Lectii de business

ZF/First Bank Lecţii de Business. Vlad Ardeleanu, cofondator, CEO al Medima: Dacă vrei creştere accelerată, recompensează bine performanţa şi excepţional superperformanţa. Cerul e limita

04.10.2024, 00:07 Autor: Roxana Petrescu

♦ Vlad Ardeleanu, cofondator ÅŸi CEO al Medima, jucător din sfera imagisticii medicale înfiinÅ£at în urmă cu patru ani, are o carieră care îmbină partea de antreprenoriat cu cea de executiv de top, dar între cele două numitorul este comun: companiile pe care le-a condus au fost caracterizate prin creÅŸteri rapide. Ce formează însă ADN-ul unei scalabilităţi accelerate? 

Vlad Ardeleanu este cofon­dator şi CEO al Medima şi cofondator al clinciilor dentare Dr. Ardeleanu. În perioada 2015-2020 a fost CEO-ul Superbet România, iar anterior a activat în cadrul Carrefour România. În perioada 2000-2005 a fost cofondatorul Artima, lanţ de supermarketuri care în 2007 a fost preluat de Carrefour, într-o tranzacţie de peste 50 de milioane de euro, o sumă semnificativă la acel moment.

„Toate aceste experienţe au acel ADN al unei scalabilităţi accelerate. Am activat 16 ani în industria de comerţ modern, după care am activat cinci-şase ani în industria pariurilor sportive, iar de peste patru ani sunt în industria de healthcare. Lucrurile sunt relativ similare pentru că vorbim de o industrie a serviciilor“, spune Vlad Ardeleanu într-un nou episod al Lecţii de Business, proiect editorial ZF susţinut de First Bank.

Ce compune acest ADN de creştere accelerată? Sunt câteva elemente, spune Ardeleanu.

„Serviciile se fac în primul rând de oameni, nu de maşini. Serviciile depind foarte mult de performanţa oamenilor. A doua chestiune este legată de faptul că aceste proiecte au fost legate de reţele. Nu vorbim de o unitate de producţie centrală, atât lanţurile de supermarketuri, agenţiile de pariuni sportive sau Medima sunt reţele care au un anumit mod de a scala.“

Iar când oamenii sunt primul factor care accelerează performanţa, implementarea unui sistem de obiective clare şi transparente, dar şi recompensarea ţintelor atinse sunt esenţiale.

„De la obiectivele per­so­nalului de administraţie până la CEO, toţi au o fişă de performanţă măsurată zilnic, lunar, anual. Nu există pardon. Prin­cipiul este recom­pe­nsăm perfor­manţa bine şi recom­pen­săm superperfor­manţa excepţional, pe o scară exponenţială. The sky is the limit. Acestea sunt ele­mente de infrastructură care ne ajută pe noi să facem treaba.“

Setarea obiectivelor este însă o artă.

„Dacă pui obiective nerealizabile, atunci motivaţia persoanei de a ajunge acolo dispare. Obiectivele trebuie să fie transparente, măsurabile şi corecte. Trebuie să fie ambiţioase, dar realizabile.“

Dincolo de oameni, analiza pieţei în care vrei să construieşti un business este determinantă pentru succes. „Degeaba ai oameni motivaţi dacă dai în piatră seacă. Trebuie să te urci pe vârful unui val. Este foarte important când faci un proiect nou să îl faci într-o piaţă care creşte.“ Pentru Vlad Ardeleanu, când a revenit în zona de antre­pre­noriat, a mai contat un lucru, a ales un domeniu care să nu poată fi uşor disrupt de teh­nologie, aşa cum este acum cazul super­marketurilor sau al industriei pariurilor.

„Radiologia presupune că pacientul trebuie să vină în persoană ÅŸi să intre în clinică.  Tehnologia ne poate doar ajuta, dar nu ne poate lovi în cazul în care se investeÅŸte foarte mult într-o clinică fizică. Am vrut să mă asigur că nu vine peste noi ceva extraordinar astfel încât să nu putem continua pe termen lung planul de afaceri pe care l-am gândit la momentul zero.“

Apoi, nicio idee de antreprenoriat nu a avut succes replicând un lucru existent. „Este foarte important ca proiectul tău să nu fie acel me too. Ori creezi un produs nou, ori faci aceleaşi lucruri, dar în alt mod, un ser­viciu îmbunătăţit de care piaţa are nevoie.“

Iar apoi capitalul este cheia, experienţa lui Vlad Ardeleanu mergând mult în zona de fonduri de investiţii. „Banii de la fondurile din investiţii sunt mai scumpi, dar obiectivele sunt sinergetice. Un fond îşi doreşte o creştere accelerată. Cu cât construieşti compania într-un timp mai scurt, randamentele sunt mai bune.“

La final însă, antreprenoriatul este legat de pasiunea pe care fondatorul o are pentru ceea ce face. Altfel, nimic nu contează.

„Trebuie să faci ceea ce iubeşti, businessul este greu, iar proiectele antreprenoriale sunt cele mai grele. Iar una dintre calităţile esenţiale ale unui antreprenor este rezilienţa. În fiecare zi, iei câte un glonţ şi trebuie să supravieţuieşti. Primii ani sunt despre supravieţurire. Dacă nu faci ceea ce îţi place, nu ai acea energie vitală care îţi permite să fii rezilient şi să mergi mai departe.“

 

Lecţii de business de la Vlad Ardeleanu

â–º  LecÅ£ia 1. Serviciile se fac în primul rând de oameni, nu de maÅŸini, ÅŸi depind de perfomanÅ£a oamenilor.

â–º  LecÅ£ia 2. Recompensează bine performanÅ£a ÅŸi excepÅ£ional superperformanÅ£a.

â–º  LecÅ£ia 3. Dacă pui obiective nerealizabile, atunci motivaÅ£ia persoanei de a ajunge la ele dispare.

â–º  LecÅ£ia 4. Obiectivele trebuie să fie măsurabile, corecte, realizabile, ambiÅ£ioase, dar realizabile.

â–º  LecÅ£ia 5. Degeaba ai oameni motivaÅ£i dacă dai în piatră seacă. Alegerea pieÅ£ei este strategică. Trebuie să te urci pe vârful unui val.

â–º  LecÅ£ia 6. Este foarte important ca proiectul tău să nu fie acel me too. Ori creezi ceva nou, ori faci mai bine ce există deja.

â–º  LecÅ£ia 7. Ai oamenii, ai piaÅ£a, ai produsul, dar trebuie să ai capitalul. Capitalul este ca sângele.

â–º  LecÅ£ia 8. Think big de la început.

â–º  LecÅ£ia 9. Lucrez pe termen foarte lung. Nu există think big pe termen scurt.

â–º  LecÅ£ia 10. Trebuie să faci ceea ce iubeÅŸti pentru că de aici îţi iei energia vitală de a merge mai departe.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea First Bank