♦ Ideea în sine este cea mai ieftină parte dintr-o poveste de antreprenoriat, abilitatea de execuţie fiind de fapt definitorie pentru succesul în afaceri. Iar execuţia excepţională are la bază o echipă cu personalităţi complementare prin diversitate. Mai departe, carisma, talentul de a-i face pe alţii să te urmeze chiar şi când nu văd luminiţa de la capătul tunelului ajută enorm. La final însă echipa duce la implementarea valoroasă a acelei idei iniţiale şi de aceea este determinantă pentru succesul în afaceri, spune Marius Ghenea, antreprenor în serie, business angel, profesor de antreprenoriat şi, în prezent, managing partner la Catalyst România, primul fond de investiţii în start-up-uri de tehnologie de pe plan local.
Marius Ghenea este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri pe plan local, iar dincolo de implicarea sa în business, este vizibil şi prin deschiderea pe subiectul antreprenoriatului, prin emisiuni TV, cărţi sau cursuri de antreprenoriat.
Cu acest background, Ghenea se delimitează de cei care cred 100% în importanţa ideii în business şi subliniază cât de valoroasă este execuţia livrată de o echipă atent gândită. Idei avem toţi, spune Ghenea, invitat în cadrul unui nou episod al Lecţii de Business, proiect editorial ZF, susţinut de First Bank.
„Prima întrebare importantă este cu cine merg la drum într-o activitate antreprenorială. Într-o organizaţie, lucrurile sunt clare, intri într-o structură existentă, cu oameni cu care poţi să ai sau nu chimia necesară. Când intri în antreprenoriat asta este întrebarea, dacă poţi aduce alături de tine oameni cu valori similare şi abilităţi complementare. Asta este o întrebare pe care foarte mulţi antreprenori nu şi-o pun pentru că ei cred că pot face lucrurile de unii singuri“, spune Ghenea. El subliniază că înţelegerea antreprenoriatului ca acel one man show este o greşeală, lansarea unei afaceri de la zero fiind de fapt legată de o echipă. „Dacă nu găsesc pe nimeni în jurul meu cu care să fac o echipă, m-aş gândi foarte bine înainte să încep antreprenoriatul.“
Ghenea spune că în opinia lui, echipa de vis în antreprenoriat este formată din trei persoane, optimistul de serviciu, personalitatea echilibrată şi pesimistul incurabil, care vede câte o problemă în orice lucru.
„Complementaritatea înseamnă şi diversitate. În trei persoane, mereu ai o majoritate. Echipa de coşmar pentru mine este formată din trei programatori. Toţi sunt excepţionali pe dezvoltare, dar nimeni nu se uită la finanţare, la piaţă, la livrare.“
Antreprenorul mai spune că de-a lungul anilor a văzut multe idei de business care nu au avut cel mai bun start, dar care au pivotat spre succes datorită echipelor din spate.
