Innovx BCR

VIDEO. Daniel Dumitrescu, chief innovation officer al InnovX-BCR: Anul viitor vom lansa un bootcamp pentru înfiinţarea de fonduri de investiţii. Sunt 250 mil. euro disponibili pentru crearea de asemenea vehicule în România

07.12.2021, 00:07 Autor: Adrian Seceleanu

„Vrem să intrăm într-un dialog mai puternic cu autorităţile de management din România şi să ajutăm la crearea unor produse, unor granturi de inovare adaptate start-up-urilor. E păcat de aceşti bani publici puşi la dispoziţie României.“

Programul de accelerare a afacerilor din tehnologie InnovX-BCR îşi va extinde anul viitor activitatea către o altă latură a ecosistemului de start-up-uri tech şi va organiza un bootcamp dedicat înfiinţării de fonduri de investiţii pentru a sprijini astfel oportunitatea de a atrage banii europeni disponibili pentru România.

„Ne gândim să populăm acest ecosistem de inovare mai mult şi pe partea de investitori, şi aici vrem să lansăm un bootcamp pentru înfiinţarea de fonduri de investiţii având în vedere oportunitatea dată de fondurile europene. Deja de anul acesta avem programul JEREMIE Reflow administrat de Fondul European de Investiţii - unde avem cam 250 de milioane de euro dedicaţi României pentru înfiinţarea de fonduri de investiţii care să gestioneze instrumente financiare europene sub formă de equity. Vrem să fim parte din acest demers“, a anunţat Daniel Dumitrescu, chief innovation officer al InnovX-BCR, în cadrul emisiunii dedicate programului de accelerare, realizată ca parte a unui proiect al ZF şi BCR.

O altă zonă de interes va fi cea a fondurilor alocate în zona de cercetare, a dezvăluit Dumitrescu. „De asemenea avem banii care vor veni pe cercetare, dezvoltare, inovare şi vrem să intrăm într-un dialog mai puternic cu autorităţile de manage­ment din România şi cumva să creăm împreună, să ajutăm la crearea unor produse, unor granturi de inovare adaptate start-up-urilor astfel încât cumva să aibă acces şi în această zonă de granturi. E păcat de aceşti bani publici puşi la dispoziţie României. Am vrea ca start-up-urile să beneficieze într-un mod transparent pe bază de merit, pe selecţie, de aceste produse - deci atât de granturi cât şi de instrumente financiare sub formă de equity. De asemenea ne uităm la corporaţii deschise inovării şi vorbim de open innovation - ne dorim o altă verticală pe departamente de open innovation.“

Eforturile InnovX-BCR vor merge şi în direcţia extinderii parteneriatelor şi a programelor dedicate start-up-urilor care au trecut prin sesiunile de accelerare. “Pentru anul 2022, pentru că am avut multe solicitări din partea comunităţii, ne gândim să avem un program dedicat comunităţii de absolvenţi prin care să automatizăm cumva această dinamică de creştere, această accelerare şi să rămânem în continuare împreună. Pentru că deja s-au creat multe legături între ei, există multe colaborări între ei. Parteneriatele cu companiile mari de tehnologie cu anumiţi investitori - iată, au funcţionat - şi iarăşi ca să oferim câteva detalii despre ce se va întâmpla la anul - ne vom lărgi gama de parteneri pe zona de tehnologie, vom introduce doi noi parteneri globali de tehnologie care vin cu soluţii şi cu programe adaptate start-up-urilor şi venim şi pe zona de consultanţă, de exemplu, pe lângă partenerii de la EY, acum avem şi două companii globale din law & tax care tot aşa - au servicii adaptate startup-ur-ilor. Deci ne-am extins, InnovX devine o platformă de inovare mult mai activă şi vrem să creăm mai multe opor­tunităţi pentru comunitate. Bineînţeles că în funcţie de feedback, în următoarea lună, vom avea nişte chestionare cu start-up-urile din comunitate, de asemenea vom avea interviuri şi cu stakeholderii noştri şi vom decide cu ce începem de la anul. Vrem să fie o piaţă de inovare cât mai lichidă.“

Daniel Dumitrescu a vorbit în cadrul emisiunii şi despre unele dintre cele mai importante activităţi derulate în acest an în cadrul programului.

„În 2021 cumva ne-am acomodat cu ideea că o să mergem din ce în ce mai mult online şi digital. Dacă anul trecut am crezut că s-ar putea să fie ceva provizoriu, acum credem că este noul nostru model de a desfăşura programului InnovX BCR. Spun asta şi în urma feedback-ului primit de la start-up-uri. A merge online cumva a permis mai multor start-up-uri nu doar din Bucureşti dar chiar şi din alte oraşe ale ţării să participe la acest program şi mai nou avem şi companii din afara ţării interesate să intre în acest program ceea ce pentru noi este cumva un beneficiu. Partea de educaţie care este o componentă importantă a programului InnovX- BCR pare să aibă mai multe rezultate în mod online. Deşi ne-am dori să se reia activitatea economică relevantă mai ales pentru partea de post accelerare unde este nevoie de întâlniri faţă în faţă.

