Lectii de business

ZF/First Bank Lecţii de Business. La vârful unei afaceri de aproape 1,5 mld. euro. Nicolae Bănică, CEO, Oscar Downstream: Dacă aştepţi ca lucrurile să se întâmple peste noapte, poţi să fii sigur că nu se întâmplă. Norocul ţi-l faci muncind. 100%

11.10.2024, 00:07 Autor: Roxana Petrescu

OSCAR Downstream este cel mai mare jucător independent din piaţa petrolieră locală, un business de 1,47 miliarde de euro anul trecut, deţinut de omul de afaceri Alin Niculae. Dar faţă de alte afaceri care au testat acest domeniu, OSCAR a început cu segmentul B2B pentru ca abia acum să intre în retailul de carburanţi cu un brand propriu. Această călătorie a durat mai bine de 20 de ani, iar pe durata a 13 dintre ei, Nicolae Bănică, actualul CEO, OSCAR Downstream a fost în cadrul companiei.

Cu o prezenţă în business de peste 20 de ani, OSCAR Downstream a devenit cel mai mare jucător independent de pe piaţa petrolieră locală, axat pe segmentul B2B. Compania deţine şapte depozite de stocare, amplasate la o distanţă de circa 200 de kilometri unul de altul. Mai departe, compania are o reţea de benzinării care a depăşit 110 staţii de distribuţie la nivel naţional: 30 de staţii proprii dedicate segmentului de clienţi B2B sub brandul OSCAR Drive, poziţionate de-a lungul principalelor drumuri comerciale, şi peste 80 de benzinării în franciză sub brandul RO concept OSCAR, pentru clienţii B2C (număr în creştere). La acestea se adaugă peste 2.500 de staţii de incintă OSCAR -DIESELPoint, dar şi un parc propriu de peste 100 de autocisterne. Anul trecut, compania a ajuns la un business de 1,47 de miliarde de euro, fiind una dintre cele mai mari afaceri antreprenoriale locale.

„Sunt în companie de 13 ani, am început în 2011, într-un departament de exploatare a staţiilor. De acolo am schimbat diverse funcţii de-a lungul timpului, astfel că am reuşit să învăţ funcţionarea companiei pe toate palierele. Nu aveam legătură cu domeniul, dar am luat de la zero şi am înţeles cum funcţionează“, spune Nicolae Bănică, CEO, OSCAR Downstream, în cadrul unui nou episod al Lecţii de Business. Potrivit acestuia, una dintre cele mai provocatoare tranziţii a fost cea de la execuţie la management pentru ca apoi să faci execuţia unei strategii.

„Cred că cel mai important este să îţi placă ceea ce faci pentru că atunci vei avea rezultate. Pe locul doi, trebuie să ai răbdare. Un alt lucru este setarea obiectivelor. Mi-am pus mereu obiective înalte şi am mers în direcţia lor. Cred că acesta este modul de a vedea lucrurile pentru a accesa funcţii.“

Dar dincolo de disciplina pe partea de obiective, rezultatele nu vin decât cu muncă.

„Abia după 10.000 de ore de muncă poţi să te consideri specialist într-un domeniu. Ai nevoie de răbdare şi este important să ai un mentor. Dar este important să munceşti, 100% trebuie să munceşti. Dacă aştepţi să se întâmple lucrurile peste noapte, nu se întâmplă. Norocul ţi-l faci muncind.“

În acest moment, echipa pe care o gestionează Nicolae Bănică a ajuns la circa 500 de persoane, doar 100 dintre acestea având muncă de birou. „Cea mai mare parte a oamenilor deservesc clientul direct.

În alegerea oamenilor, ţin mult să fie proactivi, să ia decizii, chiar dacă sunt decizii mici.“

Pentru OSCAR Downstream, ceea ce avea să devină strategie de business a pornit de la o idee din 2004. „Atunci am introdus staţiile de incintă, Diesel Point. De atunci, flotele de camioane au putut să alimenteze în curtea proprie, iar asta a însemnat pentru client un preţ al carburantului mai mic decât cel de la pompă. Urmărirea tranzacţiilor a devenit foarte simplă.“ Practic, în drumul unui client corporate către o benzinărie clasică a intervenit un punct de alimentare chiar în curtea sa, lucru care a permis ascensiunea OSCAR Downstream. Mai departe, a fost dezvoltat un lanţ de staţii-container astfel încât camioanele să poată alimenta şI pe pe drumul lor. În 2014, a început construcţia reţelei de depozite, între care distanţa nu este mai mare de 200 de kilometri, tot ca o măsură de a ţine costurile sub control. Abia în 2017, OSCAR a intrat pe zona de retail cu franciza RO. „Pasul ne-a permis să înţelegem şi partea de B2C, am văzut ce trebuie să facem pentru a merge către client.“

Începând cu anul 2020, sub impactul pandemiei şi mai apoi al războiului din Ucraina, piaţa energiei a primit multiple şocuri, cea mai delicată fiind partea de aprovizionare odată cu embargoul pus asupra Rusiei.

„Nu îţi poţi permite să ai o sincopă în aprovizionare. Politica noastră de achiziţii s-a adaptat repede contextului, am căutat imediat alte surse în apropierea noastră, dar nu au fost cele mai economice. Apoi ne-am dus în zone mai îndepărtate. La final, am reuşit să facem aprovizionare în condiţii bune.“

Odată depăşită această perioadă, următorul pas pentru companie este lansarea propriului brand de staţii în zona de retail a carburanţilor.

„Era pasul normal pe care îl puteam face. Avem o acoperire suficientă cu depozitele, avem reţeaua proprie de transport, avem o reţea de staţii în franciză şi pasul normal e să avem şi această verigă. Vom începe cu două staţii, urmând să extindem acest proiect în funcţie de indicatorii de performanţă. Pe zona de retail, dorim să ne ducem pe segmentul premium, dar vrem să accesăm şi zone care nu au fost atât de targetate până acum. Sunt zone cu potenţial, dar care au doar o staţie.“

Mişcarea este interesantă, mai ales prin prisma tendinţei de trecere spre mobilitate electrică, dar  Nicolae Bănică spune că vor mai fi decenii bune de business pentru carburanţii convenţionali.

„Vor exista mai multe tipuri de combustibili care să asigure mobilitatea la nivel mondial. Cu siguranţă, piaţa combustibililor fosili va exista pentru încă alte câteva decenii. Şi noi avem în direcţia noastră sustenabilitatea şi urmărim piaţa pentru a vedea care sunt schimbările şi ce putem aplica în business-ul nostru. Vedem ca oportunităţi partea de staţii de încărcare şi investiţiile în zona de energie verde, la nivel de grup, ori parcuri eoliene, ori solare.“

 

Lecţii de business de la Nicolae Bănică

 Lecţia 1. Cel mai important este să îţi placă ceea ce faci. Apoi trebuie să ai răbdare.

Lecţia 2. Pune-ţi obiective mari şi mergi în direcţia lor.

Lecţia 3. Nu ai cum să construieşti fără încredere.

Lecţia 4. Urmăreşte zilnic cash-flow-ul.

Lecţia 5. Abia după 10.000 ore de muncă poţi să te consideri un specialist în domeniu.

Lecţia 6. Este important să ai un mentor.

Lecţia 7. Dacă aştepţi ca lucrurile să se întâmple peste noapte, nu se întâmplă. Norocul ţi-l faci muncind.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea First Bank