Innovx BCR

VIDEO. Demo Day Innovx-BCR, co-hosted by ZF. Giganţii din tehnologie le cer autorităţilor să îi cheme la consultări privind planurile de digitalizare la nivel naţional. „Vrem să vedem mai multă deschidere“

03.03.2022, 10:00 Autor: Alexandra Cepăreanu

♦ „Am fi şi mai fericiţi dacă am primi din partea acestor instituţii o «invitaţie» care să spună: «Băieţi, haideţi să stăm la masă şi să ne consultăm, să facem împreună agenda»” ♦ „În urma pandemiei colaborăm puţin mai mult cu sectorul public, dar trebuie să existe şi mai multă deschidere” ♦ „Prin împărtăşirea cunoştinţelor şi know-how-ului, contribuim la creşterea sectorul de tehnologie, de digitalizare” ♦ „Ar trebui să ne concentrăm pe construirea de parteneriate între sectorul public şi cel privat şi pe transferul de cunoştinţe.”

Producătorii, dezvoltatorii şi furnizorii de soluţii software sau hardwarede la  Microsoft şi Oracle  până la UiPath – le-au transmis reprezentanţilor instituţiilor publice care au în plan proiecte de digitalizare şi transformare digitală că aşteaptă de la ei o atitudine mai deschisă şi invitaţii la consultări pentru a contribui la succesul proiectelor.

„Cred că toţi cei care scriem e-mailuri şi solicitări către sectorul public, că e Oracle sau Microsoft, pentru a colabora, am fi şi mai fericiţi dacă am primi din partea acestor instituţii o «invitaţie» care să spună: «Băieţi, haideţi să stăm la masă şi să ne consultăm. Putem să construim împreună agenda.» Să vedem deschidere din partea lor, să ne cheme lângă ei”, a spus Alexandru Mihailciuc, global head of pre-sales al UiPath, producătorul de software de automatizare, primul unicorn din IT şi prima companie din România care s-a listat pe Bursa de la New York.

El a fost prezent în cadrul celui de-al doilea panel de discuţii din cadrul evenimentului Demo Day organizat de acceleratorul pentru afaceri din tehnologie InnovX BCR împreună cu ZF.

Alexandru Mihailciuc a adăugat că UiPath are deja în derulare câteva proiecte, în colaborare cu sectorul public din România. „Însă este încă un proces lent. Dar sunt încrezător că după ce vor observa beneficiile majore în urma implementării tehnologiei lucrurile se vor schimba.”

Şi Alina Irma Orban, global partners solution director în cadrul Microsoft România, consideră că este nevoie de mai multă deschidere din partea sectorului public pentru a colabora cu jucători din industria de IT.

„Am început să colaborăm puţin mai mult cu sectorul public. Dar trebuie să existe şi mai multă deschidere, trebuie să-i învăţăm să stea aproape de noi, să auzim efectiv ce spun ei, ce nevoi au, şi să îi «împingem» puţin de la spate. Cred că efortul cumulat - din partea sectorului public şi cel privat - va avea un impuls asupra dezvoltării sectorului tech”, a spus Alina Irma Orban.

Ea este de părere că parteneriatele dintre sectorul public şi cel privat pot contribui şi ajuta şi transferul de know-how şi la creşterea nivelului de educaţie digitală la nivelul populaţiei.

„Avem nevoie de parteneriate între cele două sectoare pentru dobândirea abilităţilor digitale, pentru că este ceva de care avem nevoie mare şi e o zonă la care nu stăm deloc bine. Aşadar, cred că sectorul public şi sectorul privat se pot îmbunătăţi şi se pot dezvolta împreună şi pot contribui la perfecţionarea competenţelor digitale ale României.”

De asemenea, Karolina Wawrzyniak, CEE strategic business development manager în cadrul Oracle România, consideră că jucătorii activi în sectorul privat ar trebui să se concentreze mai mult pe dezvoltarea de parteneriate cu mediul public, pentru a asigura transferul de know-how.

„Ar trebui să ne concentrăm pe construirea de parteneriate şi pe asigurarea transferului de cunoştinţe. Acest transfer de cunoştinţe este o oportunitate uriaşă. Şi cred că putem găsi parteneri potriviţi în sectorul public pentru a începe dezvoltarea unui sistem prin care start-up-urile şi companiile tinere să se poată dezvolta şi să fie mai deschise către digitalizare. Cred că acesta este un rol uriaş pentru companiile mari, să susţină şi să ofere know-how”, a spus Karolina Wawrzyniak.

Gigantul american Oracle are, de asemenea, experienţă în dezvoltarea şi derularea programelor şi proiectelor de digitalizare în colaborare sau în parteneriat cu instituţii de stat din diferite ţări.

„Spre exemplu, în Polonia am sprijinit start-up-urile care au fost invitate în oraşul Varşovia să sprijine digitalizarea sectorului public din oraş. Deci cred că sectorul public este acum foarte deschis pentru o astfel de cooperare şi, de asemenea, aici în Polonia, sunt câteva proiecte care se concentrează pe ecosistemul start-up-urilor”, a adăugat Karolina Wawrzyniak.

La transferul de know-how mai contribuie şi ecosistemul de acceleratoare, preacceleratoare şi alte programe dezvoltate de diferiţi jucători din industria tech pentru a susţine creşterea start-up-urilor şi pentru a îndruma antreprenorii la început de drum, este de părere Bogdan Ştefan, chief technology officer în cadrul InnovX.

„Cred că ajută foarte mult la dezvoltarea ecosistemului de start-up-uri şi construirea acestor <tabere> de pregătire în care toată lumea îşi împărtăşeşte cunoştinţele şi know-how-ul. Şi cred că prin împărtăşirea acestor cunoştinţe, de asemenea, contribuim la dezvoltarea sectorului de tehnologie, de digitalizare. Avem acest ecosistem grozav care poate fi un partener guvernamental”, a spus  Bogdan Ştefan.

Alexandru Mihailciuc, global head of pre-sales, UiPath: În primul rând, educaţia oferă nivelul potrivit de comunicare şi conştientizare cu privire la beneficiile tehnologiei.

Alina Irma Orban, global partners solution director, Microsoft România: Cred că ar trebui să ne luptăm puţin mai mult pentru a ajuta cu adevărat start-up-urile şi companiile care vor să performeze la nivel global.

Bogdan Ştefan, chief technology officer, InnovX: Programele şi acceleratoarele pentru start-up-uri oferă antreprenorilor acces la know-how şi la oameni cu experienţă

Karolina Wawrzyniakc, CEE strategic business development manager, Oracle România: Participarea în cadrul programelor dedicate start-up-urilor, precum Oracle for Startups sau Innovix BCR, poate face legătura antreprenorilor cu piaţa globală.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Innovix BCR