaşi timp te duce foarte departe de ceea ce ţi-ai propus să faci iniţial. Tocmai pentru că nu e drumul tău, e un drum pe care te duce viaţa, fără să ai tu niciun fel de contribuţie. Dar dacă pe servicii poate acest lucru poate să mai ţină - nu cred că este o idee bună să faci asta dar poate să mai ţină - în momentul în care lucrezi la un produs trebuie să ştii foarte bine unde te duci pentru că nu poţi te lansezi pe 10 pieţe ţintă simultan şi atunci o găseşti pe cea potrivită pentru tine şi de acolo mai vezi cum evoluezi. Impactul lui Silviu şi al acceleratorului a fost exact acesta: să ne structurăm, să ştim unde mergem. Slavă Domnului, după un an de muncă, pentru că era fix în martie 2020 când am intrat în accelerator, suntem - da - mult mai aproape din toate punctele de vedere, ţi tehnic vorbind ca soluţie şi ca marketing şi mai aproape de prima rundă de finanţare, deci focus, focus, focus.”

Compania discută acum obţinerea unei finanţări, a mai spus Codreanu. „Până acum ne-am autofinanţat. Cu suportul InnovX, pentru că de aceea ne-am dus în accelerator, am aplicat la o finanţare oferită de Comisia Europeană în octombrie, acum ne pregătim să reaplicăm pe programul nou lansat în martie, valabil până în 2027. Runda de finanţare pe care o discutăm va avea loc cu un fond de venture capital, nu cu un angel investor. Am tatonat şi fondurile locale şi cele internaţionale, dar momentan nu pot oferi detalii.“

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Innovix BCR