Vedem totuşi că unele start-up- uri chiar şi anul acesta au preferat online şi în partea de post accelerare. Noi le puneam la dispoziţie şi spaţii de coworking în MindSpace, multe start-up-uri totuşi doresc să rămână online, ceea ce clar este un semn că antreprenorul digital, antreprenorul din tehnologie din ziua de azi iată, foloseşte toate instrumentele online şi acesta poate deveni un avantaj. Clar pentru noi a fost un avantaj să să stăm cât mai mult pe zona online. Asta legat de partea de cum se desfăşoară programul.“

 

Ce a mai declarat Daniel Dumitrescu în cadrul emisiunii:

Anul acesta am avut programul împărţit în două etape clare - primul program de accelerare s-a axat în primul rând pe educaţie, educaţie teoretică pe baza unor metodologii internaţionale, sunt şase săptămâni în care chiar se învaţă, se scrie, se livrează iar în următoarele 6 săptămâni se pune în practică ceea ce s-a învăţat. Este exact perioada de accelerare, relevantă şi pentru start-up-uri, unde trebuie să îndeplinească diferite taskuri, KPI-uri, care la sfârşit sunt foarte utile pentru ei. Vorbim de atragerea de noi clienţi, discuţii cu investitori, poate chiar atragerea de investitori, extinderea echipei. Practic tot ce au învăţat în cele şase săptămâni se pune în valoare.

Introducerea unor criterii de departajare mai clare a fost primită iniţial cu un pic de reticenţă, pentru că nu prea înţelegeau - OK - dar de ce ar trebui eu acum să mă duc să atrag clienţi, de ce ar trebui să vorbesc cu investitori? În timpul programului de educaţie ei generează un business plan dar şi un pitch care poate fi utilizat în faţa mai multor stakeholderi. Dacă vorbim de pitch ei învaţă şi îşi exersează pitch-ul în faţa unor investitori - au un anumit mesaj pentru ei - apoi în faţa unor clienţi, unde trebuie să-şi schimbe mesajul, dar şi în faţa unor potenţiali membri ai echipei. Noi am venit cu câteva exerciţii interesante - pitch în faţa clienţilor pentru a atrage noi clienţi şi a creşte cifra de afaceri, pitch în faţa investitorilor dar şi pitch în faţa unor voluntari - aici am făcut parteneriate cu asociaţii de studenţi şi ni s-a părut un indicator interesant: cum poţi tu ca fondator să atragi prin charisma ta, prin misiunea ta.

Studenţii trebuie cuceriţi, iar ăsta e un indicator pentru noi că start-up ul are un mesaj atractiv. Gândiţi-vă că totuşi start-up-ul are un buget limitat, nu are resurse infinite şi atunci faptul că ai nişte studenţi care pot să vină pe bază de voluntariat să muncească o perioadă de timp - bineînţeles probabil că apoi cei mai buni dintre ei vor fi selectaţi şi vor rămâne angajaţi - mie mi se pare un indicator foarte bun al calităţii start-up-ului. Acest lucru a prins destul de bine cel puţin pe partea de studenţi am văzut entuziasm, am văzut susţinere.

De la început BCR InnovX ca şi program s-a vrut un program internaţional. De aceea de la început am mers pe utilizarea limbii engleze atât în partea de cursuri cât şi în partea de demo day şi livrabile. Am zis că este cel puţin un element necesar dacă startup vrea să scaleze sau vrea să abordeze şi alte pieţe. Asta a fost de la început. Chiar dacă ne uităm în feed-urile de comentarii, de multe ori ne întreabă lumea «ok, ce-i cu engleza asta de baltă?, ce vă interesează pe voi engleza, voi sunteţi  InnovX deţinut de BCR din România». Însă noi ne-am încăpăţânat cu engleza noastră din Europa Centrală şi de Est, unii dintre noi chiar cu o engleză mult mai bună, să avem această dimensiune internaţională. Participăm la conferinţe din afară ca să putem să ne evaluăm noi ca start-up-uri din România, să avem o imagine clară unde ne situăm. Nici să credem că suntem prea buni, nici mai puţin buni. Deci chiar cumva start-up-urile s-au dus pe piaţa internaţională să vadă. La fel s-a întâmplat în sens invers - noi am lăsat deschis cumva accesul la InnovX BCR tuturor start-up-urilor şi avem iată start-up-uri din străinătate care ne-au abordat şi au intrat în acest program. Pe noi ne-a interesat să existe diversitate în cadrul comunităţii să existe un schimb de experienţă între start-up-uri din România şi start-up-uri din afară şi am avut bucuria de a avea feedback pozitiv şi din partea acestor companii, ceea ce înseamnă că programul este relevant şi la nivel european.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Innovix BCR