„Trebuie viziune, misiune, strategie şi apoi trebuie execuţie. Nu ideea mi se pare cea mai importantă în această constelaţie a problematicii a start-up-ului, ci mai degrabă echipa şi viziunea. Cea mai supralicitată zonă în antreprenoriat este în continuare cea a ideii. Este cea mai mare greşeală. Ideile sunt cele mai ieftine părţi ale unei afaceri, idei avem cu toţii, dar ideea valoroasă este cea pusă în aplicare. Execuţia este mult mai importantă.“
Ghenea mai spulberă un mit, acela al ideii revoluţionare venite peste noapte. „Cele mai solide idei pentru business nu sunt generate în mod aleatoriu, spontan, ci prin metode structurate, focus grupuri, brainstorming, liste etc. Nu ideea în sine, ci structura este relevantă şi importantă. Tot ce înseamnă succes major de business în ultimii 50-70 de ani sunt companii care nu au inventat categorii noi, ci au evoluat şi au îmbunătăţit servicii existente. Riscul este să fim captivaţi atât de tare de idee, încât să nu ne mai uităm în piaţă.“
Mai departe, Ghenea spune că deşi mulţi afirmă că antreprenoriatul este o stare de spirit, de fapt abilitatea de a face business se poate educa. „Antreprenoriatul se învaţă, cred în asta. Practica ne arată că în realitate antreprenorii de succes se încadrează în diversă stări de spirit. Nu putem defini un spirit exact al antreprenorulul. Mulţi vorbesc despre persoane care îşi asumă riscuri foarte mari, dar de fapt nu despre asta e vorba, ci despre asumarea de riscuri controlate. Succesul antrepenorial nu este că am riscat foarte mult şi am câştigat, ci am riscat calculat.“
Practic, ceea ce este însă definitoriu pentru antreprenoriat este abilitatea de a vedea şi a rezolva o problemă. Un alt aspect uneori neglijat este acela al comunicării, iar asta vine dintr-o lipsă de educare în această direcţie, inclusiv din artea oamenilor de afaceri. „Sunt mulţi antreprenori care nu ştiu cum să articuleze mesajul lor. Acest mesaj nu trebuie să ajungă numai către clienţi, ci către toţi stakeholderii. Comunicare nu este un lucru natural pentru oameni, care sunt mai degrabă inhibaţi, dar comunicarea leagă o echipă. O echipă nu poate funcţiona fără comunicare.“ Dar, din fericire, există o categorie de antreprenori-comunicatori absolut naturali, cei care au o carismă personală aparte, augmentată de experienţa de business. Iar carisma la rândul ei este un instrument extrem de util în antreprenoriat.
„Tu trebuie cumva să îi motivezi pe oamenii din jurul tău să te urmeze fără să fie obligaţi. Revin la partea de comunicare care este vitală. Dar sunt mulţi antreprenori care deşi nu sunt oratori, sunt carismatici pentru că sunt experţi în domeniul lor şi sunt pasionaţi de ceea ce fac. Carisma duce către persuasiune.“
Alături de echipă, idee, execuţie şi comunicare, partea de înţelegere financiară a unui business este extrem de importantă. Trebuie să te gândeşti cum îţi vei finanţa afacerea. Cu cât vii mai repede cu un plan de finanţare, cu atât obţii banii mai repede şi mai ieftin, inclusiv de la fonduri de investiţii, cum este cazul Catalyst România.
„Succesul antrepenorial nu este un succes de sprint, ci unul de maraton. De aceea şi pe noi ne interesează în primul rând să vedem echipa aceea excepţională de antreprenori. Pentru restul, există platforma care mobilizează resurse de bani şi de expertiză pentru a trece de tot felul de momente.“
Lecţii de business de la Marius Ghenea
Lecţia 1. Prima întrebare la care trebuie să ai un răspuns în antreprenoriat este cu cine pleci la drum.
Lecţia 2. Complementaritatea unei echipe este dată de diversitatea sa.
Lecţia 3. Succesul antreprenorial nu este despre a risca mult şi a câştiga, ci despre a risca în mod calculat.
Lecţia 4. Echipa de vis antreprenorială este formată din trei persoane.
Lecţia 5. O echipă nu poate funcţiona fără comunicare. Sunt mulţi antreprenori care nu ştiu cum să articuleze mesajul lor.
Lecţia 6. Cea mai supralicitată zonă în antreprenoriat este cea legată de importanţa ideii. Este cea mai mare greşeală.
Lecţia 7. Ideea valoroasă este cea pusă în aplicare. Execuţia este cea mai importantă.
Lecţia 8. Cele mai solide idei de business nu sunt generate spontan, ci prin metode structurate.
Lecţia 9. Riscul este să fim captivaţi atât de tare de o idee încât să nu ne mai uităm la piaţă.
Lecţia 10. Cumva oamenii din jurul tău trebuie să te urmeze fără a fi obligaţi. Carisma personală duce la persuasiune.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE