Peste 5.000 de cazuri de infertilitate tratate de MedLife în ultimii 17 ani, rata de succes fiind peste media pieţei. Cum arată segmentul de fertilizare in vitro în lume, dar şi în România

02.07.2024, 12:31 Autor: Proiect special

Fertilizarea in vitro (FIV) reprezintă o serie complexă de proceduri utilizate pentru a ajuta la combaterea infertilităţii în cuplu şi conceperea unui copil prin reproducere asistată. De la prima sa aplicare cu succes în 1978, FIV a revoluţionat aria medicinei dedicată tratamentului infertilităţii şi a devenit o procedură obişnuită pentru multe cupluri care se confruntă cu provocări în ceea ce priveşte conceperea naturală a unui copil.

La nivelul anului trecut, aproximativ 17,5 % din populaţia adultă – adică în jur de 1 din 6 persoane la nivel mondial – se confrunta cu infertilitate, arată datele OMS, iar în Uniunea Europeană până la 25% dintre cupluri sunt afectate de această problemă. Din rândul celor mai frecvente probleme de sănătate care stau în spatele infertilităţii se numără, în rândul bărbaţilor, motilitatea scăzută a spermatozoizilor, iar în rândul femeilor, trompele uterine blocate, endometrioza, tulburările de ovulaţie şi dezechilibrele metabolice sau hormonale. Alţi factori cauzatori sunt, de pildă, bolile cronice, îmbătrânirea, factorii genetici, stresul, obezitatea, fumatul sau consumul de alcool.

De aceea, tehnologia reproducerii asistate pentru tratarea infertilităţii cuplurilor câştigă din ce în ce mai multă popularitate, un număr de peste 8 milioane de copii la nivel internaţional fiind născuţi în ultimii aproape 45 de ani cu ajutorul FIV, potrivit datelor Bibliotecii Naţionale de Medicină din SUA.

Statisticile despre natalitate sunt în descreştere, iar fenomenul pare să se intensifice de la un an la altul. La nivelul UE, în 2022 s-au născut 3,88 de milioane de copii, adică 8,7 copii la 1.000 de locuitori, o rată în descreştere faţă de anul 2.000, când s-au născut 10,5 copii la mia de locuitori, şi de aproape două ori mai mică faţă de 1970, când raportul era de 16,4 copii la 1.000 de locuitori, conform Eurostat.

Pe plan local, datele INS publicate anul trecut arată că numărul născuţilor-vii înregistraţi la oficiile de stare civilă din România a fost, în 2022, de 171.132 de născuţi-vii. Acesta este cel mai mic număr de născuţi-vii din 1932 până la momentul publicării raportului. Faţă de anul 2021, în 2022 s-au înregistrat cu 25.726 mai puţini născuţi-vii, iar rata natalităţii a fost de 7,8 la 1.000 locuitori, în scădere faţă de cea din anul precedent, în care s-au înregistrat 8,9 la 1.000 locuitori.

Parteneriat public-privat pentru cuplurile infertile

În ultimii ani, tot mai multe cupluri din ţara noastră se confruntă cu infertilitatea şi sunt nevoite să apeleze la reproducerea asistată. Pe fondul scăderii natalităţii şi a îmbătrânirii populaţiei, şi autorităţile au luat măsuri pentru combate infertilitatea şi pentru a încuraja creşterea natalităţii, demarând „Programului social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creşterea natalităţii”.  Beneficiarii programului sunt cuplurile şi femeile infertile care au fost diagnosticate cu o afecţiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală, de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare FIV şi reproducere umană asistată medical.

Pentru a pune umărul la acest demers, MedLife, liderul pieţei serviciilor medicale private din România, s-a alăturat programului naţional, venind în întâmpinarea cuplurilor care îşi doresc un copil prin efectuarea procedurilor de fertilizare in vitro decontate de stat în clinicile din reţea. Centrul de Fertilizare in Vitro al companiei are în prezent cea mai mare rată de succes a tratării infertilităţii din România, cu peste 5.000 de cazuri tratate, de-a lungul a 17 ani.

Prin colaborarea cu embriologi cu experienţă internaţională, care au lucrat în clinici importante din Marea Britanie, SUA şi Spania, capabili să efectueze proceduri ce necesită înaltă calificare profesională, ajutaţi fiind de echipamente medicale de ultimă generaţie, putem asigura servicii medicale la cel mai înalt nivel profesional, ca în oricare centru de prestigiu din lume. Astfel, putem asigura testarea genetică a embrionilor preimplantare, în urma cărora părinţii pot afla informaţii cu privire la predispoziţia fătului pentru a dezvolta anumite sindroame sau boli genetice. Prin parteneriatul dezvoltat cu bănci internaţionale de ovocite ce garantează obţinerea unei sarcini sau cel puţin obţinerea unui embrion de cea mai bună calitate în vederea transferului, putem să găsim soluţii şi în cazul epuizării materialului reproductiv propriu: femei de peste 40 de ani sau intrate precoce în menopauză sau premenopauză”, explică dr. Dragoş Albu, coordonatorul de peste 13 ani al Centrului de Medicină Materno-Fetală şi Reproducere Umană MedLife.

Problema natalităţii în România este şi una economică severă, nu numai una socială. Este o problemă medicală, n-are cine să ne îngrijească, social, pentru că nu apucăm să ne dezvoltăm şi economică, pentru că nimeni nu investeşte într-o ţară cu declin demografic”, susţine Mihai Marcu, Preşedinte şi CEO al MedLife. Potrivit lui, este imperios necesar să se imediat măsuri pentru a opri curba accelerată spre scăderea populaţiei. „Ministerul Sănătăţii, alături de tot guvernul, are o responsabilitate majoră, direct legată de demografia acestei ţări. O societate nu e sustenabilă în momentul în care scăderea populaţiei este foarte abruptă”, este de părere Mihai Marcu.

În opinia executivului, în paralel cu măsurile de creştere a natalităţii e nevoie de adoptarea unei viziuni îndreptate spre viitor, spre tehnologii, genetică, elemente care vor schimba viaţa şi modul în care se face medicină în câţiva ani.

Surse:

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://insse.ro/cms/sites/default/files/field/publicatii/evenimente_demografice_in_anul_2022.pdf

https://mfamilie.gov.ro/1/cresterea-natalitatii/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8948966/

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Fertility_statistics#Almost_2_times_fewer_children_born_in_the_EU_in_2022_than_6_decades_ago

https://www.who.int/news/item/04-04-2023-1-in-6-people-globally-affected-by-infertility