♦ Creativitatea se naşte din puterea de a spune STOP într-o lume în care a fi mereu ocupat este o virtute. Timpul dat generării de idei este esenţial pentru a crea avantaje competitive în contextul în care munca pe pilot automat, fără sens, devine inamicul valorii adăugate. Acestea sunt câteva dintre ideile extrase dintr-un nou dialog găzduit de Lecţii de Business, proiect editorial ZF susţinut de First Bank, unde invitată a fost Oana Scarlat, CEO Exec-Edu.
Oana Scarlat are o experienţă de peste 20 de ani în industria de training şi coaching şi a interacţionat de-a lungul acestor ani cu mulţi lideri la a căror dezvoltare a contribuit. De peste 4 ani, Oana Scarlat este CEO al Exec-Edu, companie de training, coaching şi consultanţă pentru lideri.
„Traiectoria mea profesională a avut mereu în centru educaţia. Sunt mai bine de 20 de ani de când îmi petrec timpul în compania liderilor“, spune Oana Scarlat, în cel mai nou episod al Lecţii de Business, proiect editorial al ZF, susţinut de First Bank. Pentru ambele părţi, atât pentru ea, cât şi pentru liderii cu care a interacţionat aceasta a fost o perioadă de creştere, ultimii ani aducând transformări fără precedent la nivel de leadership.
„La începutul carierei mele, am avut de a face cu lideri care puneau mult accent pe succesul profesional. Liderii de atunci erau persoane foarte ambiţioase, dar care aveau perioade de stres foarte mari, care nu puneau preţ pe starea lor de bine. Un lider nu poate să aibă succes pe termen lung fără a investi în starea lui de bine, iar de starea lui de bine depinde sănătatea companiei pe termen lung“, menţionează Oana Scarlat una dintre transformările în bine aduse de ultimii ani.
Concomitent cu un echilibru mai bun a venit o mai mare preocupare pentru dezvoltare.
„Oamenii erau trimişi la cursuri, iar asta nu înseamnă că nu voiau să fie acolo, dar de ceva ani oamenii investesc din buzunarul propriu, iar asta înseamnă foarte mult, înseamnă că oamenii au înţeles că fără o dezvoltare continuă nu ai cum să ai suces pe termen lung şi nu vorbim numai de abilităţi tehnice, ci de abilităţi transferabile care sunt utile în orice job. Peisajul muncii este mai dinamic decât a fost vreodată.“
În acest dinamism, rolul managerului se schimbă pentru că el trebuie să acumuleze acest set de competenţe transferabile, dar pe de altă parte este necesar să motiveze echipe mai eterogene ca niciodată, unind câte patru-cinci generaţii diferite.
„Totul începe de la recrutare. Este bine să fim aliniaţi din perspectiva valorilor. În rest, este nevoie de complementaritate, de abilităţi diferite care se completează pentru că astfel creştem.“
După recrutare, mediul în sine trebuie să fie propice dezvoltării, iar principala provocare este integrarea tuturor generaţiilor care sunt active acum.
„Vorbim de 4-5 generaţii pe care le avem la locul de muncă. Eterogenitatea poate fi adresată printr-o flexibilitate mai mare a managerului. Avem nevoie de un leadership situaţional şi de adaptabilitate. Şi să nu uităm că vorbim de echipe fluide, care lucrează de oriunde. Nevoia este să dai autonomie şi să oferi încredere. Nu mai măsurăm cât timp stă angajatul la birou în scaun, măsurăm rezultatele.“ Aceasta este o schimbare de mentalitate majoră mai ales pentru cei obişnuiţi să controleze mediul în care se desfăşoară. Dar adaptarea se face din ambele sensuri, iar feedback-ul odată lăudat, dar de cele mai multe ori doar o critică pe faţă, la rândul său se transformă, astfel încât să împingă echipa mai departe.
„Noi, românii, nu suntem obişnuiţi să oferim recunoaştere, să oferim aprecierea muncii. S-au făcut studii şi a rezultat că 3 din 4 români au ca nevoie principală aprecierea muncii. să-i spui omului, da, ai făcut o treabă excepţională. Dacă oferi feedback de tip critic, reacţia va fi demotivare, conflict. Feedback-ul nu este atac la persoană.“ Astfel, Oana Scarlat este de părere că este necesară tranziţia de la feedback la feed forward, la un mod de lucru care pune în centrul său soluţia, care este direcţionat spre viitor, nu spre trecut, unde nimic nu se mai poate schimba.
Revenind la zone de competenţe, obiectivul este de a construi acele calităţi transferabile care te pot ajuta să rezişti mai bine la orice schimbare din mediul de business şi care nu sunt legate de un domeniu aparte.
„Felul în care luăm decizii azi nu mai este la fel cu cel în care luam decizii în trecut. Am nevoie să îmi exersez abilităţile de experimentare, de a lucra cu scenarii multiple, de abilitatea de a face prognoze şi predicţii.“
Succesul nu mai există fără dezvoltarea abilităţilor digitale, iar aici Gen Z este un sprijin major.
„Au foarte multe de oferit, iar noi, din generaţiile mai mature, puten îţncerca acel reverse mentoring.“
Iar tehnologia va schimba foarte mult peisajul muncii, astfel că învăţarea continuă devine esenţială. Dar mai este un lucru, iar acesta este legat de stimularea creativităţii. Într-un fel mai simplu spus, munca trebuie să aibă sens.
„Munca pe pilot automat dăunează grav creativităţii, sănătăţii şi abilităţii de crea valoare pe termen lung. Creativitatea se naşte şi din a putea spune stop într-o lume în care a fi ocupat este considerat a fi o virtute. Dacă îmi iau un timp să mă gândesc la ceva nu înseamnă că sunt leneş. A bloca un timp dedicat generării de idei este un demers esenţial pentru a avea un avantaj competitiv. E nevoie de muncă cu sens, iar pentru munca cu sens ai nevoie de o pauză de reflecţie, de a te uita din avion, să vezi pădurea, nu doar copacul.“
Lecţii de business de la Oana Scarlat
Lecţia 1. Un lider nu poate avea succes pe termen lung fără a investi în starea lui de bine.
Lecţia 2. Avem câte 4-5 generaţii la locul de muncă, iar această eterogenitate poate fi adresată printr-o flexibilitate mai mare a managerului.
Lecţia 3. Autonomia şi încrederea sunt importante. Este o schimbare de mentalitate mai ales pentru cei din Generaţia X, obişnuiţi cu controlul.
Lecţia 4. Când dai feedback critic este o invalidare a competenţei. Feedbackul nu este un atac la persoană.
Lecţia 5. Trebuie să ne concentrăm pe feed forward, pe soluţie, nu pe problemă.
Lecţia 6. Trebuie să ai abilitatea de a lucra cu scenarii multiple, de a face prognoze şi predicţii.
Lecţia 7. Eşecul nu este o tragedie, este calea cea mai simplă şi sigură de a învăţa.
Lecţia 8. Munca pe pilot automat dăunează grav creativităţii, sănătăţii şi abilităţii de crea valoare pe termen lung. Munca trebuie să aibă sens.
Lecţia 9. Dacă nu avem educaţie financiară solidă, este dificil să luăm decizii în calitate de lider.
Lecţia 10. Creativitatea se naşte şi din a putea spune stop într-o lume în care a fi ocupat este considerat a fi o virtute. Este esenţial să blochezi timp pentru generarea de idei.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE