Companiile se confruntă cu un exod al angajaţilor care, pe fondul epuizării şi burnoutului, ajung să pună sub semnul întrebării sensul muncii şi să reflecte mai des asupra opţiunilor oferite de alte joburi. Cercetările arată că persoanele care raportează o experienţă pozitivă la locul de muncă au un nivel de implicare de 16 ori mai mare decât cei care au o experienţă negativă şi sunt de opt ori mai predispuse să îşi dorească să rămână într-o companie.
În această luptă acerbă pentru angajaţi, angajatorii pun la bătaie, în paralel cu salariul de bază, şi pachetele de beneficii pentru a atrage şi reţine talentele de top, precum şi pentru a îmbunătăţi productivitatea şi implicarea angajaţilor deja existenţi. Aceste beneficii sunt importante deoarece studiile au arătat că angajaţii care se simt apreciaţi şi apreciaţi de către angajator au şanse mai mari să rămână în companie şi să fie productivi, având totodată impact direct în retenţia angajaţilor. Un studiu al Societăţii pentru Managementul Resurselor Umane a constatat că 60% dintre angajaţi au spus că beneficiile angajaţilor sunt extrem de importante atunci când se gândesc dacă să rămână la angajatorul lor actual.
Beneficiile extrasalariale sunt pachete de compensare a angajaţilor care includ suplimente financiare precum asigurări de sănătate, planuri de economii pentru pensii, zile de concediu suplimentare, abonamente la sala de sport, la activităţi culturale şi multe altele. Piaţa beneficiilor extrasalariale din România a evoluat semnificativ în ultimii ani, influenţată de factori precum creşterea competitivităţii pe piaţa muncii, schimbările legislative, şi dorinţa angajatorilor de a atrage şi a reţine talentele.
Beneficiile salariale preferate ale companiilor din România sunt tichetele de masă, oferite de 9 din 10 companii din România, conform unui sondaj realizat compania de consultanţă EY România. Pe locul al doilea sunt cadourile în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou pentru ocazii speciale, beneficii pe care peste 85% dintre respondenţi aleg să le ofere suplimentar salariaţilor. Decontarea contravalorii transportului se află pe locul trei, 67% dintre angajatori declarând că suportă costul deplasării la şi de la locul de muncă pentru angajaţii lor.
Când vine vorba de “armele” cu care companiile luptă pentru a-şi păstra angajaţii, populare sunt, de asemenea, şi beneficii extrasalariale precum abonamentele la servicii medicale private sau abonamentele pentru activităţi sportive.
MedLife oferă un nou beneficiu extra salarial angajaţilor
În paralel cu beneficiile standard, adevăraţi câştigători pe piaţa muncii sunt organizaţiile care fac un pas în plus şi oferă, în paralel cu pachetele de beneficii standard, şi alte opţiuni din sfera wellbeing-ului. De exemplu, grupul MedLife, cel mai mare operator privat de sănătate, a introdus începând din acest an beneficii de wellness în pachetul extrasalarial pentru toţi angajaţii companiei, odată cu integrarea abonamentelor SanoPass FIT, care oferă intrări nelimitate la sălile de fitness partenere la nivel naţional, inclusiv de programe şi facilităţi de wellness.
Conform un studiu extins realizat de Institutul Naţional de Sănătate din Statele Unite (NIH), care a implicat peste 100.000 de participanţi adulţi pe o perioadă de 20 de ani, persoanele care au practicat regulat activităţi fizice au redus cu până la 30% riscul de a dezvolta boli cardiovasculare şi cu până la 50% riscul de diabet zaharat, comparativ cu cei care au avut un nivel scăzut de activitate fizică.
SanoPass by Medlife adună o comunitate de peste 50.000 de membri activi şi o reţea extinsă de peste 400 de săli de fitness partenere. Achiziţia din 2022 de către MedLife a consolidat poziţia companiei şi a extins oferta de servicii pentru companii.
După pandemie, beneficiile de wellness sunt din ce în ce mai frecvente pe lista companiilor. Într-o perioadă în care atragerea şi retenţia talentelor sunt cruciale pentru succesul unei organizaţii, serviciile de wellness şi fitness contribuie la crearea unui mediu de lucru sănătos şi productiv, dar şi la consolidarea unei culturi organizaţionale care valorizează sănătatea şi bunăstarea angajaţilor.
Studiile realizate de compania de consultanţă McKinsey arată că beneficiile extrasalariale oferite angajaţilor au un impact semnificativ nu doar asupra performanţei, ci şi a sănătăţii acestora. Aceste beneficii joacă un rol crucial în îmbunătăţirea experienţei angajaţilor, care, la rândul ei, contribuie la creşterea productivităţii şi la crearea unui mediu de lucru pozitiv.
Angajaţi fericiţi, companii productive
Motivaţia de a acţiona în ceea ce priveşte beneficiile extrasalariale oferite angajaţilor merge şi dincolo de simpla îmbunătăţire a wellbeingului angajaţilor. Cercetările recente realizate de McKinsey arată că dezangajarea angajaţilor şi rata ridicată de plecări – mai frecvente în rândul angajaţilor cu un nivel scăzut de bunăstare – ar putea costa o companie de dimensiuni medii din S&P între 228 şi 355 de milioane de dolari pe an în pierderi de productivitate. Un exemplu din Marea Britanie, oferit de cercetările efectuate de MHI şi Business in the Community, arată că în Regat, valoarea economică a bunăstării îmbunătăţite a angajaţilor ar putea costa între 130 de miliarde şi 370 de miliarde de lire sterline pe an, echivalentul a 6 până la 17 procente din PIB-ul ţării. Aceasta ar însemna între 4.000 şi 12.000 de lire sterline per angajat din Marea Britanie.
Pe piaţa din România, bugetul alocat de companiile din România a ajuns la aproape 800 de lei per angajat, arată studiul Benefit realizat de compania de beneficii extrasalariale Edenred România, care analizează evoluţia şi tendinţele actuale din industria beneficiilor extrasalariale din România. Pentru anul 2024, estimările sunt că bugetul mediu va ajunge la aproape 900 de lei per angajat pe lună.
Surse:
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE